Οδηγίες του ΥΠΕΣ για την ολοκλήρωση του Κύκλου Κινητικότητας έτους 2020
18 Δεκεμβρίου 2020
“Θέλουμε ισότιμη συμμετοχή στο διάλογο για το μέλλον της Αυτοδιοικησης”. Eπιστολή 439 Κοινοτήτων προς Υπ. Εσωτερικών και ΚΕΔΕ
18 Δεκεμβρίου 2020

Τελωνείο Τρικάλων: Κίνδυνος κατάργησης ή υποβάθμισής του

Αναφορά προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, κατέθεσε η βουλευτής του νομού Καρδίτσας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή την εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ προς Τελωνεία, σε διάφορους νομούς της χώρας, για την ποσοτική καταγραφή των τελωνειακών εργασιών, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας τους.
Οπως σημειώνει “σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να υπάρξει κατάργηση ή έστω υποβάθμιση της τελωνειακής υπηρεσίας, αφού αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες”.
Σε δήλωση της, η Βουλευτής τονίζει:
«Κατέθεσα, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορά στον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, όταν πληροφορήθηκα, ότι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ, ζήτησε από Τελωνεία όλης της χώρας να καταγράψουν τον όγκο εργασιών τους, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας τους.
Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό, ότι σε επιστολή της, η 5η Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, αναφέρει τον όγκο εργασιών όπως και την χωρική έκταση, που καλύπτει το Τελωνείο Τρικάλων και εξυπηρετεί τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.
Ειδική προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός, ότι το εν λόγω Τελωνείο καλύπτει πάγιες ανάγκες πολλών χιλιάδων επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στους δύο νομούς, πολλοί δε, βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά του Νομού Καρδίτσας.
Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να υπάρξει κατάργηση ή έστω υποβάθμιση της τελωνειακής υπηρεσίας, αφού αυτό θα αποτελούσε σημαντικό πλήγμα στις τοπικές οικονομίες του νομού μας.
Και εδώ πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι πέραν των επαγγελματιών, εξυπηρετούνται μικροί ιδιώτες αποσταγματοποιοί, π.χ. το 2019 κατατέθηκαν 1595 άδειες απόσταξης, αμβυκούχοι δηλαδή κυρίως απομακρυσμένων περιοχών.
Η οποιαδήποτε μεταφορά εξάλλου αρμοδιοτήτων του Τελωνείου Τρικάλων, στη κεντρική υπηρεσία της Λάρισας, θα είχε ως επακόλουθο το Τελωνείο Λάρισας, να πρέπει να καλύψει τρεις Νόμους της περιφέρειας Θεσσαλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε μία εποχή, που αναζητούμε ορθολογικές λύσεις, για να μπορέσουν να σταθούν οι τοπικές οικονομίες στα πόδια τους, δεν θα εξυπηρετούσε να καλούνται οι συναλλασσόμενοι πολίτες, από το τελευταίο ορεινό χωριό της Καρδίτσας και των Τρικάλων, να μεταβαίνουν στην Λάρισα για την διεκπεραίωση τελωνειακών τους υποθέσεων.»

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: