«Αναβίωση» ρύθμισης για οφειλέτες της ΔΕΥΑ Σοφάδων – Τροποποίηση απόφασης για τα τιμολόγια ευπαθών ομάδων
2 July 2023
Γαλλία: Δωρεές πάνω από 730.000 ευρώ υπέρ του Γάλλου αστυνομικού που πυροβόλησε τον 17χρονο Ναέλ
3 July 2023

Τζο Μπάιντεν: Επίσκεψη στην Ευρώπη με τρεις στάσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας για ένα ταξίδι με στάσεις σε τρεις χώρες, με σκοπό την ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού κατά της ρωσικής επιθετικότητας καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το κύριο επίκεντρο της πενθήμερης επίσκεψης του Μπάιντεν θα είναι η ετήσια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Επίσης, προγραμματίζονται στάσεις στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, για να τιμήσει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη στρατιωτική συμμαχία των 31 εθνών τον Απρίλιο, και στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει το ταξίδι του την επόμενη Κυριακή στο Λονδίνο, συναντώντας τον βασιλιά Κάρολο Γ’. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρευρέθηκε στη στέψη του Καρόλου τον Μάιο, στέλνοντας την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν να εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ στον Λευκό Οίκο, όπου οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Λονδίνο για τη «σύσφιξη των στενών δεσμών» που ενώνουν τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιερ. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Κάστρο του Ουίνδσορ στις 10 Ιουλίου.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, διευκρίνισε η εκπρόσωπός του, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Για τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του, στο Ελσίνκι, ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί σε μια σύνοδο κορυφής μεταξύ Αμερικανών ηγετών και ομολόγων τους των βορείων χωρών στις 13 Ιουλίου.

Η Φινλανδία εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. Η χώρα είχε ζητήσει την ένταξή της τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποβάλλοντας το αίτημά της ταυτόχρονα με τη Σουηδία.

Ωστόσο η Στοκχόλμη περιμένει ακόμη. Παρά το γεγονός ότι είναι “προσκεκλημένη” στη Συμμαχία από τον Ιούνιο του 2022, η υποψηφιότητά της, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τα 31 κράτη μέλη, εμποδίζεται από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Πριν από το ταξίδι του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δεχθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον για να συζητήσουν για την ενταξιακή διαδικασία της χώρας του.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου και θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στο Ελσίνκι. Στη σύνοδο θα μετάσχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε, της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ. Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο προεδρικό μέγαρο και θα εστιάσουν στη στενότερη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και βορείων χωρών στους τομείς της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογίας.

«Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών βορείων χωρών και των ΗΠΑ. Οι προηγούμενες σύνοδοι πραγματοποιήθηκαν στη Στοκχόλμη το 2013 και στην Ουάσινγκτον το 2016. Είναι χαρά μου να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας αυτή τη φορά στο Ελσίνκι», δήλωσε ο Νιινίστο.

Πριν από τη σύνοδο, ο Φινλανδός πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με το Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, δεν έχει ακόμη μεταβεί στη Γερμανία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένκσι, έχει δηλώσει ότι οι αντεπιθέσεις και οι αμυντικές ενέργειες κατά των ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα αρχίζουν να ανακαταλαμβάνουν εδάφη στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: