Β. Κορέα: Επιβεβαίωσε την κράτηση του Αμερικανού στρατιώτη
3 August 2023
Μεγάλοι σταρ του Χόλυγουντ στηρίζουν με εκατομμύρια την απεργία των συναδέλφων τους
3 August 2023

Τουρκία: Άλμα του πληθωρισμού στο 47,83%

Νέα άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, στο 47,83% σε ετήσια βάση, έπειτα από 8 μήνες επιβράδυνσης.

Το ποσοστό αυτό, σε μηνιαία βάση, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση επτά μονάδων. Η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) τον Ιούλιο του 2023 ήταν 9,49% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα,

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή είχε φθάσει τον Ιούνιο στο 38,2% σε ετήσια βάση, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες, αφού είχε αγγίξει τον Οκτώβριο το ιλιγγιώδες 85,5%.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση αυτή είχε προβλεφθεί από την κεντρική τράπεζα, η οποία την είχε ανακοινώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στις 27 Ιουλίου η νέα επικεφαλής της, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε αυξήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 22,3% σε 58%.

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων- Μικρότερη από το αναμενόμενο

Σύμφωνα με τις ετήσιες προβλέψεις της, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο τέλος του χρόνου το 59%, υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις, όμως «η σταθερότητα» θα έρθει από το 2025, διαβεβαίωσε υποσχόμενη να κάνει τα πάντα για να τον περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Τα επίσημα στοιχεία αμφισβητούνται ωστόσο τακτικά από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους της Ομάδας Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag): σύμφωνα με αυτούς, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε σε 69,21% τους 12 παρελθόντες μήνες.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: