Με πρωτοφανή συμπεριφορά που πάγωσε όλους τους συμμετέχοντες στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ ο Πρόεδρος κ. Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την Πολιτική Προστασία από τον Γενικό Γραμματέα κ. Χαρδαλιά.
Να σημειώσουμε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν λάβει προσωπική πρόσκληση να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση της ΕΝΠΕ.
Και ενώ η παρουσίαση κυλούσε κανονικά και ο κ. Χαρδαλιάς ολοκλήρωσε την παρουσίαση του (σχεδόν η ίδια που έγινε και την προηγούμενη δημόσια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ) όταν αναμενότανε το ενδιαφέρον κομμάτι των παρατηρήσεων των Περιφερειαρχών επί του νομοσχεδίου ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν.
Η συμπεριφορά αυτή πάγωσε βέβαια τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ καθώς Πατούλης ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Αγοραστός ως τέως πρόεδρος της ΕΝΠΕ ουδέποτε είχαν προβεί σε κάποια τέτοια ενέργεια, όμως βάζει και το θέμα της διαφάνειας και της δημόσιας τοποθέτησης σε ένα θέμα που εμπεριέχει πολλά αμφιλεγόμενα ζητήματα τέτοιου είδους.
Πρώτα από όλα η έντονη ανησυχία των Δημάρχων όπως διατυπώθηκε στην χθεσινή δημόσια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ δήμων και Περιφερειών (όλοι περίμεναν την τοποθέτηση των Περιφερειαρχών για το θέμα) δεύτερον το θέμα του ελέγχου των χρηματοδοτήσεων καθώς όπως είπε και ο κ. Χαρδαλιάς και οι χρηματοδοτήσεις των δήμων από την νεοσύστατη επιτελική δομή θα γίνονται μέσω Περιφερειών (ένα ζήτημα που απασχολεί επίμονα τους δημάρχους) και τρίτον το ζήτημα των απόρρητων κονδυλίων κατά το μοντέλο του Υπουργείου Εξωτερικών που θα διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας.
Δυστυχώς ο κ. Τζιτζικώστας στέρησε την δυνατότητα δημόσιου διαλόγου και αρκέστηκε σε ένα δελτίο τύπου όπου αναφέρει ότι “Η ΕΝ.Π.Ε. εκτιμά ότι το νέο σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις και για αυτόν τον λόγο, εντός δύο ημερών, θα καταθέσει τις προτάσεις της στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με στόχο να δοθεί τέλος σε ζητήματα αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που χρόνια ταλανίζουν τη λειτουργία των Περιφερειών της χώρας”.
Αμέσως μετά την τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός αποχώρησε από την αίθουσα και μίλησε με τους δημοσιογράφους όπου τους ενημέρωσε ότι έβαλε θέματα χρονοδιαγράμματος για το πότε θα γίνουν όλα αυτά, έβαλε θέματα του πλήθους των Υπουργικών Αποφάσεων που χρειάζεται να συνοδεύσουν τον νέο νόμο για να εφαρμοστεί, το θέμα βέβαια των κονδυλίων και του προσωπικού για τις νέες δομές και τα 13 Περιφερειακά Συντονιστικά Κέντρα και το θέμα του ξεκαθαρίσματος των ευθυνών τόσο μεταξύ δήμων και Περιφερειών όσο μεταξύ Περιφερειών και Κεντρικού Συντονιστή.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο κ. Πατούλης:
Ο Περιφερειάρχης Αττικής στην εισήγησή του εξέφρασε την ελπίδα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να αποτελέσει την αρχή για τη διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και χαρακτήρισε χρήσιμη την περίοδο διαβούλευσης προκειμένου, όπως ανέφερε, να συζητηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις με μόνο στόχο την καλύτερη θωράκιση της χώρας και των πολιτών.
Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι το σχέδιο νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εστίασε στην ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα της έλλειψης προσωπικού και μέσων καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, όπως τόνισε, οι Περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στο ρόλο τους και να συμβάλλουν στη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων αναγκών. «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να συνδράμουμε σε επίπεδο πρόληψης» τόνισε, ενώ επικαλούμενος και το ζήτημα της κινητικότητας, υπογράμμισε: «Φεύγουν συνεχώς άτομα και αυτό δεν βοηθάει στην προσπάθειά μας να είμαστε λειτουργικοί, γρήγοροι και αποτελεσματικοί υπέρ των πολιτών».
Επιπρόσθετα επισήμανε την ανάγκη πλήρους διασαφήνισης των αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών, Δήμων και κεντρικού κράτους σημειώνοντας: «Προτεραιότητά μας είναι η καλύτερη θωράκιση των Περιφερειών μας και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Ωστόσο μία μετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών από το κεντρικό κράτος σε εμάς, χωρίς να μας παρασχεθούν παράλληλα τα κατάλληλα «εργαλεία» κυρίως χρηματοδοτικά, θα είναι προβληματική και φοβάμαι πως δεν θα λειτουργήσει. Πρέπει να έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό το οποίο πρέπει να εκπαιδευθεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση κρίσεων».
Στη συνέχεια της εισήγησής του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που έχουν σχέση με τους εθελοντές αλλά και τις προωθούμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν την ίδρυση Σχολών εκπαίδευσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας: «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναλάβουμε ευθύνες και να συνδράμουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια του κεντρικού κράτους, με την προϋπόθεση να έχουμε τα απαραίτητα μέσα, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε ουσιαστικά ωφέλιμοι προς τους πολίτες.