Σαουδική Αραβία: Συνομιλίες για ένταξη στην τράπεζα των BRICS
30 May 2023
Παράταση Νο 4 για την αποκατάσταση σκάλας προς Γυμνάσιο Μεσενικόλα
30 May 2023

Πώς χτυπήθηκε η τράπεζα θεμάτων

Προβλήματα στιςπροαγωγικές εξετάσεις των σχολέιων έχει προκαλέσει η δεύτερη κατά σειρά κατάρρευση  του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, εξαιτίας κυβερνοεπίθεσης.

Η νέα κυβερνοεπίθεση, που χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας ως «μεγαλύτερη από τη χθεσινή», προκάλεσε την παρέμβαση του του εισαγγελέα του Αρείου πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο οποίος έχει διαβιβάσει την παραγγελία του στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος.

Επιχειρώντας να εξηγήσει πόσο εύκολο είναι τελικά, με τις απαραίτητες γνώσεις, να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση στο σύστημα των ενδοσχολικών εξετάσεων, η σύμβουλος επικοινωνίας εξειδικευμένη στον κλάδο της τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας Στέλλα Τσιτσούλα σημείωσε πως αυτού του τύπου οι επιθέσεις είναι πολύ διαδεδομένες.

Πρόκειται για επίθεση που είναι γνωστή ως «hacking καθυστερήσεων», όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ. Στόχος αυτών των επιθέσεων είναι να μην γίνει εφικτή η πρόσβαση στο σύστημα, αργοπορώντας την πλατφόρμα υπερφορτώνοντάς τη.

«Το καλό σενάριο είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν θέματα. Το κακό σενάριο είναι αυτές οι καθυστερήσεις που βλέπουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποσπώνται ούτε άλλες, προσωπικές, πληροφορίες. «Ουσιαστικά αυτές οι επιθέσεις έχουν αυτό τον σκοπό, να κατεβάσουν ένα server και να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτόν».

Εξηγώντας πώς μπορεί να σημειώθηκε η επίθεση παρά την ασφάλεια, η κ. Τσιτσούλα ανέφερε ότι μπήκε πάρα πολύ μεγάλος όγκος υπολογιστών (IP διευθύνσεις δηλαδή) «προκειμένου να δημιουργήσουν όλο αυτό το αδιαχώρητο της κίνησης, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».

«Πάντα υπάρχει το τείχος προστασίας, που υψώθηκε ουσιαστικά στην προκειμένη περίπτωση για να σταματήσει την επίθεση, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε με τι όγκο θα έρθουμε αντιμέτωποι όταν έρχονται τέτοιες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: