Ξεκινούν από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις- Ποιες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα καταστήματα
8 January 2024
Footmercato: Η Ρεάλ συμφώνησε με τον Κιλιάν Μπαπέ
8 January 2024

Στο «πράσινο» παραμένει το Χρηματιστήριο – Στα 12 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ

Συνέχεια στην πλαγιο-ανοδική κίνηση προσπαθεί να δώσει (και στη νέα εβδομάδα) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να παρουσιάζει καλύτερη «εικόνα» σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023, βλέποντας στον… ορίζοντα το υψηλό 10ετίας των 1.345 μονάδων, το οποίο απέχει μόλις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Βέβαια, η παρατεταμένη νευρικότητα και η διάχυτη αβεβαιότητα στο εξωτερικό δεν επιτρέπουν μια άμεση ανοδική διαφυγή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς θα γίνει με την πορεία των επιτοκίων και πότε ακριβώς θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης, στην 5η συνεδρίαση του 2024, σημειώνει μικρή άνοδο κατά 0,33% και διαμορφώνεται στις 1.316,03 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.311,67 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.313,44 έως 1.316,21 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει σε θέση «πρωταγωνιστή», σκαρφαλώνοντας στο υψηλό 10ετίας των 12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, JumboΟΠΑΠ κερδίζουν έως 1%, ενώ μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές. Η Motor Oil, δε, υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 1%.

Η προσοχή του Χ.Α.

Η δεύτερη εβδομάδα του 2024 ξεκινά όπως ακριβώς ολοληρώθηκε και η πρώτη, με τους αγοραστές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των πωλητών, εν μέσω της παρατεταμενης νευρικότητας στο εξωτερικό

Μην ξεχνάμε ότι στο πρώτο 4ήμερο του έτους, η Αθήνα κατάφερε να «δώσει» συνολικά κέρδη 1,4%, απορροφώντας άκρως αποτελεσματικά τις εισαγόμενες πιέσεις και διαφοροποιούμενη επαρκώς από τις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Αναμφίβολα, το βλέμμα της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Πάντως, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρότερη αισιοδοξία για έναρξη της χαλάρωσης τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, με τις μειώσεις επιτοκίων να μετατίθενται για αργότερα μέσα το έτος.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στην έναρξη της περιόδου δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις τράπεζες της Wall Street να ανοίγουν την αυλαία. Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, προσβλέπουν σε ικανοποιητικά μεγέθη.

Στην εσωτερική ειδησεογραφία, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για το πρώτο ομόλογο της χρονιάς, το οποίο θα εκδοθεί από την Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Η έκδοση θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, ώστε αμέσως μετά να λάβει τη σκυτάλη το ομόλογο της Intralot (130 εκατ. ευρώ), αλλά και η IPO του «Eλ. Βενιζέλος».

Όλα αυτά είναι σαφές ότι «κρατούν» ζεστούς τους επενδυτές, οι οποίοι καλούνται μέσα σε λίγες ημέρες να προσφέρουν ένα ποσό κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η αρχική δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο μπορεί να φθάσει στα 555 εκατ. ευρώ για το 18,5% των μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα -και συγκεκριμένα στις 11/1- θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ για την έγκριση της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Anemos στη Motor Oil.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 476 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones χάνουν τουλάχιστον 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί προς χαμηλότερα επίπεδα, μετά τις μειώσεις από τη Σαουδική Αραβία. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -1,03% και τα 73 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,89% και τα 78 δολάρια/βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,73% και τα 2.034 δολάρια/ουγγιά.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: