Βρετανία: Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τη στέψη του Καρόλου
22 January 2023
Ανδρουλάκης: Η ΝΔ μπλοκάρει την επίσημη ενημέρωση στη Βουλή για τις υποκλοπές
22 January 2023

Τι προβλέπει η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Πρόταση Νόμου που θα μπλοκάρει με συνταγματικό τρόπο τη συμμετοχή του κόμματος του Κασιδιάρη στις βουλευτικές εκλογές θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις σχετικά με τη συνταγματικότητα, αλλά και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας απαγόρευσης του εν λόγω κόμματος.

Σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα έχουν δικαίωμα κατάρτισης πολιτικών συνδυασμών τα πολιτικά κόμματα των οποίων η οργάνωση και η δράση «δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» σύμφωνα με το Σύνταγμα. Όμως η εν λόγω ρύθμιση θα προσδιορίζει ρητώς τα κριτήρια για κάτι τέτοιο. Ειδικότερα, τέτοια κόμματα θα θεωρούνται εκείνα των οποίων οι καταστατικές διατάξεις ή ιδεολογικές διακηρύξεις ή η πολιτική δράση «υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία».

Στοπ σε όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο

Η Πρόταση Νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προβλέπει επίσης ότι δεν θα έχουν δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών και κόμματα των οποίων ο επικεφαλής ή μέλος οργάνου διοίκησης έχει καταδικαστεί, ακόμα και πρωτοδίκως, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα που αφορούν τις εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις καθώς και τις πράξεις «ατομικής» τρομοκρατίας. Περαιτέρω, η ίδια απαγόρευση θα συντρέχει ακόμα και για απλό μέλος του κόμματος εάν έχει τελέσει εγκλήματα του προηγούμενου εδαφίου με ναζιστικό ή ρατσιστικό κίνητρο, στο πλαίσιο δράσης κόμματος ή στο όνομά του.

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η εφαρμογή των εν λόγω ρυθμίσεων θα ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, στο πλαίσιο της υποβοήθησης της απόφασης θα έχουν δικαίωμα τα πολιτικά κόμματα, οι ενώσεις προσώπων ή άλλες οργανώσεις της κοινωνίας της πολιτών καθώς και οι ψηφοφόροι να υποβάλουν στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της σχετικής προθεσμίας.

Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απαγόρευση κόμματος αλλά συμμετοχής σε εκλογές

Στην αιτιολογική έκθεση της Πρότασης Νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημαίνει ότι το Σύνταγμα (άρθρο 29 παρ. 1) δεν προβλέπει δυνατότητα απαγόρευσης λειτουργίας πολιτικού κόμματος. Όμως, η προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος γίνεται από τον εκλογικό νόμο ο οποίος μπορεί να θέσει υπό όρους τη συμμετοχή του κόμματος σε εκλογές με την κατάρτιση συνδυασμού υποψηφίων.

Διευκρινίζεται επιπλέον ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα συνιστά απαγόρευση, αλλά αναστολή του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών για όσο χρόνο συντρέχουν οι περιπτώσεις αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα θα μπορέσει να συμμετάσχει στις εκλογές εάν είτε εμπράκτως και αποδεδειγμένα απαλείψει κάθε καταστατική διάταξη ή ιδεολογική διακήρυξη και εγκαταλείψει και αποκηρύξει κάθε πολιτική δράση που εμπίπτει στον αντιρατσιστικό νόμο είτε αποπέμψει καταδικασθέν για τα προβλεπόμενα αδικήματα μέλος του ή, αυτονοήτως, εάν ανατραπεί η καταδίκη του.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: