Κακοκαιρία: Τι πρέπει να κάνετε εάν η καταιγίδα σας βρει στον δρόμο
4 July 2024
Νετανιάχου: Ισραηλινή αντιπροσωπεία αναχώρησε για να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση ομήρων
4 July 2024

«Φίλοι του Παυσιλύπου»: Απειλή για το παρόν και το μέλλον του πρασίνου στο άλσος του Παυσιλύπου η προωθούμενη παρέμβαση (+Βίντεο)


πριν η σχεδιαζόμενη «εγκληματική» όπως τη χαρακτηρίζουν παρέμβαση επιφέρει μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση στο χώρο που είναι καίριας σημασίας για την πόλη ζήτησαν για μια ακόμα φορά εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών «Φίλοι του Παυσιλύπου» σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (4/7) στην αίθουσα της ΠΕΔ.

Ο αρχιτέκτονας κ. Στεφ. Ζαφειρόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός κ. Γ. Μπαρμπούτης, ο τέως Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Ευαγ. Γαλούσης -με διαδικτυακή του παρέμβαση- ο τέως Δήμαρχος κ. Δημ. Αρχοντής, οι δικηγόροι κ.κ. Μαρ. Μπαρμπατσάλου και Μαν. Τσίπρας που επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν την προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο, καθώς και ο δασολόγος κ. Γ. Ροβολής ανέπτυξαν τις σοβαρές ενστάσεις που προβάλλονται από τους “Φίλους του Παυσιλύπου” για την σχεδιαζόμενη παρέμβαση.

.Ενστάσεις που τους οδήγησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς όπως ανέφεραν η Δημοτική Αρχή δεν θέλησε να κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση όπου θα μπορούσαν να κατατεθούν αποτρεπτικές της καταστροφής παρεμβάσεις, προτάσεις προς την κατεύθυνση της πραγματικής ανάπλασης που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση του πρασίνου, στην βελτίωση της άρδευσής του, στην κατασκευή έργων που πράγματι χρειάζονται για την βελτίωση της λειτουργίας του, όπως π.χ. την ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης του κτιρίου που σήμερα στεγάζει το Ληξιαρχείο, και όχι την εγκατάσταση «του πανάκριβου και εξεζητημένου αστικού εξοπλισμού του δυσκολοσυντήρητου τεχνολογικού εξοπλισμού, του δυσλειτουργικού και απολύτως ανεπαρκούς συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων για την άρδευση του πάρκου και της πλατείας» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Διαπιστώνουμε μια μεγάλη επιμονή της Δημοτικής Αρχής σ’ αυτό το έργο που για εμάς περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην καλύτερη περίπτωση άστοχες και στη χειρότερη επικίνδυνες για το Παυσίλυπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την 4η δημοπράτηση του έργου αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο ΣτΕ. Δεν έχουμε κάποια αντιδικία με το Δήμο, βλέπουμε όμως διαφορετικά τα πράγματα και θεωρούμε ότι η προμελέτη με την οποία ξεκίνησε και θα υλοποιηθεί ο διαγωνισμός δεν είναι αυτή που αρμόζει στο Παυσίλυπο» τόνισε ο κ. Μπαρμπούτης ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε έγκαιρα μια σοβαρή διαβούλευση.

Η κ. Μπαρμπατσάλου αναφερόμενη στην προσφυγή στο ΣτΕ τόνισε ότι επειδή το Παυσίλυπο είναι ένα άλσος και προστατεύεται με βάση τη δασική νομοθεσία είναι σημαντικό οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται να προηγηθεί διαχειριστική μελέτη από το Δασαρχείο καθώς και περιβαλλοντική αδειοδότηση και περιβαλλοντική μελέτη, ενώ είναι σημαντικό και επιτακτικά νομικό να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε αφήνοντας να εννοηθεί ότι σ’ αυτά τα σημεία στηρίζεται κυρίως και η προσφυγή. Κάλεσε δε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει έστω και τώρα σε μια ευρεία διαβούλευση.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η προτεινόμενη παρέμβαση «διέπεται από έναν κατάπτυστο μεταμοντερνισμό που έχει απαξιωθεί από όλη την επιστημονική κοινότητα και θέλει να δημιουργήσει ένα πάρκο ξενοδοχειακή αισθητικής τύπου Ντουμπάι που θα αλοιώσει τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα. «Η πρόταση είναι ασύμβατη με την Καρδίτσα του Γιολδάση και την Καρδίτσα του Βαλταδώρου» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ υπεραμύνθηκε της νομικής παρέμβασης που έγινε ως αποτέλεσμα απόφασης ευρύτατης συζήτησης και απάντησε στις αναφορές της δημοτικής αρχής ότι οι φίλοι του Παυσιλύπου θέλουν να χαθεί χρηματοδότηση 8 εκ. € υπογραμμίζοντας ότι «το Παυσίλυπο δεν πουλιέται για 8 εκ. €»

Ο κ. Γαλούσης στην παρέμβασή του χαρακτήρισε την πρόταση για το Παυσίλυπο ως ένα άθροισμα από άλλες μελέτες κάποιες από τις οποίες έχουν απορριφθεί και πρόχειρη ενώ αμφισβήτησε ότι ο Δήμος μπορεί να συντηρήσει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις με τους δεκάδες σιντριβάνια και τα έξυπνα συστήματα όταν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να συντηρήσει ένα σιντριβάνι και έναν ηλεκτρονικό πίνακα που δείχνει τη θερμοκρασία στην κεντρική πλατεία. Έκανε μάλιστα λόγο για «μεγαλομανία» και «μεγαλοϊδεατισμό» ενώ παραλλήλισε το Παυσίλυπο σαν μια «πολύφερνη νύφη» με μεγάλη προίκα προτρέποντάς τη Δημοτική Αρχή να διορθώσει το λάθος της, ενώ σε δευτερολογία του τόνισε ότι τόσο ό ίδιος όσο και άλλοι επιστήμονες θα μπορούσαν αφιλοκερδώς να συνεισφέρουν στην βελτίωση της πρότασης

Ο κ. Αρχοντής στην παρέμβασή του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που υλοποιήθηκε επί της θητείας του με την προτεινόμενη παρέμβαση όπως διατείνεται η Δημοτική Αρχή και εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιλογή του συστήματος μελέτη κατασκευή και όχι ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Ο κ. Ροβολής έδωσε ως δασολόγος έμφαση στο ζήτημα των δένδρων του Παυσιλύπου εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι εκσκαφές στο Παυσίλυπο θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο ριζικό σύστημά του οδηγώντας σε λίγα χρόνια στην ξήρανσή τους κάνοντας λόγο για «ολοκαύτωμα»

Τέλος για επικίνδυνη λογική της Δημοτικής Αρχή που αμφισβητεί κάνοντας λόγο για «λαικισμό» το δικαίωμα πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν ένα δικαίωμά τους έκανε λόγο ο κ. Μαν. Τσίπρας.

Τα 10 σημεία των ενστάσεων των Φίλων του Παυσιλύπου

.Αναλυτικότερα στα σημεία που οι Φίλοι του Παυσιλύπου επικεντρώνουν τις ενστάσεις τους για το έργο αναφέρθηκε ο κ. Μπαρμπούτης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

-Εκσκαφές εντός του πάρκου: Στην Τεχνική Περιγραφή προβλέπονται μεταξύ άλλων εκσκαφές σε βάθος 1,00μ για την κατασκευή υδάτινων καναλιών και σιντριβανιών (εκτιμώμενη επιφάνεια εντός του πάρκου περίπου 500,00μ2), εκσκαφές σε βάθος 3,00μ για την κατασκευή του συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων (εκτιμώμενη επιφάνεια περίπου 530,00μ2), εκσκαφές σε βάθος 45 εκ για κατασκευή τεχνικών έργων και δ) εκσκαφές σε μη σαφώς οριζόμενο βάθος (όμως οπωσδήποτε σε μεγαλύτερο των 60 – 70 εκ) και σε πολύ μεγάλο (μη προσδιοριζόμενο από την μελέτη) μήκος για την τοποθέτηση αγωγών συλλογής ομβρίων υδάτων, δικτύου άρδευσης και δικτύου ηλεκτρολογικών σωληνώσεων εντός των οποίων θα διέρχονται καλώδια.

«Όλες αυτές οι εκσκαφές θα επιφέρουν τεράστιες ζημιές καταστρέφοντας το ριζικό σύστημα σχεδόν όλων των δένδρων, ζημιές που σίγουρα θεωρούνται πολύ πιο σημαντικές από την κοπή κάποιων δένδρων. Αν συνυπολογίσουμε όλα όσα προσθέσαμε σχετικά με τις εκσκαφές, τις παρεμβάσεις συντήρησης του πρασίνου και την άρδευσή του, καταλήγουμε ότι αν τελικά εφαρμοστεί η παρούσα μελέτη, το πράσινο τελικά σαφώς θα υποβαθμιστεί αν δεν εξαφανισθεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.»

-Άρδευση: Για την άρδευση όλου του πάρκου προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου δικτύου άρδευσης που περιλαμβάνει δίκτυο αγωγών, διανεμητές, εκτοξευτήρες, ηλεκτροβάνες, συστήματα προγραμματισμού και ελέγχου κλπ, ενώ για την πλατεία Πλαστήρα προβλέπεται σύστημα άρδευσης με σταλάκτες (σύστημα στάγδην) Το προτεινόμενο σύστημα άρδευσης, εκτός του ότι είναι αντιγραφή άλλης μελέτης, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης όλου του χώρου, καθώς επίσης και την απαιτούμενη ανανέωση του νερού που θα υπάρχει εντός του εκτεταμένου υγρού στοιχείου , συνολικής επιφάνειας περίπου 1.000μ2

«Προς στήριξη των ισχυρισμών μας, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία που συλλέξαμε από τους καθ’ ύλη αρμόδιους, τους εργαζόμενους στην άρδευση και στην συντήρηση του πρασίνου στο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ. Συγκεκριμένα ο συνολικός χώρος παρέμβασης απαιτεί σε μια συνηθισμένη θερινή ημέρα ποσότητα περίπου 200μ3 για άρδευση. Άρα τα συστήματα συλλογής ομβρίων νερών στην καλύτερη περίπτωση επαρκούν για 3 συνήθεις θερινές ημέρες. Ποιος μπορεί να μας βεβαιώσει ότι το καλοκαίρι κάθε τρεις ημέρες θα βρέχει και μάλιστα με τέτοια ένταση που οι υπόγειες δεξαμενές να συγκεντρώνουν την απαιτούμενη ποσότητα των 500-600μ3;» αναρωτήθηκε ενώ αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος λόγω της χρήσης πόσιμου νερού εκφράζοντας απορία γιατί η μελέτη δεν περιέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας γεώτρησης βάθους 80-100 μέτρων με δυνατότητα παροχής ανάλογη με τις ανάγκες άρδευσης, συνολικού εκτιμώμενου κόστους περίπου 70 έως 90.000 ευρώ, μέσα σε έναν προϋπολογισμό ύψους 8,00 εκατ. ευρώ.

-Παρεμβάσεις στο πράσινο: Στην Τεχνική Περιγραφή προτείνεται η φύτευση όλο και όλο 17 νέων δένδρων ύψους 2,00 έως 2,50 μέτρα με περίμετρο κορμού από 8 έως 12 εκ. του μέτρου. Επίσης στις σελίδες 76 έως 78 παρατίθενται εν συντομία κάποιες προτάσεις συντήρησης και περιποίησης του φυτικού υλικού του πάρκου, για τις οποίες ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τίποτα, έστω και για το πρώτο χρονικό διάστημα μέχρι την παραλαβή του έργου.

Στον προϋπολογισμό του έργου οι μόνες δαπάνες που προβλέπονται για εργασίες πρασίνου είναι 52.394,65 ευρώ για εγκατάσταση χλοοτάπητα γκαζόν και 5.000,00 ευρώ για νέα δένδρα (προφανώς τα 17 που αναφέραμε). Αν υπολογίζουμε, την προσαύξηση των γενικών εξόδων και οφέλους εργολάβου (18%) και τον ΦΠΑ (24%), η δαπάνη για το πράσινο προσεγγίζει το ποσό των 84.000 ευρώ σε έναν προϋπολογισμό 8,00 εκατ. ευρώ, ήτοι μόλις το 1% του έργου, ενός έργου που αφορά ανάπλαση άλσους (!!). Τέλος, στην Τεχνική Περιγραφή προβλέπεται μεταξύ άλλων η αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των θάμνων και πάρκου, χωρίς όμως όπως είδαμε ο προϋπολογισμός να προβλέπει την φύτευση νέων στις ίδιες ή σε άλλες θέσεις.

-Συρρίκνωση χώρου παιδικής χαράς: Ο αναφερόμενος επανασχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής της παιδικής χαράς με διαμόρφωση του χώρου απέναντι από την είσοδο του Δημαρχείου, προβλέπει την συρρίκνωση του σημερινού χώρου της παιδικής χαράς προκειμένου να δημιουργηθεί ο εξαιρετικά εκτεταμένος χώρος που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο τεράστιους υγρούς χώρους (σιντριβάνια) συνολικής επιφανείας περίπου 500,00μ2 . Αν και σκοπίμως δεν αναφέρεται, είναι πλέον ή σίγουρο από τα προβλεπόμενα στο σχέδιο γενικής διάταξης, ότι για την κατασκευή των υγρών χώρων θα απαιτηθεί η κοπή ενός αριθμού δένδρων. Το περίεργο είναι ότι η (απολύτως αναγκαία κατά νόμο) υπάρχουσα σήμερα περίφραξη της παιδικής χαράς, δεν προβλέπεται να αποκατασταθεί

-Υδάτινο στοιχείο: Προβλέπεται ένα εξαιρετικά εκτεταμένο υδάτινο στοιχείο που περιλαμβάνει αφενός ένα αβαθές κανάλι στην πλατεία Πλαστήρα το οποίο επεκτείνεται και στην οδό Μυρμιδόνων έκτασης περίπου 500μ2 με 42 πίδακες, καθώς και τρία σιντριβάνια (δύο στον χώρο της σημερινής παιδικής χαράς και ένα στην πλατεία του αναψυκτηρίου) συνολικής επιφάνειας άλλων 520μ2 περίπου με 26 πίδακες.
Το προτεινόμενο υδάτινο στοιχείο είναι προβληματικό από τις προδιαγραφές του και μόνον, αφού πρόκειται κατ’ ουσία για ένα αβαθές κανάλι με στάσιμο νερό. Το νερό αν δεν ρέει και δεν ακούγεται, ‘‘δεν λέει’’. Δημιουργείται έτσι ένα αυλάκι που καταλήγει να γίνει χώρος απόρριψης σκουπιδιών εστία μόλυνσης και ανάπτυξης κουνουπιών. Έχουμε ήδη αναφερθεί στις παράπλευρες ζημιές καταστροφής του ριζικού συστήματος των δένδρων και στην ανάγκη κατανάλωσης επιπλέον νερού για τον καθαρισμό του και την αναγκαία ανανέωσή του.

-Τεχνολογικός εξοπλισμός: Η εγκατάσταση τόσων πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων smart (έξυπνα παγκάκια, σταθμοί πληροφόρησης, τεράστιες ηλεκτρονικές οθόνες, σημεία ασύρματης πρόσβασης, έξυπνες διαβάσεις) στο πάρκο, είναι σίγουρο ότι θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην χρήση του, αλλά και στα χαρακτηριστικά των επισκεπτών του. Πέραν τούτου όμως, για την λειτουργία πολλών από τα παραπάνω συστήματα που είναι αναγκαίο να αποκτήσουν επαφή με τις ηλιακές ακτίνες (πηγή ενέργειας), θα απαιτηθεί η δημιουργία ξέφωτων που μπορεί να επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση με εκτεταμένο κλάδεμα και στην χειρότερη με κοπή δένδρων.

-Επιστρώσεις δαπέδων: Από την γενική διάταξη και την τεχνική περιγραφή προκύπτει ότι προβλέπονται σχεδόν σε όλες τις επιφάνειες διαστρώσεις με σκληρά υλικά όπως σκυρόδεμα, πλακίδια, κυβόλιθοι, χυτά δάπεδα, ξύλα τύπου deck, ενώ ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα επιστρώνονται με φυσικά υλικά. Από τα 24.936,83μ2 μόνον τα 113,50μ2 είναι χώμα, πράγμα ανήκουστο για πάρκο.

-Αστικός εξοπλισμός: Στην Τεχνική Περιγραφή προβλέπεται αποξήλωση όλων των υφιστάμενων καθιστικών και λοιπού αστικού εξοπλισμού Θεωρούμε ότι η αποξήλωση των υφιστάμενων καθισμάτων είναι λάθος δεδομένου ότι αρμόζουν απόλυτα στην σημερινή μορφή του πάρκου και με κάποιες απαραίτητες επισκευές – ανακαινίσεις μπορούν να καταστούν απολύτως λειτουργικά πάλι. Το ίδιο ισχύει και για το μεγαλύτερο μέρος του αστικού εξοπλισμού (καλάθια απορριμμάτων, κολωνάκια κλπ). Η αντικατάστασή τους με τον προβλεπόμενο στην προμελέτη υπερμοντέρνου σχεδιασμού και μορφής με εξεζητημένα υλικά (ανασυσταμένο μάρμαρο λευκού γρανίτη) εξοπλισμό που παράγει παγκοσμίως αποκλειστικά και μόνον η ιταλική εταιρία BELLITALIA, θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σχέση και καμία θέση στο πάρκο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ, αφού θα του προσδώσει (μαζί και με τις άλλες παρεμβάσεις) μορφή περιβάλλοντα χώρου υπερπολυτελούς ξενοδοχείου.

-Στέγαστρα τραποεζοκαθισμάτων στην πλατεία Πλαστήρα: Το προτεινόμενο σύστημα πέργκολας των τραπεζοκαθισμάτων είναι αντιοικολογικό, καθώς προτείνεται η κάλυψή του με γυαλί (οροφοκάλυψη και πλαγιοκάλυψη) που επιφέρει αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον και καθίσταται δυσλειτουργικό, αφού με την πτώση των φύλλων και της σκόνης που θα επικάθονται γίνεται εστία μόλυνσης.

-Νέα βάση αγάλματος Πλαστήρα: Ο επιχειρούμενος σχεδιασμός νέας βάσης για το άγαλμα Πλαστήρα αλλοιώνει την αισθητική πρόταση του γλύπτη του έργου για την ανάδειξη του έφιππου ανδριάντα του Πλαστήρα.

Όπως επισημάνθηκε από τους Φίλους του Παυσιλύπου η Δηματική Αρχή καλείται να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα και όχι να καταφεύγει σε γενικόλογες απαντήσεις.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%C2%AB%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%BB%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BB%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%89%CE%B8%CE%BF%CF%8D%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: