Δεν θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι που είναι ικανοί να μετατρέψουν τη ζωή μας σε κόλαση μας φαίνονταν απαίσιοι από την πρώτη στιγμή; Σίγουρα πάντως θα ήταν εξαιρετικά βολικό, καθώς θα μας γλίτωνε από πολύ χρόνο, ψυχική κούραση και δράμα. Δυστυχώς, οι τοξικοί ή και κακοποιητικοί χαρακτήρες, συνήθως έχουν χαρακτηριστικά που τους κάνουν εξαιρετικά γοητευτικούς, και έτσι μας πείθουν να παραβλέψουμε εκείνα που λειτουργούν προειδοποιητικά. Αν η νέα σας σχέση σας δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία δυσκολεύεστε να εξηγήσετε, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε κάποια από τα παρακάτω σημάδια. Ίσως αυτό που σας κάνει να νιώθετε έτσι δεν είναι οι δικές σας άμυνες, αλλά τα δικά του τοξικά χαρακτηριστικά.
Αν εξακολουθεί να κάνει τα ίδια λάθη ή αρνείται να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα που σας ενοχλούν, ίσως δεν τον αφορά και πολύ η δική σας ψυχολογία.
Σας ρωτάει διαρκώς πού είστε και με ποιον, εκνευρίζεται όταν αργείτε δέκα λεπτά να απαντήσετε σε ένα μήνυμά του και προχθές σας ζήτησε τους κωδικούς σας στα social media. Εντάξει, ξέρετε ήδη ότι η στάση του δεν είναι και πολύ υγιής.
Τον πρώτο καιρό όλοι έχουμε την τάση να παρουσιάζουμε στο υποψήφιο ταίρι μας μια πιο… προσεγμένη εκδοχή του εαυτού μας. Όταν, όμως, η σχέση αρχίσει να προχωρά, σταδιακά εκφραζόμαστε όλο και πιο ανοιχτά. Αν στην περίπτωσή σας παρατηρείτε ότι αντί για αυτό κλείνεστε διαρκώς περισσότερο επειδή νιώθετε ότι θα σας επικρίνει, το πιθανότερο είναι ότι αυτή η σχέση δεν έχει μέλλον.
Ίσως η μαμά σας που ονειρεύεται να σας δει με τον πρίγκιπα του παραμυθιού να μην είναι το ασφαλέστερο κριτήριο. Η κολλητή σας όμως; Είναι πιθανό ο λόγος που δεν τον χώνεψε ποτέ να μην είναι η ασυμφωνία των χαρακτήρων τους, αλλά το γεγονός ότι όταν σας βλέπει μαζί του είστε ένας άλλος άνθρωπος. Φυσικά, ένα άτομο δεν αρκεί για να καταλήξετε σε συμπεράσματα. Αν, όμως, είναι πολλοί εκείνοι που δεν ενθουσιάζονται μαζί του, ίσως είναι καλό να τους λάβετε υπόψη σας.
Είναι γεγονός ότι κάθε σχέση – ερωτική και μη – χτίζεται όχι μόνο στη βάση του ενθουσιασμού, αλλά και των αμοιβαίων συμβιβασμών. Αν στη δική σας σχέση οι συμβιβασμοί προέρχονται σχεδόν πάντα από τη δική σας πλευρά, αναρωτηθείτε αν ο σύντροφός σας υπολογίζει τις ανάγκες σας.
Η έκφραση των συναισθημάτων μας, αρνητικών και θετικών, είναι απαραίτητη για να αναπτύξουμε την οικειότητα πάνω στην οποία θα στηριχτεί μια μακροχρόνια σχέση. Αν εσείς δεν το κάνετε επειδή αγχώνεστε για την αντίδρασή του, τα δεδομένα δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Είτε πρόκειται για φίλους, είτε για χόμπι, είτε για την καριέρα σας, δεν είστε υποχρεωμένη να θυσιάσετε κάτι που θέλετε να έχετε στη ζωή σας για χάρη του έρωτα. Ο σύντροφός σας, αν θέλει να είναι μαζί σας, θα πρέπει να σέβεται τους στόχους και τα ενδιαφέροντά σας και να λειτουργεί υποστηρικτικά.
Μπορεί να σας πιέζει να κάνετε σεξ πριν νιώσετε έτοιμη ή να επιμένει να παντρευτείτε στον δεύτερο μήνα σχέσης. Σε κάθε περίπτωση, αν η δική σας αβεβαιότητα δεν τον αποθαρρύνει, μάλλον δεν σέβεται και πολύ τα συναισθήματά σας.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στην απιστία – αν και εννοείται πως βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Τα ψέματα, ακόμη και εκείνα που δεν μπορείτε να καταλάβετε ακριβώς τι σκοπό εξυπηρετούν ή το σπάσιμο των μικρών και μεγάλων συμφωνιών σας είναι εξίσου σημαντικά. Μπορεί να μην σας πληγώνουν το ίδιο, όμως δείχνουν πως κάτι δεν πηγαίνει και τόσο καλά με την προσωπικότητά του.
Ακούγεται υπερβολικά προφανές, όμως η κακοποίηση δεν παίρνει μόνο σωματικές μορφές. Η διαρκής επίκριση, ο έλεγχος, η χειριστική συμπεριφορά, είναι όλα τους σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης. Μην τα αγνοείτε, ακόμη και στις πιο «αθώες» μορφές τους. Είναι βέβαιο πως με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν χειρότερα.
Πόνοι στο στομάχι; Θολωμένο μυαλό; Ψυχοσωματικά συμπτώματα; Αν έχουν την τάση να εμφανίζονται αμέσως μετά τις συναντήσεις με τον σύντροφό σας ή αν η συχνότητά τους έχει αυξηθεί σε συνάρτηση με τη σχέση σας, ίσως έχει φτάσει η ώρα να κάνετε τη σύνδεση.
Πηγή : Vita.gr