Λάρισα – Βόλος: Στις “ράγες” η υπογραφή σύμβασης για την ηλεκτροκίνηση
20 Σεπτεμβρίου 2021
Φοιτητές βραβεύτηκαν για το οικολογικό κριτσίνι
20 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίκαλα: Ο Δήμος στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ

Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την κατάθεση υποψηφιότητας ως μιας από τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της ΕΕ, μέχρι το 2030, ξεκίνησε ο Δήμος Τρικκαίων.

Όπως ενημερώνει σχετικά, η υποβολή πρότασης για την πόλη των Τρικάλων εντάσσεται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου που έθεσε η ΕΕ και ο οποίος εξειδικεύει την πολιτική για κλιματικά ουδέτερη ΕΕ μέχρι το 2050.

Η προσπάθεια του Δήμου Τρικκαίων ξεκίνησε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021, την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στο θέατρο «μηχανουργείο» του μύλου Ματσόπουλου. Ο κεντρικός τίτλος έδινε το στίγμα: «Συμμαχία Τρίκαλα – Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη έως το 2030. Σχεδιάζοντας μια πόλη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

«Να διερευνήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, περιγράφοντας τη δράση του Δήμου, θέτοντας ως στόχους, τη συνεργασία των φορέων, τη σύμπραξη της κοινωνίας, τη δράση για την καθημερινότητα, για μια «ολιστική και οριζόντια προσέγγιση ως προς την κατάθεση της πρότασης υποψηφιότητας».
Στην εκδήλωση κύρια ομιλήτρια ήταν η πρ. Αντιδήμαρχος Βιέννης, μέλος της Επιτροπής Σοφών για την αποστολή της ΕΕ «100 Climate Neutral Cities by 2030»,Μαρία Βασιλάκου.

Η κ. Βασιλάκου εξήγησε τις βασικές αρχές της ΕΕ στο θέμα των κλιματικά ουδέτερων πόλεων, αναφερόμενη, στη νυν κατάσταση, στον «αιώνα των μητροπόλεων», στα προβλήματα αλλά και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Βασικά στοιχεία της προσπάθειας, η συνεργασία με τους πολίτες, το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, το κλιματικό συμβόλαιο και η πλατφόρμα χρηματοδότησης. Οι τομείς παρέμβασης ποικίλουν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής δραστηριότητας, όπως τα αναγκαία έργα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με δράσεις σε: ενέργεια και κτήρια (κατά κύριο λόγο), αλλά και σε μεταφορές –κινητικότητα, «πράσινη» πόλη.
Η κ. Βασιλάκου μίλησε κυρίως με παραδείγματα Καλών Πρακτικών πόλεων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, προκειμένου η συζήτηση στα Τρίκαλα να επιλέξει έναν δικό της «δρόμο» εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών από το σύνολο της κοινωνίας.

Η πρώτη αυτή συζήτηση έγινε με ερωταποκρίσεις , από εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας: ΠΑΔΥΘ ΑΕ (ο δ/νων σύμβουλος κ. Μπραζιτίκος και ο διευθυντής ΧΥΤΑ Δημήτρης Γιαννόπουλος), Εμπορικός Σύλλογος (ο πρόεδρος Χρ. Μπλουγούρας) , Επιμελητήριο (το μέλος του ΔΣ Τζίνα Μπέη), η ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ ( Ο πρόεδρος Ν. Λιάκος και η αντιπρόεδρος Μ. Καταβούτα), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, Νικολέτα Μπρουζούκη, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασιλένα Μητσιάδη και στελέχη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων.

Σύμφωνα με το Δήμο, θα ακολουθήσει η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο, προκειμένου να γίνει καταγραφή της κατάστασης, να τεθούν α οριοθετηθούν στόχοι και να συμπράξει το σύνολο της κοινωνίας στην προσπάθεια που θέτει τα Τρίκαλα σε ευρωπαϊκή τροχιά, για την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: