Αφιερωμένη στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών η «30η Διεθνή Πολιτιστική Συνάντηση Παιδιών» (+Βίντεο)
9 May 2023
ΠΟΥ: Ζητεί την βελτίωση της πρόσβασης των Παλαιστίνιων στην ιατρική περίθαλψη
10 May 2023

Σκληρή γλώσσα Καραμανλή κατά της ΕΕ: Εξοντωτική και τιμωρητική η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα

Σκληρή γλώσσα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την αποψινή ομιλία του στο Ζάππειο με αφορμή  την Ημέρα της Ευρώπης.

Ο κ.Καραμανλής, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη στάση της ΕΕ  έναντι της χώρας μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης,   παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρξαν λάθη και από την Ελλάδα.

“Δεν αμφισβητείται ότι  η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής” είπε.

Παράλληλα κατηγόρησε τις χώρες του βορρά διότι αρνούνται να κατανοήσουν ότι η υπό όρους αμοιβαιοποίηση του χρέους και η μεταφορά πόρων από τα εμπορικά πλεονάσματά τους προς τις ασθενέστερες χώρες, “που είναι η ουσία και η βασική προϋπόθεση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, και μάλιστα με επίκληση μεταξύ άλλων και έωλων ηθικοπλαστικών επιχειρημάτων, ισοδυναμεί με άρνηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προοπτικής”.

Κοινωνικές ανισότητες

Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η στάση αυτή των πλούσιων χωρών οδηγεί στη διόγκωση της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους και την συνεχή αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους.

Ανέφερε επίσης ότι η επιτυχημένη συνταγή της Ευρώπης ήταν η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η ευημερία με κοινωνική συνοχή και προστασία, αλλά το μοντέλο αυτό είναι πλέον σε ανάσχεση και αποδρομή.

“Στο όνομα μιας παγκοσμιοποίησης με πολλές στρεβλώσεις, ενός άναρχου χρηματοπιστωτικού τοπίου και απροσδιόριστων διεθνών αγορών, η πλειοψηφία των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων βλέπουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται, τις κοινωνικές παροχές να περικόπτονται, τις ευκαιρίες για αξιοπρεπή εργασία να μειώνονται, τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται” είπε ο κ.Καραμανλής και προσέθεσε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η διεύρυνση των ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι η νάρκη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της πολιτικής ομαλότητας και η εικόνα ανά την Ευρώπη ασταθών κυβερνήσεων, αδύναμων ηγεσιών και ενίσχυσης κινημάτων και κομμάτων αντισυστημικού χαρακτήρα είναι άμεσα συνυφασμένη με τα παραπάνω.

Απούσα η Ευρώπη από τη γεωπολιτική σκακιέρα

Εξίσου εμφανής είναι -όπως είπε ο κ.Καραμανλής- η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα και αυτό είναι εμφανέστερο με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι τώρα προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων.

“Όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του” είπε.

Η στάση έναντι της Τουρκίας

“Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας” είπε ο Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας την διαφωνία του απέναντι στην πολιτική κατευνασμού, όπως είπε.

Διαχρονικά και συστηματικά -είπε ο κ.Καραμανλής- η Τουρκία εγείρει μονομερείς διεκδικήσεις και μάλιστα ανεξάρτητα από εκλογικά αποτελέσματα, κυβερνήσεις και πρόσωπα. Επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα είναι το βασικό εμπόδιο για την πραγμάτωση αυτών των επιδιώξεων.

“Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν επιτρέπει καμιά αμφιβολία περί αυτού. Περιστασιακές αυξομειώσεις της έντασης δεν μεταβάλλουν την πραγματικότητα. Οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί αδιευκρίνιστου καθεστώτος νησιών του Αιγαίου, εν μέσω μάλιστα συγκυριακής ύφεσης, δεν επιτρέπουν αυταπάτες. Διότι είναι αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι τυχόν υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις θα λύσουν το πρόβλημα. Ή ακόμα χειρότερα ότι μια λύση – πακέτο, όλων των διεκδικήσεων δηλαδή που αυθαιρέτως και μονομερώς προβάλλει η Τουρκία, συνιστά ρεαλιστική προσέγγιση” είπε.

Ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα προσφύγει στη Χάγη μόνο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, διότι όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες.

“Πολύ ορθώς πράξατε κ. Πρωθυπουργέ που πολύ πρόσφατα το τονίσατε και πάλι” είπε ο κ.Καραμανλής. Ξεκαθάρισε ότι καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν θέτει υπό κρίση οιασδήποτε διαπραγμάτευσης, διαμεσολάβησης ή δικαστηρίου την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, και κάλεσε την Τουρκία να το κατανοήσει “με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο”.

«Απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου»

“Αλλά και σύμμαχοι και εταίροι που επαναλαμβανόμενα επιχειρούν να προωθήσουν ιδέες περί συνολικού συμβιβασμού και απεργάζονται σχέδια μοιρασιάς του Αιγαίου. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Το καθεστώς των νησιών είναι δεδομένο και εκτός πάσης συζήτησης, το δικαίωμα άμυνας και αποτροπής για την ασφάλεια των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτο, το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι κατά το Διεθνές Δίκαιο μονομερές και στην αποκλειστική δικαιοδοσία της κάθε χώρας. Τελεία και παύλα” τόνισε με έμφαση ο Κώστας Καραμανλής.

Δεν υπάρχει πολυτέλεια πολιτικής αστάθειας

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα και είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, και δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, και ατέρμονα κομματικά παζάρια.

“Την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα” είπε. Ο κ.Καραμανλής τόνισε επίσης ότι “με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές” και κατέληξε:

“Αναμφίβολα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σοβαρό έργο. Η βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, οι επενδύσεις, η φορολογική μεταρρύθμιση, η ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, η διαχείριση του μεταναστευτικού, η αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων είναι χειροπιαστά παραδείγματα. Η επόμενη κυβέρνηση, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης”.

Comments are closed.