Οι αλήθειες για τις σχέσεις
19 November 2019
“Ταρίφα” 25 ευρώ ζητάει ιερέας στη Λάρισα
19 November 2019

Τα μαύρα τριαντάφυλλα στο παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας

Τα μαύρα τριαντάφυλλα στο παραμυθένιο χωριό της Τουρκίας μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι, στο Χαλφέτι
Έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει να μοιάζουν εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Ta-maura-triantafyla

Το «χωριό με τα μαύρα τριαντάφυλλα» είναι μια μικρή αγροτική περιοχή, στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, 120 χιλιόμετρα από την πόλη Σανλιούρφα και 105 χλμ. από το Γκαζιαντέπ. Πρόκειται το χωριό Χαλφέτι, την παλιά ελληνική πόλη Ώριμα (Urima), το οποίο σήμερα είναι κατά το ήμισυ βυθισμένο στα νερά του Ευφράτη.

Ta-maura-triantafyla

Στο Χαλφέτι, όπου σήμερα ζουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία Κούρδοι, φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα, γνωστά και ως τριαντάφυλλα Χαλφέτι. Έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει να μοιάζουν εντελώς διαφορετικά από τα συνηθισμένα. Αν και φαίνονται κατάμαυρα, στην ουσία το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι και μόνο στο Χαλφέτι.

Ta-maura-triantafyla

Χάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το PH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση. Όταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι. Οι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων. Το είδος απειλείται με εξαφάνιση από τότε που οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν από το «παλιό» Χαλφέτι το 1990, σε ένα νέο χωριό, 10 χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία.

Ta-maura-triantafyla

Αυτή η μικρή απόσταση αποδείχτηκε θανάσιμη για τα τριαντάφυλλα. Οι κάτοικοι φύτεψαν τριαντάφυλλα και στο νέο χωριό, αλλά τα λουλούδια δεν τα πήγαν καλά στο νέο τους περιβάλλον. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να τα σώσουν. Συνέλεξαν σπόρους από το χωριό και τους έσπειραν πιο κοντά στην αρχική τοποθεσία του χωριού. Από τότε, τα μαύρα τριαντάφυλλα ευδοκιμούν και πάλι.

Πηγή : womantoc.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: