Φουκουσίμα: Αντιδράσεις για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα
9 July 2023
Παρατείνεται έως 11 Αυγούστου η διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Μουζάκι – λίμνη Πλαστήρα (μεταξύ Ανθοχωρίου και Κερασιάς)
9 July 2023

Τι είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας που καταφτάνουν στην Ελλάδα;

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου θα φέρει μαζί του ένα κύμα καύσωνα που πιθανώς δεν έχουμε βιώσει σε ένταση και διάρκεια εδώ και δεκαετίες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα κύμα καύσωνα που μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα μέρες με θερμοκρασίες που θα κινούνται σταθερά πέριξ των 40 βαθμών Κελσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος μπορεί να αρχίσει να πλησιάζει τους 45 βαθμούς…

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για δύο φαινόμενα που ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά σε κάποιες περιπτώσεις είναι η αιτία για αυτό το κύμα καύσωνα. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «θερμικό θόλο», ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που αποτελείται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η μάζα του θερμού-ξηρού αέρα ακινητοποιείται πάνω από αυτή την περιοχή δημιουργώντας ένα είδος θόλου που διατηρεί τη θερμότητα στην επιφάνεια αυτής της περιοχής. Δεν πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο αλλά η διαφορά είναι ότι τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνιση του εξέλιξη που θεωρείται απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση του θερμικού θόλου με τις θερμοκρασίες των ωκεανών και το φαινόμενο του θαλάσσιου καύσωνα. Πρόκειται για ένα από τα αποκαλούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της θάλασσας για αρκετό χρονικό διάστημα. Η αύξηση αυτή προκαλεί μια αλυσιδωτή διεργασία που οδηγεί σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων όπως την αύξηση της θερμοκρασίας και στην ατμόσφαιρα αλλά και σε μικρά και μεσαία βάθη στη θάλασσα απειλώντας με καταστροφή ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα είτε εξοντώνοντας θαλάσσια είδη χλωρίδας και πανίδας είτε υποχρεώνοντας κάποια είδη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Naftemporiki.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: