ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καλούμε τη Διεθνή Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων
13 January 2022
Μάσκα φυσικού μπότοξ, με ελαιόλαδο και τα πιο φίνα και απλά υλικά κουζίνας!
13 January 2022

Ένας εικονογραφημένος οδηγός για να κάνετε μια αυτοεξέταση μαστού.

Ακολουθώντας αυτά τα τέσσερα βήματα μία φορά το μήνα θα μπορούσαμε ακόμη και να σώσουμε την ζωή μας.

Εικονογράφηση Leah Goren
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία , ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των γυναικών στην Αμερική εκτός από τους καρκίνους του δέρματος. το ACS εκτιμά ότι 281.550 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού θα διαγνωστούν το 2021. Αν και αυτός είναι ένας τρομακτικός αριθμός, τα ποσοστά επιβίωσης αυξάνονται και εάν ο καρκίνος εντοπιστεί στο στάδιο 0 ή στο στάδιο 1, το πενταετές ποσοστό σχετικής επιβίωσης είναι σχεδόν 100 τοις εκατό.

Γι’ αυτό η έγκαιρη ανίχνευση είναι τόσο σημαντική. Η μαστογραφία είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που διατίθεται επί του παρόντος για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και υπάρχει τουλάχιστον μία βιοϊατρική καινοτομία, το Blue Box , που θα μπορούσε σύντομα να καταστήσει δυνατή την εξέταση στο σπίτι.

Ωστόσο, «ο έλεγχος συστήνουν οι ειδικοί να μηνξεκινά πριν από την ηλικία των 40 ετών και οι νεότερες οδηγίες συνιστούν να ξεκινά από την ηλικία των 50 ετών, επομένως υπάρχει ένας πληθυσμός γυναικών που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο», λέει η Dorraya El-Ashry , επικεφαλής  επιστημονικό στέλεχος του Ιδρύματος Ερευνών για τον Καρκίνο του Μαστού. Μέχρι να γίνουν διαθέσιμες καλύτερες προοπτικές για όλες τις ηλικίες, μπορείτε να μείνετε συντονισμένοι με τις αλλαγές στο στήθος σας κάνοντας αυτοεξέταση μία φορά το μήνα.

Ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αυτοεξετάσεων μαστού, πολλοί ειδικοί – συμπεριλαμβανομένης της χειρουργού καρκίνου του μαστού Susan K. Boolbol , επικεφαλής χειρουργικής μαστού στο Mount Sinai Beth Israel – εξακολουθούν να συνιστούν στις γυναίκες να αρχίσουν να τις κάνουν στα 20 τους.

«Ο λόγος πίσω από την αυτοεξέταση του μαστού είναι να είσαι εξοικειωμένος με το σώμα σου, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεις αν υπάρχει πρόβλημα όταν δεν ξέρεις ποιος είναι ο κανόνας σου», λέει ο Boolbol. «Όσο περισσότερο αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να ανιχνεύσετε κάτι νέο ή διαφορετικό… Ο κανόνας του καθενός είναι διαφορετικός. Μάθετε ποιος είναι ο κανόνας σας και [ψάξτε] κάτι εκτός του συνηθισμένου και οικείου που θα δείτε στο σώμα σας.»

Γι’ αυτό είναι επίσης σημαντικό να κάνετε την αυτοεξέτασή σας την ίδια ώρα κάθε μήνα, καθώς το στήθος αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου σας. Το Boolbol συνιστά την τελευταία ημέρα ή την εβδομάδα της περιόδου σας, όταν το στήθος σας είναι λιγότερο τρυφερό. «Καθώς διανύετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, οι ορμόνες στο σώμα σας διεγείρουν και επηρεάζουν την αίσθηση στον πραγματικό ιστό του μαστού», λέει. «Λοιπόν… αν κάνετε [την εξέταση] όλες τις διαφορετικές ώρες του μήνα, η εξέταση του μαστού σας θα είναι διαφορετική».

Ακολουθήστε αυτόν τον πρακτικό οδηγό καθώς προχωράτε στα βήματα της αυτοεξέτασής σας.

Βήμα 1

Ξεκινήστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη, με τα χέρια κάτω στα πλάγια ή τα χέρια στους γοφούς σας. «Ανεξάρτητα από το αν κάνετε την εξέταση του μαστού σας ξαπλωμένη, ή στο ντους ή μπροστά στον καθρέφτη, μια οπτική εξέταση είναι σημαντική», λέει ο Boolbol. «Επομένως, αν κάνεις την εξέταση στο ντους, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη και να κοιτάξεις το στήθος σου». Γιατί είναι αυτό σημαντικό; «Δεν θα νιώσετε εάν υπάρχει ένα λακκάκι στο δέρμα, αλλά θα το δείτε. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα μπορείτε να οπτικοποιήσετε αλλά δεν θα τα αισθανθείτε.»

Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας καθώς κοιτάτε το στήθος σας στον καθρέφτη, σύμφωνα με την Boolbol:

Εμφάνιση θηλής: «Είναι οι θηλές σας ανεστραμμένες, δηλαδή έξω; ή είναι αντεστραμμένες, που σημαίνει προς τα μέσα; Οι ανεστραμμένες θηλές δεν είναι παθολογικές. Ένα ανησυχητικό σημάδι είναι αν έχετε κανονικά ανεστραμμένες θηλές και ξαφνικά μια από τις θηλές σας είναι αντεστραμμένη».

Θέση θηλής: «Υπάρχει κάποια αλλαγή στη θέση της θηλής; Φαίνεται ότι τραβιέται στο πλάι, για παράδειγμα;»

Μέγεθος στήθους: «Έχει γίνει το ένα στήθος μεγαλύτερο από το άλλο στήθος;»

Δέρμα: «Υπάρχει πολύ φολιδωτό τμήμα; Υπάρχει αλλαγή στο δέρμα της θηλής; Υπάρχει αλλαγή στο χρώμα του δέρματος του στήθους; Φαίνεται πολύ κόκκινο;»

Εάν υπάρχουν αλλαγές από τον προηγούμενο μήνα ή η απάντηση σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Βήμα 2


Συνεχίστε την οπτική εξέταση με τα χέρια σηκωμένα, αναζητώντας όλα τα ίδια πράγματα που κάνατε στο Βήμα 1. «Οι διαφορετικές θέσεις των χεριών μπορούν να κάνουν πιο εμφανείς τις αλλαγές στο στήθος», λέει ο Boolbol. «Για παράδειγμα, εάν υπάρχει μια μάζα στο στήθος και σηκώσετε τα χέρια σας στον αέρα, μπορεί να τραβήξει μέσα. Μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να τραβήξει προς τα μέσα μια συγκεκριμένη περιοχή πάνω από τη μάζα, ενώ με τα χέρια σας κάτω από πλευρά, αυτό μπορεί να μην συμβεί».

Είναι καλό να προσέχετε το υγρό που βγαίνει από τις θηλές, αλλά αποφύγετε να τις πιέζετε στη διαδικασία. «Ο λόγος που δεν λέμε στις γυναίκες να πιέζουν τις θηλές τους ως μέρος της αυτοεξέτασης μαστού είναι [ότι] η μη αυθόρμητη έκκριση από τις θηλές, η οποία εμφανίζεται μόνο όταν πιέζετε τις θηλές, είναι κάπως φυσιολογική», λέει ο Boolbol.

Βήμα 3

Αφού ολοκληρώσετε την οπτική εξέταση, ξεκινήστε τη φυσική σας εξέταση. Μπορείτε να μείνετε μπροστά στον καθρέφτη για αυτό το μέρος ή να μετακινηθείτε στο ντους ή σε άλλη τοποθεσία, αρκεί η θέση να είναι πάντα η ίδια. «Το σημαντικό είναι να είσαι συνεπής», λέει ο Boolbol. «Έτσι, αν αισθάνεστε πιο άνετα στο ντους, φροντίστε να το κάνετε στο ντους κάθε μήνα. Εάν αισθάνεστε πιο άνετα να στέκεστε μπροστά σε έναν καθρέφτη…τότε κάντε το έτσι κάθε μήνα. Αλλά με όποιον τρόπο κι αν  το κάνεις θα πρέπει να είναι ο κανόνας σου».

Ακολουθήστε τις οδηγίες της Boolbol για να πραγματοποιήσετε τη φυσική σας εξέταση:

Σηκώστε το ένα χέρι. «Εάν εξετάζετε, για παράδειγμα, το δεξί στήθος, θα πρέπει να το κάνετε με το αριστερό σας χέρι και να έχετε το δεξί σας χέρι ή το χέρι πάνω από το κεφάλι σας. Ο λόγος για αυτό είναι ότι βοηθά στην πραγματικότητα να τραβήξει το στήθος μακριά από το θωρακικό τοίχωμα [ και] μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε τις αλλαγές στο στήθος».

Νιώστε απαλά με τα δάχτυλά σας. «Το κλειδί είναι ότι δεν χρειάζεται να πιέζετε σταθερά. Είναι ένα ελαφρύ άγγιγμα. Αυτό δεν πρέπει να είναι μια επώδυνη εμπειρία.»

Ακολουθήστε το ίδιο μοτίβο κάθε φορά. «Σκεφτείτε το στήθος σαν ένα ρολόι: 12 η ώρα, τρεις η ώρα, έξι η ώρα και εννιά η ώρα, και ακολουθεί ακριβώς αυτή την τροχιά. Ξεκινήστε στις 12 η ώρα, ψηλά στο στήθος. Χρησιμοποιήστε μικρές, κυκλικές κινήσεις και περάστε πλήρως γύρω από το στήθος από τις 12 η ώρα, στις τρεις η ώρα, στις έξι η ώρα, στις εννιά, [και] πίσω στις 12 η ώρα. 12 η ώρα, περίμενε λίγο και κάνε και πάλι το ίδιο».

Και πάλι, εάν βρείτε κάτι εκτός του κανόνα ή διαφορετικό από τους προηγούμενους μήνες, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Βήμα 4


Μπορείτε να νιώσετε το στήθος σας σε πολλές στάσεις (ξαπλωμένο, καθισμένο ή όρθιο) ή να διαλέξετε ένα — αρκεί να το κάνετε με τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο σημείο κάθε φορά. «Θέλουμε να  διατηρήσουμε την όλη διαδιακασία απλή», λέει ο Boolbol. «Είναι μια οπτική επιθεώρηση του μαστού και μετά η ψηλάφιση και αυτοεξέταση. Είτε θέλετε να κάνετε την εξέταση όρθιοι είτε καθιστοί, δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι να το κάνετε με τον ίδιο τρόπο κάθε μήνα.»

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αυτοεξετάσεις  δεν αποτελούν υποκατάστατο του κλινικού ελέγχου. Οι μαστογραφίες είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα στην ανίχνευση του νοσήματος.

(Αν και οι οδηγίες ποικίλλουν, πολλοί ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να κάνουν τις πρώτες τους μαστογραφίες στην ηλικία των 40 ετών.)

«Η πλειονότητα των καρκίνων [μαστού] που ανιχνεύονται στη χώρα μας εντοπίζονται σε μαστογραφίες», λέει ο Boolbol. «Δεν ανιχνεύονται με αυτοεξετάσεις μαστού. Εάν ανιχνεύονται με αυτοεξετάσεις μαστού, σημαίνει ότι είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερο και θα προτιμούσαμε να τους διαγνώσουμε μικρότερους.»

Τούτου λεχθέντος, οι αυτοεξετάσεις μπορούν ακόμα να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανίχνευση. Ωστόσο, μην βασίζεστε σε αυτά ως το μόνο εργαλείο — και μην πανικοβληθείτε αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. «Είμαστε πολύ προσεκτικοί να πούμε, «Αυτό είναι σημάδι καρκίνου», γιατί αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι καρκίνος», λέει ο Boolbol. «Μπορεί απλώς να είναι κάτι άλλο που συμβαίνει με το στήθος… Τα περισσότερα πράγματα που μια γυναίκα θα εντοπίσει μόνη της — [όπως] μάζες [και] αλλαγές στην εμφάνιση — δεν είναι καρκίνος».

Ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι συμβαίνει εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. 

mystikaomorfias.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: