Σε πτώση η λίρα μετά τις εκλογές- «Πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση»
29 May 2023
Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θα υποδυόταν άλλο χαρακτήρα της Marvel πριν από τον Iron Man
29 May 2023

Σερβία – Κόσοβο: Νέα επεισόδια και διαδηλώσεις

Ένταση επικράτησε σήμερα, Δευτέρα, το πρωί, στο βόρειο Κόσοβο όταν η αστυνομία εμπόδισε σε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, σερβικής εθνότητας, να εισέλθουν σε χώρους εργασίας.

Στην πόλη Ζβέτσαν έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί συγκέντρωση των Σέρβων οι οποίοι διαμαρτύρονται, μπροστά από το δημαρχείο, για την κατάληψη του κτηρίου από την αστυνομία.

Ένταση επικρατεί και στους άλλους τρεις δήμους (Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεποσάβιτς, Ζούμπιν Πότοκ) όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας της διεθνούς δύναμης – KFOR με εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία του Κοσόβου προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση της έντασης.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων δηλώνουν ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποχωρήσει η αστυνομία του Κοσόβου από τα δημοτικά κτήρια».

Το Εθνικό Συμβούλιο των Σέρβων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα όλα τα σχολεία στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε 4 πόλεις στον βορρά για να διαλύσει συγκεντρώσεις του σερβικού πληθυσμού που εμπόδιζε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα.

Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων.

Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο Κόσοβο

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: