Αλμέιδα: Θα παίξουμε για την Ιστορία μας και για την οικογένεια του Μιχάλη
14 August 2023
Χρηματιστήριο: Διεθνής αστάθεια και αργία οδήγησαν στο 0,62%
14 August 2023

Πυρκαγιές: «Δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη, η ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική»

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ρόδο, το νησί που λατρεύουν οι Γερμανοί, δεν έχει φύγει από τη θεματολογία των γερμανικών εφημερίδων παρά το ό,τι έχουν περάσει μερικές εβδομάδες. Ο Τομπίας Τσικ, αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung, πήγε ο ίδιος στο νησί αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα γιατί κάηκαν τόσα δάση στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Στο νησί μιλά με ντόπιους και καταγράφει τον πόνο τους. Λένε ότι δεν θέλουν να πατήσουν το πόδι τους στις καμένες περιοχές, αλλά ακόμη και σε αυτές που το δάσος έχει μείνει δάσος.

“Τα δάση αφέθηκαν στην τύχη τους”

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε τις λέξεις που επιλέγουν οι πρωθυπουργοί όταν τους ξεφεύγει ο έλεγχος: “Είμαστε σε πόλεμο”, ανακοίνωσε μπροστά στο κοινοβούλιο και τις τηλεοπτικές κάμερες. Και “η κλιματική κρίση είναι εδώ,θα εκδηλωθεί παντού στη Μεσόγειο επιφέροντας όλο και μεγαλύτερες καταστροφές» αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Πράγματι, η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει μαζικά τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών στην περιοχή, όπως επιβεβαιώνει μελέτη πολλών ινστιτούτων κλιματικών ερευνών σε μεσογειακές χώρες, στην οποία συμμετείχε από την Ελλάδα ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο στην Αθήνα».

Στο άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται και στις δομικές αδυναμίες, στο ότι «η διοίκηση δασών της Ελλάδας συρρικνώθηκε και ότι τα δάση παραμελήθηκαν και αφέθηκαν στην τύχη του, όπως προειδοποιούν εδώ και πολλά χρόνια πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, ένας από τους πιο γνωστούς δασολόγους της Ελλάδας λέγοντας ότι αυτό δεν μπορεί να έχει καλό τέλος».

Στην συνομιλία του με τον Γερμανό δημοσιογράφο, ο Έλληνας δασολόγος καυτηριάζει την απόφαση μεταφοράς της ευθύνης για τη δασοπυρόσβεση από τη δασική διοίκηση στην πυροσβεστική υπηρεσία. Όπως υποστηρίζει «δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη, η συνέπεια ήταν ότι παραμελήθηκε η πρόληψη, καταργήθηκαν οι δοκιμασμένες μέθοδοι, όπως καταπολέμηση της φωτιάς με φωτιά. Τώρα βασίζονται μόνο στο νερό, στα ακριβά πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το κόστος αυξάνεται όλο και περισσότερο, αλλά οι καταστροφές εξακολουθούν να συμβαίνουν”.

Πηγή: Deutsche Welle

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: