Συνάντηση του Μητροπολίτη κ. Τιμόθεου με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου
27 March 2024
Σε άνοδο γύρισε η Wall- Με κέρδη αναμένεται να κλείσουν οι δείκτες τον μήνα και το τρίμηνο
28 March 2024

Πούτιν: Συζητήσεις με χουντικούς ηγέτες της Αφρικής για συνεργασία σε θέματα ασφαλείας

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες, η Ρωσία «πλασάρει» τη Μόσχα ως μια φιλική χώρα χωρίς κάποιο αποικιοκρατικό υπόβαθρο στην Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τους χουντικούς ηγέτες Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ηγέτη της χούντας του Μαλί Ασσίμι Γκόϊτα ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ασφαλείας και της οικονομίας, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες, μία ημέρα αφότου είχε παρόμοια συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας στον γειτονικό Νίγηρα.

«Συζητήσαμε διμερή θέματα, ιδιαίτερα στους τομείς ασφάλειας και οικονομίας», έγραψε ο Γκόϊτα στο Χ.

«Συμφωνήσαμε να συνεργασθούμε περαιτέρω στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική συνομιλία και ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις.

Το Μαλί έχει γίνει από τους πιο στενούς συμμάχους της Ρωσίας

Τα τελευταία χρόνια το Μαλί, με τους μισθοφόρους της Wagner να αναπτύσσονται στην χώρα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες στην χώρα αυτή του Σαχέλ, έχει γίνει από τους πιο στενούς αφρικανούς συμμάχους της Ρωσίας.

Γύρος διπλωματικών επαφών του Πούτιν

Η τηλεφωνική συνομιλία φαίνεται να είναι μέρος ενός γύρου διπλωματικών επαφών που ο Πούτιν άρχισε με τους ηγέτες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής μετά την επανεκλογή του νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν και ο ηγέτης της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενίς Σάσσου Νγκουέσο, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας να εμβαθύνουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς.

Χθες ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, Αμπντουραχμάν Τιάνι και συζήτησαν να ενισχύσουν την συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Νίγηρα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες της χούντας για τις σχέσεις τους με Ρωσία και  Ιράν

Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μετά την απόφαση που πήρε στις 17 Μαρτίου ο Νίγηρας, πρώην σύμμαχος της Δύσης στον αγώνα κατά των μαχητικών εξεγέρσεων στην περιοχή του Σαχέλ, να ανακαλέσει τη στρατιωτική του συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το Ιράν, μέρες πριν η χούντα ανακαλέσει την στρατιωτική συμφωνία.

Η απόφαση της χούντας του Νίγηρα ελήφθη μετά την απόφαση των γειτονικών Μαλί και Μπουρκίνα Φάσο οι οποίες επίσης διέκοψαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με μακροχρόνιους σύμμαχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας ενώ στράφηκαν προς την Ρωσία για υποστήριξη.

Οι τρεις χώρες επίσης αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον 15μελή περιφερειακό συνασπισμό των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και να δημιουργήσουν ένα σύμφωνο συνεργασίας γνωστό ως Συμμαχία των Χωρών του Σαχέλ (AES).

Οι χώρες του Σαχέλ, που πολεμούν τους Ισλαμιστές αντάρτες, συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να συγκροτήσουν μια κοινή δύναμη για να αντιμετωπίσουν τις απειλές στον τομέα της ασφάλειας στα εδάφη τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: