Τροφές υπεύθυνες για την αϋπνία μας
6 November 2019
Καρκίνος του πνεύμονα: 7.000 νέες περιπτώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
6 November 2019

Πιο άγρια από όσο αναμενόταν η Κλιματική Αλλαγή

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Αθανάσιος Ακρίβος τοποθετείται μετά την διακήρυξη των επιστημόνων

Άκρως ανησυχητικά είναι όσα καταγράφονται για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην διακήρυξη που υπογράφουν οι επιστήμονες από 153 χώρες και έρχονται δυστυχώς, να επιβεβαιώσουν, προς το χειρότερο, όσα έχει αναφέρει σε κάθε ευκαιρία η παράταξη “Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια” και ο επικεφαλής της, κ. Αθανάσιος Ακρίβος, όταν τοποθετείται για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής.


Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές, υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς η Κλιματική Αλλαγή επιταχύνεται με μεγαλύτερο ρυθμό από τις έως τώρα εκτιμήσεις. Είναι πιο άγρια από όσο αναμενόταν και απειλεί τα φυσικά οικοσυστήματα και τη μοίρα της ανθρωπότητας.
Όπως επιβεβαιώνουν όλα τα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες οι εκπομπές «αέριων του “θερμοκηπίου”» συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των υδάτων κατακτά νέα ύψη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο συχνά. Οι πάγοι λιώνουν σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, δάση καταστρέφονται και η υπερβολική κατανάλωση κρέατος ψαλιδίζει με πολλαπλούς τρόπους τις προοπτικές για ένα οποιοδήποτε βιώσιμο μέλλον.


Στο μανιφέστο τους οι επιστήμονες αναφέρονται συγκεκριμένα σε έξι τομείς που η ανθρωπότητα οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή: ενέργεια, διαχείριση ρύπων, διατροφή, έλεγχος του παγκόσμιου πληθυσμού, οικονομία και προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ενεργειακής μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον τερματισμό της άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και επιβολή ενός αποτρεπτικού «φόρου άνθρακα». Εξίσου σημαντική θεωρείται η αποκατάσταση και προστασία οικοσυστημάτων όπως των δασών, η αύξηση κατανάλωσης φυτικών τροφών και η ταυτόχρονη μείωση στην κατανάλωση του κρέατος. Σήμερα, τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων τροφών καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να αξιοποιηθεί και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να συνοδευτεί και από τους περιορισμούς στην εξόρυξη άλλων πρώτων υλών, με έμφαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γήινης βιόσφαιρας. Παράλληλα, οι επιστήμονες συνιστούν τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που σήμερα αυξάνεται με ρυθμό άνω των 200.000 ανθρώπων την ημέρα.

Α. Ακρίβος: Καιρός να μας ακούσουν οι υπεύθυνοι
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια”, κ. Ακρίβος δήλωσε: “Με κάθε ευκαιρία αναφερόμαστε στην Κλιματική Αλλαγή και στους κινδύνους που φέρνει μαζί της. Οι επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν όλα αυτά για τα οποία “φωνάζουμε” και είναι καιρός όσοι έχουν την τύχη του πλανήτη στα χέρια τους να αλλάξουν ρότα και να ακούσουν αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τα θέματα του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να πιέζουμε για να υλοποιηθούν, επιτέλους οι πράσινες πολιτικές.”

Comments are closed.

%d bloggers like this: