Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει τα εξής:
Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει λυθεί πολύ νωρίτερα και φυσικά θα πρέπει οι Ομογενείς να λαμβάνουν μέρος στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.
Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους Εκλογικούς Καταλόγους θα πρέπει να είναι ισότιμη με των Ελλήνων που διαμένουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Δεδομένης της αδυναμίας – λόγω του ότι βρίσκονται στο εξωτερικό – για να ψηφίσουν σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες, θα μπορούν να ψηφίζουν ουσιαστικά μόνο το κόμμα που επιθυμούν μέσω του Ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Για το λόγο αυτό προτείνουμε να αυξηθεί ο αριθμός των Βουλευτών Επικρατείας σε 20, από 15 που είναι η πρόταση του Υπουργού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι πρόσωπα από περισσότερες περιοχές της Ομογένειας.
Στους Ειδικούς Καταλόγους που θα συγκροτηθούν για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό βασική προϋπόθεση θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, να έχουν ελληνικό διαβατήριο.
Η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξάγεται στις Πρεσβείες, τα Προξενεία και σε άλλους χώρους που θα οριστούν. Είμαστε υπέρ της δυνατότητας επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν μακριά από τα Εκλογικά Κέντρα. Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Ήρθε η ώρα και οι Ομογενείς, οι Έλληνες μετανάστες που νοιάζονται για την πατρίδα να έχουν λόγο στις εκλογές. Η πρόταση των άλλων κομμάτων για τις έδρες στο Επικρατείας να αυξηθούν από τις 12 στις 15 είναι πολύ φτωχή για να καλύψει το εύρος των υποψηφιοτήτων που θα υπάρχει από την Ομογένεια. Για αυτό το Πράσινο Κίνημα ζητά από 12 οι θέσεις στο Επικρατείας να γίνουν 20, για να δοθεί η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί με περισσότερες έδρες η Ομογένεια. Επίσης, θεωρούμε σημαντικό κριτήριο να έχει στην κατοχή του ελληνικό διαβατήριο ο ψηφοφόρος γιατί αυτό δείχνει πως παραμένει στο μυαλό του η επιστροφή στη χώρα.”