ΗΠΑ: Σε τυφώνα ενισχύθηκε η καταιγίδα Ιντάλια- Απειλεί την Φλόριντα
28 August 2023
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υποσχέσεις από την προηγούμενη σύνοδο αναμένεται ανοδική συνέχεια
29 August 2023

Ρωσία: «Πλήρης υποστήριξη» στο Μαλί, όπου η στρατιωτική χούντα συνεργαζόταν με την Wagner

Η Ρωσία δεσμεύτηκε σήμερα, στα Ηνωμένα Έθνη, ότι θα συνεχίσει να παρέχει «πλήρη υποστήριξη» στο Μαλί, όπου περίπου 1.000 μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ βοηθούν τη στρατιωτική χούντα της χώρας στον αγώνα της κατά των ισλαμιστών ανταρτών.

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν συνετρίβη το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε και στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τους μισθοφόρους της εταιρείας να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνκσι είπε ότι η διμερής συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Μαλί καθώς και η «κυριαρχική επιλογή» των διεθνών εταίρων της στρατιωτικής χούντας «κρατούν ξάγρυπνους τους πρώην δυτικούς εταίρους μας». «Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να παρέχει στο Μαλί και τους άλλους ενδιαφερόμενους αφρικανούς εταίρους της πλήρη βοήθεια σε διμερή, ισότιμη βάση, με αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τον Ιούνιο, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε να τερματιστεί η παρουσία της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (MINUSMA) αφού η στρατιωτική χούντα ζήτησε αιφνιδίως από τα 13.000 μέλη της να φύγουν. Οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι η ενέργεια αυτή υπαγορεύτηκε από τη Βάγκνερ.

Το Μαλί δυσκολεύεται να περιορίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που εδραιώθηκαν μετά την εξέγερσή τους το 2012. Παρατηρητές του ΟΗΕ ανέφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα διπλασίασε την έκταση των περιοχών που ελέγχει στο Μαλί.

Η χούντα του Μαλί, που ανέλαβε την εξουσία μετά από δύο διαδοχικά πραξικοπήματα (2020 και 2021), συνεργάζεται με τη Βάγκνερ από το 2021.

«Όπως φοβόμασταν πολλοί από εμάς, η απόφαση της μεταβατικής κυβέρνησης να κλείσει τη MINUSMA έχει ήδη πυροδοτήσει νέα βία επί του πεδίου», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Επιπλέον, η αποχώρηση της MINUSMA περιορίζει τη δυνατότητα της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τους πολίτες από τους θηρευτές της Βάγκνερ, οι δραστηριότητες της οποίας συμβάλλουν στη διόγκωση της ανασφάλειας στη χώρα», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: