ΣΕ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ
5 April 2022
Το πρόγραμμα των μαζικών δειγματοληπτικών ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στη Θεσσαλία αύριο Τετάρτη
5 April 2022

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Λίμνη Κάρλα στο National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ειδικότερα η Γραμματεία αρμόδια για τη Σύμβαση για το Τοπίο της Διεύθυνσης Δημοκρατικής Συμμετοχής του Συμβουλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασιών της Σύμβασης, οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, National Symposium για την εφαρμογή της Σύμβασης Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Forum των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου του Βραβείου Τοπίου.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Καστράκι Καλαμπάκας Τρικάλων, στις 6-8 Απριλίου 2022.

Σκοπός του Συμποσίου είναι αφενός η παρουσίαση και η συζήτηση πάνω στις Πολιτικές οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την Ελλάδα για την εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο και αφετέρου, η διεξαγωγή του Φόρουμ των Εθνικών Επιλογών της 6ης Συνόδου Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (2018-2019). Στη διάρκεια του Φόρουμ θα παρουσιαστούν οι πολύτιμες εμπειρίες των κρατών μερών του Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 11 της Σύμβασης, από τη συμμετοχή τους στην 6η Σύνοδο του Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας που συμμετείχε με το έργο «Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα» της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η «Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα» ήταν η εθνική συμμετοχή, που επιλέχτηκε από το  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από διαγωνισμό ειδικής επιστημονικής επιτροπής και εκπροσώπησε  την Ελλάδα στην 6η Σύνοδο Βραβείου Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική διάκριση που έρχεται να προστεθεί στις βραβεύσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, θα χαιρετίσει το Συμπόσιο την πρώτη μέρα των εργασιών ενώ θα έχει εισήγηση κάνοντας την έναρξη της δεύτερης μέρας, με την παρουσίαση του επιτεύγματος στην Ελλάδα την «Ανασύσταση της λίμνης Κάρλα». 

«Η Κάρλα είναι το έργο – εθνικός αντιπρόσωπος, η Εθνική Ελλάδας  στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ένα πολυβραβευμένο έργο, που έφερε ξανά ζωή και ανάπτυξη σε μια ολόκληρη περιοχή και απέδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα του περιβάλλοντος, η Ελλάδα που αξιοποιεί σωστά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, η Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. « Ένα έργο ζωής, υδρευτικό, αρδευτικό, τουριστικό. Έργο πολιτισμού, αποκατάστασης του περιβάλλοντος, έργο που έχει αλλάξει το μικροκλίμα, έχει εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα και έχει σταματήσει τα αρνητικά γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη νέα βράβευση. Είμαστε διπλά περήφανοι  που το έργο μας αγαπήθηκε και είναι το έργο με τη μεγαλύτερη δημοσιότητα και αποδοχή από το κοινό στην Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύει τον μεγάλο αντίκτυπο, περιβαλλοντικό, αναπτυξιακό, οικολογικό και τουριστικό που έχει το έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ζωή πολλών ανθρώπων. Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε τον άνθρωπο, προστατεύουμε την ίδια τη  ζωή» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το Βραβείο Τοπίου

Το Βραβείο Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο. Μια σύμβαση που αποτελεί την πρώτη διεθνή συνθήκη που ασχολείται αποκλειστικά με όλες τις πτυχές του τοπίου: φυσικές, αγροτικές και περιαστικές. Το Συμβούλιο τις Ευρώπης αναγνωρίζει ότι το τοπίο αποτελεί σημαντικό μέρος της ποιότητας ζωής των ανθρώπων: σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως και σε περιοχές υψηλής ποιότητας, σε περιοχές που αναγνωρίζονται ως εξαιρετικής ομορφιάς, καθώς και σε καθημερινές περιοχές. Το Βραβείο αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στην αξία των τοπίων, τον ρόλο τους και τις αλλαγές τους. Ανταμείβει υποδειγματικά πρακτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη επιτυχημένων στόχων ποιότητας τοπίου στα εδάφη των μερών της Σύμβασης. 

Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το Πρόγραμμα του Συμποσίου στο σύνδεσμο:

https://www.coe.int/en/web/landscape/national-regional-symposiums

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: