Δένδιας: Ο Άγ. Μαρίνος υπέρ της υποψηφιότητας της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ
16 January 2023
Δυνατότητα μεταπήδησης από «ΕΣΤΙΑ» σε «ΚΑΛΥΨΗ» για σπίτια που φιλοξένησαν αιτούντες άσυλο
17 January 2023

Στις 19 Μαρτίου οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο.

Την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Μαυροβουνίου στις 19 Μαρτίου ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ντανιέλα Ντούροβιτς.

Πρόκειται για μια κρίσιμη εκλογική «μάχη» λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, από όταν ο πρόεδρος Μίλο Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει την επιλογή του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μίοντραγκ Λέκιτς μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ντρίταν Αμπάζοβιτς τον Αύγουστο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Αμπάζοβιτς είχε ανέλθει στην εξουσία μόλις 4 μήνες νωρίτερα και έγινε ο πλέον βραχύβιος στην ιστορία της χώρας.

Τα κεντρώα κόμματα συμφώνησαν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον μετριοπαθή πρώην υπουργό Εξωτερικών Λέκιτς, αλλά ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς αρνήθηκε να επικυρώσει αυτήν την επιλογή και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εδώ και τρεις δεκαετίες, είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής στο Μαυροβούνιο, μιας χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σοβούν όμως πολιτικές εντάσεις, μεταξύ αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως Μαυροβούνιοι και εκείνων που δηλώνουν Σέρβοι, εκφράζοντας δυσφορία για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου από τη συνομοσπονδία με τη Σερβία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: