Εσύ ξέρεις λαρσινά;
19 March 2022
Το ελληνικό νησί που μοιάζει ολόκληρο με ζωγραφιά. Από τα αρχαία χρόνια έχει μόνο ένα Χωριό
19 March 2022

Ένα τατουάζ δεν θα διορθώσει την αγχώδη διαταραχή μου αλλά θα με βοηθήσει να την αντιμετωπίσω

Τέσσερις γυναίκες μοιράζονται πώς η τροποποίηση του σώματος και η απόκτηση ενός τατουάζ παρέχει μια πηγή ελέγχου σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Ως νοσοκόμα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η Samantha είχε αρχίσει να αισθάνεται τόσο απελπισμένη που όλο αυτό την τρόμαζε. Από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στη ΜΕΘ, τον Φεβρουάριο του 2020, η ψυχική της υγεία έχει υποφέρει από τον τεράστιο όγκο των θανάτων και τα δεινά που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση από τη συνεχιζόμενη πανδημία. «Νιώθεις ότι κάνεις ό,τι μπορείς και τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί πραγματικά», λέει η Samantha, η οποία είναι 27 ετών. «Θέλεις να κάνεις τη διαφορά, αλλά νιώθεις ότι δεν είσαι η διαφορά».

Αυτό το αίσθημα απελπισίας οδήγησε τη Sam να κάνει ένα τατουάζ στον αντιβράχιο της. Ακριβώς κάτω από τον αγκώνα της, υπάρχει το περίγραμμα ενός ήλιου με τέσσερις λέξεις από ένα από τα αγαπημένα συγκροτήματα της: “here comes the sun”. Επέλεξε το τατουάζ μετά από μέρες που δούλευε 12ωρες βάρδιες νοσηλευτικής και σκέφτηκε: “Πρέπει να υπάρχουν καλύτερες μέρες. Πρέπει να υπάρχουν.” Τώρα, έχει μια υπενθύμιση τυπωμένη στον πήχη της για όποτε το ξεχνά: ο ήλιος θα έρθει ξανά. Όταν έχει μια κακή μέρα ή ακόμα και μια κακή στιγμή, μπορεί να κοιτάξει κάτω και να θυμηθεί.

Η ιδέα μιας μόνιμης σωματικής υπενθύμισης είναι η ώθηση πίσω από τόσα πολλά τατουάζ – είτε πρόκειται για υπενθύμιση ενός τραγουδιού, ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός μοτο. Για άτομα που αγωνίζονται με αγχώδεις διαταραχές, αυτά τα τατουάζ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρά. [Το άγχος ξεγελά το μυαλό σας: σας λέει ότι ο φόβος που νιώθετε είναι το μόνο πράγμα που θα νιώσετε ποτέ. Σου λέει ότι είσαι βάρος για τους ανθρώπους που αγαπάς και ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί. Σου λέει ότι είσαι αδύναμος ή ανάξιος.

Η ιδέα μιας μόνιμης σωματικής υπενθύμισης είναι η ώθηση πίσω από τόσα πολλά τατουάζ – είτε πρόκειται για υπενθύμιση ενός τραγουδιού, ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός μοτο. Για άτομα που αγωνίζονται με αγχώδεις διαταραχές, αυτά τα τατουάζ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρά.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, η γενική αγχώδης διαταραχή «μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή να νιώθει σαν μια συνεχής κατάσταση ανησυχίας, φόβου και τρόμου». Τα άτομα με GAD μπορεί να γνωρίζουν ότι ανησυχούν πάρα πολύ ή αισθάνονται υπερβολική αίσθηση τρόμου, αλλά εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα να συγκρατήσουν τα συναισθήματά τους. Για τη Σαμάνθα, το άγχος της λέει ότι ο ήλιος έχει φύγει και δεν θα επιστρέψει.

Αλλά για κάποιους που πάσχουν από άγχος, τα τατουάζ έχουν μια θέση στο θεραπευτικό τους ταξίδι. Εάν μπορούν να σημαδέψουν το σώμα τους με υπενθυμίσεις και να στραφούν σε αυτές τις υπενθυμίσεις στις πιο σκοτεινές τους στιγμές, ίσως μπορούν να χαλαρώσουν το άγχος.

Η Quincee Gideon, μία εξουσιοδοτημένη ψυχολόγος που ζει στο Λος Άντζελες, έχει δει ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το άγχος και τις χρόνιες ασθένειες μέσω των τατουάζ τους. «Συνήθως επικεντρώνεται στο να έχουν κάποια εξωτερική αναπαράσταση ενός εσωτερικού πόνου, τον έλεγχο του σώματός μας ή μια διασταύρωση των δύο», λέει. “Όταν είμαστε ανήσυχοι ή χρόνια άρρωστοι, συνήθως νιώθουμε ότι το σώμα, το νευρικό μας σύστημα και οι αντιλήψεις κινδύνου μας προδίδουν. Κατά κάποιο τρόπο, το τατουάζ μπορεί να είναι ένας τρόπος να πάρουμε ξανά τον έλεγχο ή να κάνουμε το σώμα μας πιο αντιπροσωπευτικό για εμάς.”

Η Natasa, 25 ετών, είχε άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας από τότε που ήταν έφηβη. Άρχισε να πηγαίνει σε θεραπεία όταν ήταν 16 ετών, αφού πάλεψε με την κατάθλιψη και το κοινωνικό άγχος. Αργότερα, οι αγώνες της Νatasa μετατράπηκαν σε διαταραχή πανικού, που όπως λέει επηρεάζει τα πάντα στη ζωή της. Η διαταραχή καθιστά δύσκολο να φύγει από το σπίτι της επειδή ανησυχεί τόσο πολύ μήπως υποστεί κρίση πανικού. Αυτό οδήγησε επίσης τη Natasa σε προβλήματα με αυτοθεραπεία και εθισμό.

Όταν βρίσκεται σε κρίση άγχους, η Νatasa λέει ότι είναι εύκολο να κολλήσει στην ιδέα ότι θα είναι για πάντα σε αυτόν τον διανοητικό χώρο. Για να καταπολεμήσει αυτόν τον φόβο, έβαλε με μελάνι ένα μικρό μισοφέγγαρο και συνοδευτικό λουλούδι στο κλουβί της ως υπενθύμιση των φάσεων της ζωής της, παρόμοιες με τις φάσεις του φεγγαριού. Ως μέρος της αντιμετώπισης της διαταραχής πανικού της, κοιτάζει το τατουάζ το φεγγάρι και θυμάται πώς μπορεί κάποιος να μετατρέψει κάτι δύσκολο σε κάτι όμορφο που της φέρνει χαρά.

Και δεν είναι μόνο οι υπενθυμίσεις που εκτιμούν οι άνθρωποι για τα τατουάζ που σχετίζονται με το άγχος. Για τη Νatasa, υπήρχε κάτι ισχυρό στο να πάρει τον έλεγχο του σώματός της. «Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει πολύ σχετικά με την τροποποίηση του σώματος είναι ότι πολλές φορές ένιωθα ότι δεν έχω τον έλεγχο του σώματός μου», εξηγεί. «Το να κάνεις κάτι σκόπιμα με την τροποποίηση του σώματος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις πίσω μέρος αυτού του ελέγχου».

Η Mira Mariah, μια tattoo artist με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι η επιθυμία για έλεγχο είναι ένας κοινός λόγος για τους ανθρώπους να κάνουν τατουάζ. «Πιστεύω ότι για τις περισσότερες γυναίκες – και μετά επίσης για άτομα με χρόνιες ασθένειες ή ανάπηρα άτομα – συμβαίνουν τόσα πολλά στο σώμα τους που δεν είναι αυτά που θέλουν να συμβούν», λέει η Mariah. «Οι άνθρωποι νιώθουν μια πραγματικά ισχυρή αίσθηση ελέγχου της φυσικής τους ύπαρξης όταν κάνουν μια μόνιμη αλλαγή, ειδικά αν μπορεί απλώς να είναι στο όνομα της ομορφιάς αντί για το όνομα της ανάγκης».

Η Mariah, η οποία είναι καλλιτέχνης τατουάζ για επτά χρόνια, λέει ότι ο λόγος πίσω από ένα τατουάζ μπορεί να βοηθήσει τον καλλιτέχνη και τον πελάτη να αποφασίσουν για την τοποθέτηση. Οι άνθρωποι που κάνουν τατουάζ για να αντιμετωπίσουν το άγχος μπορεί να θέλουν το τατουάζ να είναι σε ένα οικείο μέρος ορατό μόνο στους εαυτούς τους, όπως το τατουάζ της Natasa κάτω από το θώρακά της – ή μπορεί να θέλουν το τατουάζ να είναι κάπου που να το βλέπουν εύκολα και να θυμούνται το μήνυμά του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Υπάρχει το είδος του τατουάζ που καταπραΰνει το αίσθημα άγχους – πιθανώς το ιδιωτικό ή το κρυφό”, λέει ο Gideon, σημειώνοντας τη διαφορά στην τοποθέτηση. «Έπειτα, υπάρχει το είδος που στέλνει ένα μήνυμα στους άλλους, το ορατό [είδος]».

Η Frankie επέλεξε το εικοσάεδρο (ένα γεωμετρικό σχήμα 20 όψεων) για να συμβολίσει την αγάπη της για το γκρουπ EDM Odesza και τι σημαίνει η μουσική τους για εκείνη. «Το εικοσάεδρο τοποθετείται στο κέντρο ενός τατουάζ με λουλούδια για να μου θυμίζει τη συνεχή αιώνια άνθιση μου – πώς έμαθα να ζω με τους αγώνες της ψυχικής μου υγείας, πώς έμαθα να ανταπεξέρχομαι και πώς έμαθα να πηγαίνω με τη ροή της ζωής», λέει η Frankie.

«Μερικοί άνθρωποι βάζουν σημειώσεις Post-It στους καθρέφτες του μπάνιου τους για να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους τις καθημερινές επιβεβαιώσεις», λέει η Frankie, αλλά εκείνη αποφάσισε να το κάνει αυτό με μελάνι στο σώμα της . Μετά από μια δια βίου πάλη με το άγχος που επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown με τον COVID, η Frankie χρειαζόταν την υπενθύμιση με τη μορφή του γεωμετρικού συμβόλου που δίνει έμφαση στην εμπιστοσύνη και στη σοφία του σύμπαντος. «Η αντιμετώπιση του άγχους ήταν ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα σε όλη μου τη ζωή», λέει. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα μάθημα που θα μάθω πλήρως». Καθώς όμως συνεχίζει το ταξίδι, παίρνει μαζί της και το εικοσάεδρό της.

Τώρα, η λέξη είναι μια μικρή υπενθύμιση στο εσωτερικό του καρπού της

Στο εσωτερικό του καρπού της Jackie αναγράφεται η λέξη «αγάπη» με γράμματα από μελάνι. Όπως πολλοί άνθρωποι με προβλήματα άγχους, η Jackie περιγράφονταν πάντα ως «ευαίσθητη», αλλά μόλις στο κολέγιο έμαθε ότι είχε μια αγχώδη διαταραχή. Όταν η Jackie άρχισε να σκέφτεται ένα τατουάζ για να αντιμετωπίσει τους αγώνες της, ήξερε ότι ήθελε κάτι που θα μπορούσε να την αγκυροβολήσει στο παρόν όταν το μυαλό της γυρνούσε με αγωνία στο παρελθόν ή το μέλλον.

Η Jackie αποφάσισε τη λέξη «αγάπη» επειδή χρησιμοποιήθηκε ως όρος αγάπης στην οικογένειά της, οπότε η σημασία ήταν διπλή: της θυμίζει την οικογένειά της και υπενθύμισε στον εαυτό της ότι αξίζει να λαμβάνει αγάπη από τους άλλους. Τώρα, η λέξη είναι μια μικρή υπενθύμιση στο εσωτερικό του καρπού της: «ότι μπορώ να ζήσω με αγάπη και δεν χρειάζεται να φοβάμαι μήπως τη χάσω ποτέ, γιατί τώρα είναι για πάντα μέρος μου».

Πηγή: allure

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: