Τσάι για τις ιώσεις
13 November 2019
Εποχικότητα των ψαριών – Ποιά καταναλώνουμε κάθε μήνα
13 November 2019

Φωτοβολταϊκά για αγρότες και κτηνοτρόφους

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας από την Κοζάνη, μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την Εταιρική σχέση και την κατάρτιση του σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027) , δήλωσε “Eπιθυμούμε, ο πρωτογενής τομέας της Οικονομίας να έχει σημαντικό ρόλο και λόγο στην μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας στην μεταλιγνιτική εποχή”.

Η συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενός πακέτου, ύψους 170 εκ € που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών μονάδων με στόχο το μηδενισμό του ενεργειακού κόστους στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός «το πακέτο περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους για τους υποψήφιους επενδυτές αγρότες», όπως χαμηλό επιτόκιο και περίοδο αποπληρωμής τα 15 έτη με ταυτόχρονη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή της πρώτης δόσης του δανείου τα πέντε χρόνια.

«Έχουμε αποφασίσει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην δημιουργία μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων για συμψηφισμό στην αδειοδότηση και την σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό σύστημα. Οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που αυτήν την περίοδο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους εταίρους» επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Παραμένοντας στο ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής του Έλληνα παραγωγού, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αναζητά τα δημοσιονομικά μέτρα και τους τρόπους που θα μπορούσε να επαναφέρει σε ισχύ» και πρόσθεσε ότι «μελετούμε τα στοιχεία του προϋπολογισμού” και το θέμα παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός “ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει αυτό που περιμένουν να ακούσουν όλοι οι Έλληνες αγρότες».

Ο κ Σκρέκας μίλησε επίσης για την ανάγκη της μείωσης του κόστους παραγωγής αλλάζοντας το μοντέλο της σημερινής καλλιέργειας με την “έξυπνη Γεωργία” και τη γεωργία ακριβείας.

«Λιγότερο νερό, λιγότερα εφόδια, χαμηλότερο κόστος παραγωγής, για να έχουμε καλύτερη απόδοση στον Έλληνα παραγωγό είναι ο στόχος της επόμενης περιόδου» σημείωσε ο υφυπουργός. «Δεν μπορούμε- πρόσθεσε- να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης του βρόχινου νερού και διαχείρισης του μέσα από κλειστά αρδευτικά δίκτυα ώστε να μειώσουμε σπατάλη και το κόστος άρδευσης».

Εξηγώντας το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 υπογράμμισε ότι έχει δύο στόχους: Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα και την προστασία του περιβάλλοντος, αντιμετωπίζοντας με αποτελεσματικότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Comments are closed.

%d bloggers like this: