Έτοιμο το αθλητικό κέντρο στο Γενέσι
9 June 2021
Μαγικός Ορός για σύσφιξη και ρυτίδες λαιμού και προσώπου
10 June 2021

Πράσινο Κίνημα: “Θεσμοθέτηση τετραήμερης εργασίας με ίδιες αποδοχές”

Το Πράσινο Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων του νέου εργασιακού νομοσχεδίου και παράλληλα καλεί τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή 24ωρη απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια.
Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη – μετά το περιβόητο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ίδιου υπουργού που έγκαιρα είχε ενημερώσει για τις επιπτώσεις του το Πράσινο Κίνημα – περιλαμβάνει την κατάργηση του οκταώρου, την επιβολή 10ωρης εργασίας και την καθιέρωση εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω ατομικών συμβάσεων.
Η ξεκάθαρη θέση του Πράσινου Κινήματος συνοψίζεται ως εξής: “Θεσμοθέτηση τετραήμερης εργασίας ή 32 ωρών την εβδομάδα με ίδιες αποδοχές”. Η θέση του κόμματος όπως και των Ευρωπαίων Πρασίνων στηρίζεται στο ότι η αξιοποίηση της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών, αύξησε κατά πολύ την παραγωγή και πολλαπλασίασε τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία προφανώς και θα πρέπει να καρπωθούν και οι εργαζόμενοι.
Στην ίδια κατεύθυνση, ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα υπάρξει μεγάλο όφελος στον αγώνα κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Ήδη, από τη Γερμανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία η ιδέα αυτή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να αποδεχτούν την 10ωρη ή και 13ωρη καθημερινή εργασία σε περιόδους φόρτου εργασίας. Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται, αλλά θα καταγράφονται σε «τράπεζα χρόνου». Δεν θα επιστρέφονται στον εργαζόμενο όποτε εκείνος το επιθυμεί, αλλά όποτε το επιτρέπουν «οι ανάγκες της επιχείρησης». Σε συνδυασμό με την αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση (σε 150 ώρες στη βιομηχανία και 120 στις υπόλοιπες επιχειρήσεις) με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους (από 60% σε 40%), οδηγούμαστε στην κατάργηση του σταθερού ωραρίου, με δραματικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή και στην απογείωση της απλήρωτης εργασίας άρα και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια ακόμα σειρά κλάδων εργασίας (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορικής, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).

Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: “Ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να επιβάλλουν στον ιδιωτικό τομέα θα επεκταθεί αργά ή γρήγορα και στον δημόσιο. Άλλωστε το νομοσχέδιο αυτό χτυπά τα σωματεία – σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- και τη δυνατότητα των αγώνων των εργαζομένων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις δεν υπάρχει το «δικαίωμα» της αδράνειας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές των εργαζομένων. Η ώρα είναι κρίσιμη. Κανείς δεν πρέπει να λείψει απ’ αυτό τον αγώνα.
Το Πράσινο Κίνημα συνεχίζει την μάχη μέσα και έξω από την Βουλή, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, για την υπεράσπιση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη

Comments are closed.

%d bloggers like this: