Στα 94 του, ο θρυλικός επενδυτής βάζει τελεία σε μια πορεία 6 δεκαετιών στην ηγεσία της Berkshire Hathaway, αφήνοντας πίσω του έναν επιχειρηματικό κολοσσό και μια τεράστια κληρονομιά. Πίσω από το τιμόνι θα καθίσει ο Καναδός Γκρεγκ Έιμπελ. Ήσυχος, εργατικός, μετρημένος. Ένας «παλιός» της εταιρείας, που όμως μέχρι πρότινος κρατούσε χαμηλό προφίλ.
Ο Έιμπελ, 62 ετών, δεν είναι προϊόν των αγορών, ούτε οραματιστής τεχνολογίας. Γεννημένος στο Έντμοντον του Καναδά, με πτυχίο λογιστικής από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, έμαθε από μικρός την αξία της σκληρής δουλειάς: μάζευε μπουκάλια για ανακύκλωση και δούλευε σε εταιρεία πυροσβεστήρων.
Αργότερα, έγινε διευθύνων σύμβουλος της MidAmerican Energy, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Berkshire το 1999. Από εκεί ξεκινά η μακρά πορεία του μέσα στον οργανισμό. Μεταμορφώνει τη MidAmerican σε Berkshire Hathaway Energy και την κάνει τον μεγαλύτερο παραγωγό αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.
Το 2018 ανεβαίνει στη θέση του αντιπροέδρου μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire, έχοντας υπό την ευθύνη του από τα τρένα της BNSF μέχρι τα παγωτά Dairy Queen και τις σοκολάτες See’s Candies. Εποπτεύει μια αυτοκρατορία σχεδόν 400.000 εργαζομένων.
Και όμως, παρά την άνοδο, ο Έιμπελ μένει πάντα μακριά από τη δημοσιότητα. Ζει στη Ντε Μόιν της Αϊόβα, σαν ένας απλός πατέρας που προπονεί τις ομάδες χόκεϊ και μπέιζμπολ των παιδιών του. Πούλησε τη μετοχική του συμμετοχή στη Berkshire Hathaway Energy έναντι 870 εκατ. δολαρίων το 2022, αλλά τίποτα δεν δείχνει άνθρωπο που κυνηγά τα φώτα.
Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν βγάζει λόγους. Όταν μιλά, το κάνει με την ακρίβεια ανθρώπου που έχει ζυγίσει κάθε λέξη. Ένας δισεκατομμυριούχος που ζει σαν «κανονικός τύπος». Όπως είχαν επιλέξει να κάνουν οι Μπάφετ και Μάνγκερ.
Η μετάβαση δεν είναι ξαφνική. Από το 2021, όταν ο εκλιπών Τσάρλι Μάνγκερ διέρρευσε άθελά του την επιλογή, οι μέτοχοι της Berkshire είχαν χρόνο να συνηθίσουν το πρόσωπο του διαδόχου. Και φέτος, ο ίδιος ο Μπάφετ τους προετοίμασε: «Δεν θα φύγω εντελώς. Αλλά ο Γκρεγκ θα έχει την τελευταία λέξη».
Ο Έιμπελ έχει μπροστά του μια τεράστια πρόκληση: να διαχειριστεί έναν οργανισμό που απλώνεται από τις ασφάλειες ως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και ένα τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Δεν θα έχει, όμως, το 30% των μετοχών που είχε ο Μπάφετ. Και κανείς δεν περιμένει να γίνει ο νέος Προφήτης της Όμαχα. Όπως είπε και το μέλος του Δ.Σ., Ρον Όλσον, «δεν υπάρχει δεύτερος Μπάφετ. Αλλά ο Γκρεγκ έχει την εντιμότητα, τη στρατηγική σκέψη, τη σκληρή δουλειά».
Ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το κλειδί. Ο Έιμπελ δεν έρχεται να αλλάξει τη φιλοσοφία της Berkshire —έρχεται να τη διατηρήσει. Η αποκεντρωμένη δομή, η εμπιστοσύνη στους μάνατζερ, η αποστροφή στη φλυαρία και η πίστη στο να «μην κοροϊδεύεις τους μετόχους γιατί στο τέλος θα κοροϊδέψεις τον εαυτό σου»: αυτά είναι τα θεμέλια που ο Μπάφετ πιστεύει ότι ο Έιμπελ καταλαβαίνει όσο λίγοι.
Στην τελευταία ετήσια έκθεσή του, ο Μπάφετ το ξεκαθαρίζει: «Ο Γκρεγκ θα γράφει τις επιστολές στους μετόχους από εδώ και πέρα. Και ξέρει τι σημαίνει να λογοδοτείς στους μετόχους».
Ίσως τελικά αυτός ο χαμηλόφωνος Καναδός, που μάζευε μπουκάλια και γέμιζε πυροσβεστήρες ως παιδί, είναι ακριβώς ο άνθρωπος που χρειάζεται για να κρατήσει ζωντανό το πνεύμα της πιο ξεχωριστής επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο.
Σε έναν κόσμο όπου οι CEO αλλάζουν με ρυθμό ταχύ, ο Γκρεγκ Έιμπελ μοιάζει σταθερός, αξιόπιστος και προετοιμασμένος. Όχι για να επαναλάβει το παρελθόν, αλλά για να διατηρήσει αυτό που έκανε την Berkshire Hathaway μοναδική.