ΚΕΔΕ: Καμία από τις μεγάλες πυρκαγιές δεν οφείλεται σε πράξεις ή παραλείψεις Δήμων
7 June 2022
Δρομολογείται το έργο δικτύου κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων στο Δήμο Καρδίτσας
8 June 2022

Συνταξιούχοι: Η πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε προς τα πάνω, λόγω λάθους στον επανυπολογισμό

Την πρώτη σύνταξη που διορθώθηκε επίσημα από τον e-ΕΦΚΑ, προς τα πάνω,  λόγω λάθους στον επανυπολογισμό γνωστοποιεί με ανακοίνωση του το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Η συνταξιούχος με την διόρθωση, έλαβε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη κατά 744,33 ευρώ. Στο ενημερωτικό σημείωμα του Ιουνίου το οποίο επισυνάπτεται για του λόγου του αληθές, φαίνονται οι διαφορές και οι αυξήσεις της σύνταξης. Επισυνάπτεται επίσης και το ενημερωτικό του Μάϊου ώστε να φανούν οι διαφορές.

Πρόκειται για σύνταξη, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο εξώδικο, που το ΕΝΔΙΣΥ απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, επισημαίνοντας τα λάθη με το πρόσθετο ασφάλιστρο, που δεν αξιοποιήθηκε για να πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός.

Όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, που αναφέρονται στην συγκεκριμένη σύνταξη:

Σύμφωνα με τον «Νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 985 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.729,33 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 744,33 ευρώ

Σύμφωνα με τον «Νόμο Βρούτση» (ν.4670.20): Η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.147,59 ευρώ και αυξήθηκε στα 1.891,92 ευρώ. Άρα ενσωματώθηκε αύξηση επίσης 744,33 ευρώ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συνταξιούχο του ΕΟΤ, που είχε ασφάλιστρο 32% και η σύνταξη επανυπολογίστηκε (όπως όλες) με 20% ασφάλιστρο.

Το ΕΝΔΥΣΥ τονίζει ότι «ήρθε η ώρα ο Φορέας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και, αφού παραδεχτεί το λάθος του, να σπεύσει να το διορθώσει. Το Δίκτυο έχει εξαρχής επισημάνει ότι υπερβαίνουν τις 600.000 χιλιάδες οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με «λάθος» τρόπο (μη εφαρμογή νόμου).

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους που γνωρίζουν ότι στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου κατέβαλλαν ασφάλιστρο πάνω από 20%, να σπεύσουν να ενημερωθούν για το λάθος που υφίστανται εδώ και μία τριετία. ”

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά εκτός από τις διορθώσεις στις συντάξεις να δοθούν και τα αναδρομικά του λάθους επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΕΦΚΑ «πρόκειται για λάθη σε μεμονωμένες περιπτώσεις , τα οποία μόλις εντοπίζονται διορθώνονται». Εξάλλου ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου από τη Βουλή είχε δηλώσει ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας που παρακολουθεί το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεωνΠηγή: https://www.naftemporiki.gr/story/1870738/suntaksiouxoi-i-proti-suntaksi-pou-diorthothike-pros-ta-pano-logo-lathous-ston-epanupologismo

Comments are closed.