Ε.Ο.Δ.Υ. (02/06): 9 νέοι θάνατοι και 3.769 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα – 17 κρούσματα στο ν. Καρδίτσας
2 June 2022
«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»: Στο μισό έπεσαν τα αποτσίγαρα στην Ραφήνα
3 June 2022

Πληροφορική: Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων σε Ελλάδα και εξωτερικό -Τα ποσά

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ των μισθών των εργαζομένων στον κλάδο της πληροφορικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε διαδικτυακά το kariera.gr, μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022. 

Τα στοιχεία δέιχνουν πως οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στην πληροφορική που μένουν στο εξωτερικό φτάνουν τα 72.170 ευρώ, ενώ όσοι διαμένουν στην Ελλάδα  έχουν μέσες καθαρές αποδοχές 26.632 ευρώ. 

Ο κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρωπίνου δυναμικού, με τους 9 στους 10 επαγγελματίες να εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση,

Το  6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή. Γύρω στο 65% των εργαζομένων δήλωσε ανοιχτό σε νέες ευκαιρίες εργασίας ακόμα κι αν δεν τις αναζητά ενεργά.

Οι αμοιβές

Σχεδόν 1 στους 4, εργάζονται στον κλάδο Information Technology & Services, με καθαρές αποδοχές στα 26.829 ευρώ, ενώ το 12% εργάζεται στον κλάδο Computer Software, αντίστοιχα με 27.533 ευρώ.

Υψηλότερες αποδοχές εμφανίζουν οι κλάδοι Healthcare και Banking και χαμηλότερες οι κλάδοι Computer & Network Security και Construction. Όλα τα ποσά αφορούν στη μέση τιμή ετήσιων αποδοχών. 

Ελκυστική η απομακρυσμένη εργασία και τα bonus

Οι τρεις κυριότερες παροχές σε μισθωτούς πλήρους απασχόλησης αλλά και ανεξάρτητους επαγγελματίες (freelancers) είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας και η παροχή μπόνους πλέον της αμοιβής. Η πιο σημαντική πτυχή για την αξιολόγηση μιας νέας ευκαιρίας εργασίας είναι η κουλτούρα στο περιβάλλον εργασίας και ακολουθούν το πακέτο αποδοχών και οι γλώσσες/frameworks με τις οποίες ασχολούνται τα στελέχη.

 Ο CEO και ιδρυτής του kariera.gr Θεόφιλος Βασιλειάδης δήλωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από το τώρα για να είναι κάποιος στέλεχος πληροφορικής.Οι developers αποτελούν την πιο περιζήτητη, καλοπληρωμένη ειδικότητα, που δεν περιορίζεται από γεωγραφικά, αλλά ούτε και από γλωσσικά εμπόδια. Ένας προγραμματιστής δουλεύει με πολύ καλές αποδοχές, απ’ όπου θέλει, για όσο θέλει».Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1869130/pliroforiki-misthologiko-xasma-metaksu-ton-ergazomenon-se-ellada-kai-eksoteriko-ta-posa

Comments are closed.