Καρδίτσα: Ξεκινούν άμεσα έργα αποκατάστασης στα ορεινά χωριά του Δήμου
4 Ιουνίου 2021
Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια: Το περιβάλλον βρήκε έναν σπουδαίο σύμμαχο στα περιφερειακά έδρανα
5 Ιουνίου 2021

Πράσινο Κίνημα: Για το Περιβάλλον να αγωνιζόμαστε 365 ημέρες τον χρόνο

 • Δεν μπορούν να κάνουν φιέστες αυτοί που κυβέρνησαν στην Ελλάδα και κατέστρεψαν το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προφανώς και είναι για το Πράσινο Κίνημα μία ξεχωριστή ημέρα, καθώς πραγματεύεται τις βασικές πολιτικές θέσεις του κόμματος. Για εμάς, όμως, ο αγώνας για το περιβάλλον, γίνεται κάθε μέρα, και σε όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι στις 22 Μαΐου που ήταν η EARTH OVER SHOOT DAY για την Ελλάδα, (δηλαδή η ημέρα που τελείωσαν οι πόροι που μας αναλογούν για φέτος, από την επόμενη ημέρα κλέβουμε από τις επόμενες γενιές) δράσεις ευαισθητοποίησης έκανε μόνο το Πράσινο Κίνημα σε όλη την χώρα. Κόντρα, λοιπόν σε κάθε είδους φιέστες, που διοργανώνουν όλοι, το Πράσινο Κίνημα, υπενθυμίζει ότι φτάσαμε σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση στην Ελλάδα, από τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια ΟΛΑ τα κόμματα που συγκυβέρνησαν. Δεν δικαιούνται , λοιπόν, τα κόμματα που συγκυβέρνησαν να μιλούν για “Πράσινη Συνείδηση”, “Πράσινη Επανάσταση” και όλα όσα ακούμε τον τελευταίο καιρό.
Το Πράσινο Κίνημα, ήδη σε αυτά τα πρώτα χρόνια ύπαρξής του, έδειξε τον δρόμο που έχει επιλέξει για να τιμήσει αυτή την ημέρα και όσα συμβολίζει. Και αυτός είναι οι δράσεις και οι προτάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Πράσινο Κίνημα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει καταθέσει 10 προτάσεις, των οποίων την άμεση εφαρμογή θεωρεί απαραίτητη για την αναστροφή του κλίματος:

 1. Άμεση έρευνα για την προσαρμογή του συνόλου των δραστηριοτήτων και των φυσικών βιοτόπων της χώρας στην κλιματική αλλαγή, όπου θα περιγράφεται η παρούσα κατάσταση, οι προβλέψεις για το μέλλον και οι ενδεδειγμένες παρεμβάσεις.
 2. Μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα μέχρι το 2050 με σταδιακή απεξάρτηση από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Άμεσος φιλόδοξος σχεδιασμός για να ανοίξει η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
 3. Εθνικό Σχέδιο για την αντικατάσταση όλων των συμβατικών λαμπτήρων σε led, στον οδοφωτισμό και σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια.
 4. Σχεδιασμός για την σταδιακή βελτίωση του κτιριακού προβλήματος στις θερμικά επιβαρυμένες περιοχές των πόλεων, που συνήθως είναι και οι φτωχότερες.
 5. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που έχουν παραμετροποιήσει το σχέδιο λειτουργίας τους με βάση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής.
 6. Νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική εισαγωγή των «πράσινων προμηθειών» στο δημόσιο σε ποσοστό τουλάχιστον 15% για αρχή.
 7. Άμεση ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής των υδάτινων πόρων και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να είναι βασική παράμετρος οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Προτεραιότητα σε Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο , που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.
 8. Επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης.
  9.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας στην κλιματική αλλαγή, με ορίζοντα εξαετίας 2021 – 2027 και δέσμευση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ
 9. Αλλαγή της παλαιολιθικής φιλοσοφίας διοίκησης και διαμοίρασης πόρων του Πράσινου Ταμείου.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς
Πρέπει να αναφέρουμε ότι η 5η Ιουνίου φέτος είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση και αναβίωση των οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Το κεντρικό σύνθημα καθορίστηκε από τον ΟΗΕ ως «Επανασχεδιασμός, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση» (Reimagine.- Recreate. – Restore).
Η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων περιλαμβάνεται και στους 17 στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ενώ είναι αποδεδειγμένη πλέον η σύνδεση της Προστασίας του Περιβάλλοντος με την Υγεία των πολιτών, ειδικά στη συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, που διανύουμε παγκόσμια, λόγω covid 19.
Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα.

Κ. Καλογράνης: Όλοι βλέπουν, πλέον, τη μεγάλη εικόνα
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: «Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί επτά εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών. Οι πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση. Η Κλιματική Αλλαγή, δυστυχώς, δεν είναι fake news. Το Πράσινο Κίνημα έχει «δει τη μεγάλη εικόνα» και μαζί του πληθαίνουν καθημερινά οι πολίτες που αναγνωρίζουν τις αληθινές προτεραιότητες για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους. Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου δίνεται η ευκαιρία σε όσους ασκούν πολιτική και παράγουν εξουσία να τοποθετούνται για το περιβάλλον, το Πράσινο Κίνημα με δράσεις, προτάσεις και τη γενικότερη πολιτική του στάση έδειξε πως το λιγότερο που μπορείς να κάνεις για το περιβάλλον είναι να ασχολείσαι και τις 365 ημέρες του χρόνου με αυτό.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: