Φρίκη στην Πάτρα – Κρατούσε γυναίκα αιχμάλωτη στο σπίτι του για πέντε μήνες – Την απειλούσε και τη χτυπούσε
19 Αυγούστου 2021
Εκτάκτως αύριο στον Έβρο Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης
19 Αυγούστου 2021

Ποια θα είναι η αντιμετώπιση του 14χρονου καθ’ ομολογίαν και κατά συρροή εμπρηστή της Φθιώτιδας

Τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί ποινικά ο 14χρονος ο οποίος ομολόγησε 9 από τους 13 εμπρησμούς στην Φθιώτιδα περιέγραψε μιλώντας στο newsit.gr η δικηγόρος Ελίνα Θειακοδημήτρη.

«Επειδή το παιδί είναι 14 χρόνων, πρόκειται ουσιαστικά για την πράξη ενός παιδιού από 12 εως 15 ετών και έτσι δεν καταλογίζεται. Δηλαδή μπορεί να του επιβληθεί στα χαρτιά όμως μια ποινική μεταχείριση, στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καταλογισμός και μπορεί να επιβληθούν κάποια αναμορφωτικά μέτρα. Δηλαδή να εξεταστεί από την αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής αρωγής, να παρακολουθήσει κάποια προγράμματα. Ας πούμε για πιο λόγο έχει στραφεί σε αυτό το κομμάτι είτε να επιτηρηθούν το παιδί και η οικογένειά του από κάποια προγράμματα. Δεν θα έχουμε όμως τιμωρία με την έννοια του δικαστηρίου καθώς επίσης και της ποινής, της προφυλάκισης και αυτά που ξέρουμε για τους ενήλικες. Αν το παιδί είναι 15 και 1 ημέρα τότε αλλάζουν όλα. Είναι ακριβώς στο όριο της ποινικής μεταχείρισης. Εκεί έχουμε ανακριτή και ενδεχομένως προφυλάκιση ακόμη και σε φυλακές ανηλίκων», τονίζει η κα Θειακοδημήτρη.

«Έβαζα φωτιές γιατί μου άρεσε να το βλέπω»

Εξαιτίας του κάηκαν σπίτια και αποτεφρώθηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Ο 14χρονος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έβαλε τις 9 από τις 13 φωτιές στον Θεολόγο, στη Φθιώτιδα.

poster

Οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λαμίας τον εντόπισαν μέσα από κάμερες κλειστού κυκλώματος και έφτασαν στα ίχνη του. Κατά τη διαρκεια της κατάθεσής του ομολόγησε και είπε χαρακτηριστικά πως: «έβαζα τις φωτιές γιατί μου άρεσε να βλέπω τις φλόγες και τους καπνούς».

Ο 14χρονος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη, ενώ συνελήφθησαν και οι γονείς του, για παραμέληση της εποπτείας του.

Σημειώνεται πως στην πυρκαγιά στις 6/8/2021 εκκενώθηκε ο οικισμός Οσμάες. Εκεί κάηκαν από την φωτιά που έβαλε ο ανήλικος, τρία σπίτια ολοσχερώς, ενώ άλλα 20 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Επιπλέον αποτεφρώθηκαν 2.100 στρέμματα δάσους και ελιές.

Όπως αποκαλύπτεται ο 14χρονος εμπρηστής, πήγαινε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιά με σπίρτα.

newsit.gr

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: