200.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
22 February 2023
Ο Διαδικτυακός Στοιχηματισμός από τις βασικότερες κατηγορίες εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου
23 February 2023

Φινλανδία-Σουηδία: Στο «χέρι» της Τουρκίας η επικύρωση της ένταξης των χωρών στο ΝΑΤΟ

Από την Τουρκία εξαρτάται η επικύρωση των αιτημάτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ώστε να ενταχθούν «χέρι-χέρι» στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν πέρυσι τα αιτήματα τους για ένταξη στην συμμαχία, λίγο καιρό μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, η Τουρκία έχει εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις για την είσοδο της Σουηδίας. Ειδικότερα, η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι φιλοξενεί μέλη τρομοκρατικών ομάδων –όπως τα χαρακτηρίζει– και ζητά την έκδοσή τους ως ένα βήμα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Προχωράμε χέρι-χέρι σε ό,τι αφορά τα πράγματα που βρίσκονται στα χέρια μας», είπε ο Νιινίστο, αλλά πρόσθεσε: «Η επικύρωση δεν είναι στα χέρια μας». Ο Νιινίστο μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό και τον Νορβηγό πρωθυπουργό.

Η Φινλανδία θα προχωρήσει στην ένταξή της στη Συμμαχία μόλις εγκριθεί, ακόμη και αν η αίτηση της Σουηδίας καθυστερήσει, είπε ο Νινίστο. Ο Φινλανδός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι θα υπογράψει νομοσχέδιο για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν αυτό εγκριθεί από τη φινλανδική Βουλή, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου.

Μόλις τα κοινοβούλια των 30 κρατών μελών του ΝΑΤΟ επικυρώσουν το αίτημα, η Φινλανδία θα γίνει μέλος, ακόμη και αν καθυστερήσει η ένταξη της Σουηδίας. «Εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία επικυρώσουν τη Φινλανδία, θα είμαστε, όπως έχουμε ζητήσει, μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Φινλαδός πρόεδρος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: