Φινάλε σήμερα(12/6) για τους υποψηφίους των ΓΕΛ – Ειδικό μάθημα (Αγγλικά) στις 18/6 στις 12 το μεσημέρι
12 June 2024
Στη ΔΕΘ η διοργάνωση του πανευρωπαϊκού συνεδρίου της Παγκόσμιας ‘Ενωσης Εκθέσεων
12 June 2024

Έδωσε τον «λόγο» του ο Όρμπαν: Κανένα εμπόδιο στην υποστήριξη στην Ουκρανία

«Τα βρήκαν» Γενς Στόλτενμπεργκ και Βίκτορ Όρμπαν, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμφώνησε την Τετάρτη ότι η Βουδαπέστη «δεν θα εμποδίσει» την αμυντική συμμαχία (ΝΑΤΟ), να συμβάλει περισσότερο στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Στρώνεται ο «δρόμος» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, προσπαθεί να σφυρηλατήσει ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σε σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, ώστε το ΝΑΤΟ να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό των παραδόσεων όπλων και της εκπαίδευσης των δυνάμεων του Κιέβου.

Η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να παρασύρει τη συμμαχία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Έχει ήδη αρνηθεί να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Φόβος για έναν πόλεμο μεταξύ Δύσης – Ρωσίας

Ως ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ΕΕ, παρά την εισβολή της στην Ουκρανία, ο Όρμπαν υποδαυλίζει όλο και περισσότερο τους φόβους για έναν πόλεμο μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, για τον οποίο κατηγορεί τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός πρότεινε πρόσφατα επίσης ότι θα ήθελε να «επαναπροσδιορίσει» τη θέση της Ουγγαρίας στη συμμαχία, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε συμμετοχή σε επιχειρήσεις «εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Την Τετάρτη, οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε μια πορεία προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας που δεν εμποδίζει τις προσπάθειες του Στόλτενμπεργκ να πείσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη ύψους τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) ετησίως στην Ουκρανία για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

«Αυτό που ο πρωθυπουργός και εγώ συμφωνήσαμε σήμερα είναι ότι η Ουγγαρία δεν θα εμποδίσει άλλους συμμάχους να συμφωνήσουν σε μια δέσμευση για οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία και τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ στο συντονισμό της στήριξης προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όρμπαν μετά τη συνάντησή τους στη Βουδαπέστη.

Ο Όρμπαν χαιρέτισε «μια δύσκολη αλλά εποικοδομητική διαπραγμάτευση» με τον Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα, λάβαμε εγγυήσεις ότι σε περίπτωση πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ουγγαρία δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ενέργειες εκτός του εδάφους της», δήλωσε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Η Ουγγαρία δεν θα συνεισφέρει χρήματα ούτε θα στείλει ανθρώπους σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε θα χρησιμοποιηθεί ουγγρικό έδαφος για συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Όρμπαν προειδοποίησε ότι η «περίοδος προκλήσεων δεν έχει τελειώσει», υποσχόμενος να συνεχίσει να υποστηρίζει «αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ουγγαρίας» μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από euronews

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: