Βαρθολομαίος: «Δεν είναι τόπος περιήγησης» τα απολυμαντήρια προσφύγων στην Καλαμαριά
31 May 2022
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καρδίτσα (2-7/6) λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης
31 May 2022

Στεγαστική συνδρομή με (80%) κρατική αρωγή και άτοκα δάνεια για τις ζημιές σε κτίρια στην Αγία Μαρίνα Καρίτσας

`«Πράσινο φως» για να κινηθούν από σήμερα οι διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κτίρια στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Δημοτικής Κοινότητας Καρίτσης Δολόπων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα από τις κατολισθήσεις του Δεκεμβρίου 2020 «άναψε» η δημοσίευση στο ΦΕΚ σχετικής απόφασης που συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας και ο Υφυπουργός  Υποδομών και Μεταφορών κ. Γ. Καραγιάννης. 

Οι προθεσμίες

Σύμφωνα με την απόφαση και όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net «ο/η ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα ή ο/η διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου, που έχει πληγεί  από τις εν θέματι κατολισθήσεις, εφόσον επιθυμεί τον  έλεγχό του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να  υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας 6  μηνών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της παρούσας απόφασης. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και  την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που επιθυμούν να ανακατασκευάσουν το πληγέν κτίριό τους ή να προβούν σε αυτοστέγαση ή αποπεράτωση σε θέση εκτός των ορίων της οριοθετημένης με την παρούσα απόφαση περιοχής και εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, εφόσον το κτίριο είναι κατεδαφιστέο ή δομημένο από ευτελή υλικά, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν  κρατική αρωγή) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Υπηρεσία, μετά τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της  παρούσας απόφασης και μέχρι 1 έτος από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κατολισθήσεων.

Οι ενδιαφερόμενοι/-ες που επιθυμούν να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν το πληγέν κτίριό τους στην ίδια θέση, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής (άτοκο δάνειο και δωρεάν κρατική αρωγή) με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Υπηρεσία, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την έκδοση διαπιστωτικής απόφασης για την ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των κατολισθήσεων.

Εντός της ίδιας προθεσμίας δύναται να κατατεθεί και αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής χωρίς χορήγηση  Στεγαστικής Συνδρομής.

Ποιό είναι το ύψος της Στεγαστικής Συνδρομής

.H Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Άτοκο Δάνειο που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες

Δε χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή για ανακατασκευή ή επισκευή κτιρίων και δεν εκδίδεται άδεια επισκευής από την αρμόδια Υπηρεσία, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

– σε κτίρια που πριν την αρχική εκδήλωση της κατολίσθησης ήταν εγκαταλειμμένα κατά την κρίση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

– σε κτίρια πρόχειρης κατασκευής (π.χ. κτίρια από φύλλα λαμαρίνας, φύλλα μοριοσανίδας, κ.λπ.).

σε κτίρια που βρίσκονται σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλό και ρέματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις.

Η Στεγαστική Συνδρομή ανακατασκευής για κατοικίες ανέρχεται στο ποσό των € 1000 ανά τ.μ. με ανώτατο όριο εμβαδού κλειστών χώρων του κτιρίου τα 150τ.μ. ανά ανεξάρτητη ιδιοκτησία.

Το ανώτατο όριο της Στεγαστικής Συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε € 300 ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου, ενώ το

ανώτατο όριο της Στεγαστικής Συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων κτιρίου ορίζεται σε € 180 ανά τ.μ. για το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου.

Η αρμοδιότητα για το έργο της αποκατάστασης των κτιρίων από τις προαναφερόμενες κατολισθήσεις, ανατίθεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε.)

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-80-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%B3%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CF%84%CE%AF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82

Comments are closed.

%d bloggers like this: