Εντοπίστηκε η βλάβη στον αγωγό ύδρευσης-Αποκατάσταση υδροδότησης στο μεγαλύτερό μέρος της Καρδίτσας
9 July 2023
Τι είναι ο θερμικός θόλος και ο θαλάσσιος καύσωνας που καταφτάνουν στην Ελλάδα;
9 July 2023

Φουκουσίμα: Αντιδράσεις για την απόρριψη ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Είναι «απολύτως λογικό» το ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απόρριψη στη θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA/ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο Γκρόσι δήλωσε ακόμη πως αντιλαμβάνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για το σχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι η έκθεση που δημοσίευσε ο IAEA διαπιστώνει ότι η διαδικασία «συμβαδίζει με τις διεθνή πρότυπα ασφαλείας» εάν εκτελεστεί κατά το σχέδιο.

Ο Γκρόσι συναντήθηκε σήμερα με μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, που εξέφρασαν δημοσίως ισχυρές ανησυχίες για το σχέδιο της Ιαπωνίας και επέκριναν τα ευρήματα του IAEA.

«Το παρόν ζήτημα έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι απολύτως λογικό διότι οι ενέργειες και ο τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίζει η Ιαπωνία… θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε ο Γκρόσι στη συνάντηση.

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που προεδρεύει ειδικής επιτροπής για το θέμα αυτό δήλωσε ότι τα ευρήματα του ΙΑΕΑ έχουν «ελλείψεις» και ότι οι εκτεταμένες ανησυχίες της κοινής γνώμης για την ασφάλεια στη χώρα είναι «δικαιολογημένες και λογικές».

«Λυπούμαστε ιδιαιτέρως που ο IAEA κατέληξε ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας για απόρριψη μολυσμένου ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πληροί τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε στον Γκρόσι ο Γουί Σονγκ-γκον, πρόεδρος της επιτροπής.

Ο Γκρόσι βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένες διαδηλώσεις από οργανώσεις πολιτών όταν έφθασε στη Νότια Κορέα την Παρασκευή από την Ιαπωνία ενώ και χθες έγιναν πορείες στους δρόμους κατά του σχεδίου.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι σέβεται την έκθεση του IAEA και πως η δική της ανάλυση κατέληξε ότι η απόρριψη δεν θα έχει «ουσιαστικό αντίκτυπο» στα ύδατά της.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν επέκρινε την Τετάρτη τις κινήσεις σχετικά με την απόρριψη των υδάτων και απείλησε ότι θα αντιδράσει εάν προχωρήσει το σχέδιο.

Και η Βόρεια Κορέα επίσης επέκρινε τη στήριξη του ΙΑΕΑ στα σχέδια της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς την «άδικη» και ένδειξη ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επικαλούμενη τις προσπάθειες του Οργανισμού αυτού να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: