Σε εξέλιξη οι εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στην π.ε.ο Λάρισας – Βόλου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
18 April 2022
Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Λύκειο Συκουρίου με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
18 April 2022

Κάδοι οικιακής κομποστοποίησης στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020

Ξεκινά η εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 32.722,40 ευρώ, που αφορά στην προμήθεια 108 κάδων οικιακής κομποστοποίησης καθώς και τεχνική υποστήριξη κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος. Δικαιούχος και φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου.

 

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ζαγοράς Μουρεσίου Πατή Κουτσάφτη, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους περιφερειακούς συμβούλους και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,

προχωράμε στην εφαρμογή προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης, με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο μείωσης κατά 70%-80% των οργανικών αποβλήτων της κουζίνας και του κήπου παράγοντας χρήσιμο, ποιοτικό λίπασμα. Με ολοκληρωμένο σχέδιο, προχωράμε το επόμενο διάστημα στην προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε 12 συνολικά Δήμους της Θεσσαλίας. Με την εκτροπή σημαντικού μέρους στερεών αποβλήτων από τα υπόλοιπα αστικά απόβλητα, εξοικονομούμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τους Δήμους και τα νοικοκυριά και καλλιεργούμε οικολογική συνείδηση» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι νέοι κάδοι

Ειδικότερα το έργο αφορά στην προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης. Οι κάδοι θα είναι 108 σε αριθμό καλύπτοντας το 5% των νοικοκυριών του Δήμου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ως Α χρηματοδοτικής προτεραιότητας στον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Θεσσαλίας και χωρητικότητας 220 λίτρων. Η προμήθεια των κάδων οικιακής κομποστοποίησης συμβάλλει στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και στην επίτευξη των στόχων του ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας. Πρόκειται για κάδους ταχείας ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων, τα οποία δε θα χρειάζεται να συλλέγονται.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης κατά το πρώτο έτος εφαρμογής. Ο τεχνικός σύμβουλος, με την επιστημονική του εξειδίκευση και κατάρτιση, θα ενισχύσει τη σωστή λειτουργία του προγράμματος οικιακής κομποστοποίσης του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και κατ’ επέκταση προστασίας του περιβάλλοντος.

Το έργο είναι ένα από τα δώδεκα συνολικά που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με κωδικό 74 του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 που αφορά σε χρηματοδότηση Πράσινων σημείων, Οικιακής Κομποστοποίησης και Συστημάτων διαλογής στην πηγή βιοαποβλήτων ηπειρωτικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Έχει ήδη ενταχθεί παρεμφερές έργο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και στο αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και των υπολοίπων προτάσεων.

 

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: