Γαρύφαλλο και χρήσεις στην υγεία και την ομορφιά
6 December 2019
Ζεστό κρασί, το ρόφημα του χειμώνα που κάνει καλό στο κρύωμα, το μπούκωμα, τον βήχα, την παρέα !
6 December 2019

Πράσινο Κίνημα: Αυξάνονται συνεχώς οι φωνές κατά των εξορύξεων στην Ελλάδα

Κώστας Καλογράνης: “Ξεκινήσαμε τον αγώνα και είμασταν μειοψηφία. Τώρα όμως είμαστε πάρα πολλοί και συνεχίζουμε με αισιοδοξία”

Αυξάνονται συνεχώς οι φωνές κατά των εξορύξεων στη χώρα μας, καθώς και οι Σύλλογοι των ξενοδόχων της Ζακύνθου εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου, τασσόμενοι υπέρ όσων υποστηρίζει σθεναρά το Πράσινο Κίνημα.
Πιο συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι απέστειλαν επιστολή στην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου να εκφράσει την έγκρισή του στις εξορύξεις στην περιοχή του Ιονίου.
Η επιστολή του Συλλόγου, που είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Πράσινου Κινήματος, αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Ποια είναι τα πραγματικά οφέλη για την χώρα μας και για το νησί μας;
Για το Ελληνικό δημόσιο έως 300 εκ. € το χρόνο για 25 – 30 χρόνια. Τόσα χρήματα όμως μπορεί να αποφέρει στην περιοχή μας, μόνο η τοπική αλιεία.
Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα έσοδα είναι 3,2 εκ, ενώ τα ετήσια φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό είναι 7.2 εκ., ενώ απασχολούνται πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι.
Τα οφέλη για το νησί μας; Κανένα. Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία του νησιού μας, αλλά και της περιφέρειας μας κατά 90%. Όμως χωρίς το περιβάλλον δεν υπάρχει τουρισμός.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης; Ανύπαρκτα, γεγονός που αποδεικνύεται και από την έλλειψη παρατηρητηρίου.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις θα είναι οι εξής:
Ενεργοποίηση σεισμογενούς ρήγματος,
Επιπτώσεις στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και την ναυτιλία,
Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα,
Μόλυνση θαλάσσιων περιοχών, παραλιών, και πάρκων.
Επιπτώσεις στα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά,
Επομένως μιλάμε για Οικολογική – Κοινωνική Οικονομική καταστροφή και αφανισμό κατοικημένων περιοχών.
Στον τόπο μας είναι απαιτούμενη η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής και ανάπτυξης.
Είναι αναγκαία η στροφή στην αειφόρο ανάπτυξη και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως ήδη πράττουν αρκετές χώρες.”

Είχε προηγηθεί και ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης
Θυμίζουμε, ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες τις θέσεις του Πράσινου Κινήματος γύρω από τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι εξορύξεις ήρθε να επιβεβαιώσει ο γνωστός καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, με αφορμή για τις γεωτρήσεις στο Κατάκολο που ξεκινούν άμεσα.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο θα προκαλέσουν ενεργοποίηση ρηγμάτων.
Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συμφωνεί με όσα έχει επισημάνει το Πράσινο Κίνημα, πως υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων αλλά και καταστροφής του περιβάλλοντος.
Δεν αποκλείει φαινόμενο blowout όπως έγινε στον κόλπο του Μεξικού, ενώ αναφέρει πως στην Πολιτεία της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ στην οποία δεν γίνονται ποτέ σεισμοί, άρχισε η γη να τρέμει με 5,7 Ρίχτερ.

Κ. Καλογράνης: “Όλοι μαζί λέμε όχι στις εξορύξεις στην Ελλάδα”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης τόνισε σχετικά: “Όλο και περισσότερες φωνές συντάσσονται μαζί μας. Όλο και περισσότεροι πολίτες καταλαβαίνουν πως οι εξορύξεις σημαίνουν οικονομική, οικολογική και κοινωνική καταστροφή.
Ξεκινήσαμε τον αγώνα και είμασταν μειοψηφία. Τώρα όμως είμαστε πάρα πολλοί και συνεχίζουμε με αισιοδοξία, πιο δυνατοί και όλοι μαζί λέμε όχι στις εξορύξεις στην Ελλάδα.”

Comments are closed.

%d bloggers like this: