SMEs deprived of access to financing
22 March 2024
Σεισμός τώρα 6,5 Ρίχτερ στην Ινδονησία
22 March 2024

Χρηματιστήριο: Στάση για… ανάσες κάνουν οι αγοραστές

Τα επίπεδα των 1.430 μονάδων αφομοιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κάνουν ένα… διάλειμμα μετά τη διήμερη ανοδική κίνηση, εν μέσω και της ευρύτερης αφομοίωσης στο εξωτερικό.

Οι επενδυτές, συγκεκριμένα, επιλέγουν να συσσωρεύσουν δυνάμεις, ενόσω ορισμένοι traders σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των υψηλών κερδών, τα οποία μέσα στο 2024 ξεπερνούν το +10%.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα επιλεκτικά στηρίγματα, ως απόρροια των κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals και των ισχυρών μερισματικών διανομών, εξακολουθούν να «συντηρούν» την πλαγιο-ανοδική κίνηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,05% και διαμορφώνεται στις 1.429 μονάδες, χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.430,35 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.425,89 έως 1.429,70 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Στο ταμπλό, τώρα, η Helleniq Energy συνεχίζει την ανοδική πορεία, φθάνοντας αισίως στα 8,3 ευρώ. Ικανοποιητικό είναι το ξεκίνημα και της ΕΥΔΑΠ, η οποία κερδίζει 2%. Από την άλλη πλευρά, τράπεζες και Mytilineos αναδιπλώνονται έως το -1%.

Νίκος Βαρβέρης: Ο κοσμοπολίτης της Moda και το ράλι 300% για τον Mr… Luxury

Συσσώρευση στα υψηλά 13 ετών

Σε κινήσεις συσσώρευσης λίγο πριν τα υψηλά 13 ετών επιδίδεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω οι επενδυτές βρίσκονται σε απόσταση… αναπνοής από τις «κορυφές» του 2024, έχοντας ανακτήσει το χαμένο έδαφος από την πρόσφατη αναδίπλωση.

Με εξαίρεση τις εκθέσεις των Moody’s και JP Morgan, εξάλλου, η εσωτερική ειδησεογραφία παράγει κατά βάση θετικές εξελίξεις, όπως είναι για παράδειγμα τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και οι υψηλές χρηματικές διανομές.

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο έτος οδηγεί τα διεθνή χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά, κάτι το οποίο αναντίρρητα παρέχει ώθηση και στην Αθήνα.

Με βάση την τεχνική ανάλυση, οι κρίσιμες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη τοποθετούνται πλέον στις 1.440 – 1.450 μονάδες, ενώ οι βασικές στηρίξεις παραμένουν στις 1.370 – 1.380 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η απόδοση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το +10% στο 2024 και το +36% στο 12μηνο, κάτι το οποίο επιτρέπει στους traders να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των σημαντικών κερδών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδερφική… υπόθεση της Aegean και η βουτιά 6μήνου στην Epsilon

Ανάσες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ, οι επενδυτές επιθυμούν ένα… διάλειμμα για ανάσες, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε τη μεγάλη άνοδο της τρέχουσας εβδομάδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 509 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Πάντως, η πρόβλεψη της Federal Reserve για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024 αποτελεί το ιδανικό «καύσιμο» για τους αγοραστές, οι οποίοι είδαν παράλληλα την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να ξεκινά άμεσα τη χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: