Πρόσκληση που αφορά νέα έργα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Θεσσαλία
16 January 2024
4 κόλπα που θα ζεστάνουν το σπίτι σας χωρίς έξτρα κόστος
16 January 2024

Τι προτείνει η Bofa για την αποκρατικοποίηση της Τρ. Πειραιώς

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Μια εισήγηση  που κατά πληροφορίες αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά  σε ότι αφορά το placement  της Τράπεζας Πειραιώς ,παρουσίασε χθες  η BofA ως σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη συγκεκριμένη έκδοση  δημιουργώντας  ευχέρειες στην άσκηση “πολιτικής” επί της απόφασης.

Η εισήγηση  της BofA θα συζητηθεί σήμερα εκτενώς σε ότι αφορά τα υπέρ και τα κατά της αλλά μιλάει για placement έως το 27% της Πειραιώς  δηλαδή μέχρι του συνολικού ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ .

Η απόφαση οριστικά πάντως θα ληφθεί  από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου που θα συγκληθεί για το σκοπό αυτόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς τα οποία θα ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου. Κατόπιν θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για το placement.

Εν τω μεταξύ από χθες ξεκίνησε το road show της Τράπεζας Πειραιώς στο Λονδίνο και μετά στη Νέα Υόρκη όπου η τράπεζα θα συναντήσει πάνω από 50 ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο πως δεν αναμένεται να υπάρξει anchor investor στην έκδοση.

Οι επικρατούσες απόψεις είναι:

  • Πως η έκδοση στο σύνολό της και συγκρινόμενη πάντα με τις αντίστοιχες του εξωτερικού δεν είναι μεγάλη επομένως δεν έχει νόημα να σπάσει στα δύο.
  • Πως το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής κατάγραψε σημαντική άνοδο της τιμής της μετοχής μετά το placement, άνοδο από την οποία το Ταμείο θα μπορούσε να είχε ωφεληθεί αν το ποσοστό που είχε πωλήσει ήταν μικρότερο. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει η πώληση ενός ποσοστού και σε μια δεύτερη φάση η πώληση του υπολοίπου.

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για πώληση μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς έως τον Μάρτιο, δήλωσαν στο Reuters χθες  δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Είναι η τρίτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο από το κρατικά ελεγχόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, το Ταμείο κατέχει το 27% της τράπεζας με χρηματιστηριακή αξία η οποία κινείται περί το 4,37 δισ. ευρώ.

«Το σχέδιο είναι η πώληση να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου», είπε στο Reuters τραπεζίτης με γνώση του θέματος.

«Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ποσοστό. Μπορεί να είναι 17%-18% ή ολόκληρο το ποσοστό», πρόσθεσε η πηγή.

Μια δεύτερη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία είπε ότι πιθανότατα θα ήταν μια συνδυασμένη πώληση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

Μετά την εισροή περίπου 50 δισ. ευρώ στον κλάδο, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο ως μέρος της αποεπένδυσής του από τράπεζες που ανακάμπτουν.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρά κέρδη για το 2023 και το 2024 και ελπίζουν να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει 7% από την αρχή του έτους μετά από άλμα 67% το 2023, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε investment grade.

Το ΤΧΣ πούλησε το 20% της Εθνικής Τράπεζας και μερίδιο 9,4% στην Alpha Bank τον Νοέμβριο.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: