Καναδάς: Εσπευσμένα στο Γιουκόν ο Τριντό, μετά την κατάρριψη του «αγνώστου ταυτότητας» αντικειμένου
13 February 2023
Ούτε στο «Θεράμικα» σταμάτησε το εξπρές της Μπαρτσελόνα
13 February 2023

Προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το έργο αναβάθμισης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, ενός έργου μείζονος σημασίας για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου που αφορά άμεσα την Καρδίτσα και ευρύτερα τη Δυτική Θεσσαλία,

οι εργασίες του οποίου αναμένεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με στόχο η έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής αναβαθμισμένης με ηλεκτροκίνηση να γίνει έως τα τέλη του 2025.

Ήδη η ανάδοχος εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. προχωρά το τελευταίο διάστημα στο στήσιμο του εργοταξίου της στο χώρο, όπου υπήρχε το εργοτάξιο του Ε65 στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου μεταφέροντας κοντέινερ για να στεγάσει τα γραφεία της που θα αποτελέσουν το επιχειρησιακό κέντρο των εργασιών που θα εκτελεστούν την επόμενη τριετία για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή, καθώς και την κατασκευή νέας παρακαμπτήριας γραμμής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σοφάδων.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες τοπογραφικό γραφείο της Καρδίτσας, ετοίμασε και παρέδωσε στην κατασκευάστρια εταιρεία της τοπογραφική αποτύπωση της γραμμής.

Στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καρδίτσας τοποθετήθηκε ήδη και η σχετική πινακίδα με τα στοιχεία του έργου και τις πηγές χρηματοδότησης όπως συνηθίζεται σε κάθε έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν:

-Ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση από το ΚΕΚ Λάρισας για την σηματοτεχνική εξασφάλιση της γραμμής, παρατρόχιο σύστημα αυτόματης προστασίας συρμών ETCS γραμμής επιπέδου1 (level 1) που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (ERA) και προσθήκη συστήματος κύλισης βελόνης στις αλλαγές τροχιάς που εξυπηρετούν το σύστημα σηματοδότησης.

-Σύστημα Ηλεκτροκίνησης με Εναέρια Γραμμή Επαφής, νέος Υ/Σ ισχύος έλξης στην περιοχή Βασιλικής Τρικάλων, το σύστημα Τηλεδιοίκησης – Τηλεελέγχου της ηλεκτροκίνησης (SCADA) και προσαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτροκίνησης με τις υφιστάμενες όμορες εγκαταστάσεις.

-Η σύνδεση του Υποσταθμού έλξης στη θέση Βασιλική Τρικάλων με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

-Τα απαραίτητα τηλεπικοινωνιακά συστήματα.

-Κατασκευή υποδομής και επιδομής σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή των Σοφάδων, όπου θα κατασκευαστεί γραμμή υπέρβασης (παρακαμπτήριος) μήκους 650μ

-Αποβάθρα στην περιοχή των Σοφάδων για την εξυπηρέτηση του κοινού, μήκους 150μ, με την εγκατάσταση φωτισμού και δυο ανελκυστήρων στην υφιστάμενη πεζογέφυρα.

-Εργασίες ανακαίνισης ή και επισκευής μικρής κλίμακας σε χώρους των υφισταμένων κτηρίων των Σ.Σ. Σοφάδων, Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας, όπου θα στεγασθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης.

-Εγκατάσταση ηλεκτρικής θέρμανσης αλλαγών τροχιάς στις αλλαγές του Σ.Σ. Παλαιοφαρσάλου.

-Αντικατάσταση 38 υφιστάμενων ΑΣΙΔ και προσθήκη ενός επιπλέον ΑΣΙΔ.

-Συμπλήρωση της περίφραξης της σιδηροδρομικής γραμμής.

Με την ολοκλήρωση του έργου το 2025 θα μπορεί το ηλεκτροκίνητο τρένο να διεξάγει το δρομολόγιο Αθήνα-Καλαμπάκα σε λιγότερο από 3 ώρες.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η σύμβαση ανάθεσης του έργου υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου 2022 με συμβατικό τίμημα 52,2 εκατ. Ευρώ και προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών 36 μήνες. Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: