Υπόθεση Φρέντι Μπελέρη: Συνάντηση Μανώλη Κεφαλογιάννη – Έντι Ράμα στα Τίρανα
21 July 2023
Έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας συνολικoύ μήκους 7,5 χλμ στο δρόμο από Σοφάδες προς Φύλλο και Ερμήτσι
21 July 2023

Πούτιν: Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Λευκορωσίας είναι και επίθεση εναντίον της Ρωσίας

Κατηγορίες προς την Πολωνία εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέροντας ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της συμμάχου της Λευκορωσίας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας, η οποία σχηματίζει ένα χαλαρό «Ενωσιακό Κράτος» με τη Ρωσία, «με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας», είπε ο Πούτιν σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Επιτροπή Ασφαλείας της Βαρσοβίας αποφάσισε την Τετάρτη να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Πολωνία μετά την άφιξη μελών της ρωσικής μισθοφορικής δύναμης Βάγκνερ στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP επικαλούμενο τον γραμματέα της επιτροπής.

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν θεάθηκε σε ένα βίντεο να καλωσορίζει τους μαχητές του στη Λευκορωσία, λέγοντάς τους ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να λάβουν περαιτέρω μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά διατάζοντάς τους να μαζέψουν δυνάμεις για την Αφρική ενόσω θα εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.

Ο Πριγκόζιν λέει πως η Βάγκνερ, που ηγήθηκε της εξαντλητικής μάχης για την κατάκτηση της ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ, είναι η πιο αποτελεσματική μάχιμη δύναμη της Ρωσίας. Όμως οι συχνές συγκρούσεις του με τη στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας τον οδήγησαν να κάνει ένοπλη ανταρσία πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Η ανταρσία έληξε με μια συμφωνία βάσει της οποίας οι μαχητές της Βάγκνερ, πολλοί από τους οποίους έχουν στρατολογηθεί από τις φυλακές, είτε θα πήγαιναν στη Λευκορωσία είτε θα υπέγραφαν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό είτε θα επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Χθες Πέμπτη, η Λευκορωσία είπε πως οι μισθοφόροι της Βάγκνερ άρχισαν να εκπαιδεύουν ειδικές δυνάμεις της Λευκορωσίας σε στρατιωτικό πεδίο μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

Η Ρωσία άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες να τοποθετεί τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία για πρώτη φορά. Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον οποίο μιλάει τακτικά, στη Ρωσία την Κυριακή.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να στηρίξουν την Πολωνία στην υπεράσπιση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας.

Ο Πούτιν είπε πως υπάρχουν αναφορές του Τύπου για σχέδια χρήσης μιας πολωνο-λιθουανικής δύναμης για επιχειρήσεις στη δυτική Ουκρανία –τμήματα της οποίας ανήκαν στο παρελθόν στην Πολωνία–και τελικά κατάληψης εδάφους εκεί.

«Είναι καλά γνωστό πως ονειρεύονται επίσης τη λευκορωσική γη», είπε, επίσης χωρίς να δίνει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του.

«Όμως σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, είναι μέρος του Ενωσιακού Κράτους (με τη Ρωσία) – επίθεση εναντίον της Λευκορωσίας θα σημαίνει επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν. «Θα απαντήσουμε σε αυτό με όλα τα μέσα στη διάθεσή μας».

Η Πολωνία αρνείται ότι έχει οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες στη Λευκορωσία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: