Η γαλλική νεοσύστατη εταιρεία τροφίμων Gourmey έγινε η πρώτη εταιρεία που υπέβαλε αίτηση για πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για κρέας που καλλιεργείται ή «καλλιεργείται στο εργαστήριο», αφού υπέβαλε την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτηση για ένα προϊόν πάπιας με βάση κύτταρα.
Το νέο τρόφιμο θα χρησιμοποιηθεί για φουά γκρα, ένα παραδοσιακό πιάτο στη Γαλλία που έχει συγκεντρώσει αυξανόμενη κριτική για ανησυχίες σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων.
Φτιαγμένο από το διογκωμένο συκώτι μιας πάπιας ή χήνας, η παραγωγή του έχει απαγορευτεί σε δώδεκα χώρες της ΕΕ.
«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τίποτα, αλλά πρόκειται να συμπληρώσει την τρέχουσα προσφορά», δήλωσε ο Nicolas Morin-Forest, διευθύνων σύμβουλος της Gourmey, σε συνέντευξή του στο Politico.
«Είμαστε μια γαλλική εταιρεία και βλέπουμε αυτό το πρώτο προϊόν ως φόρο τιμής σε μια εμβληματική λιχουδιά της γαστρονομίας μας», είπε, σημειώνοντας ότι η Gourmey έχει επίσης υποβάλει αίτηση για έγκριση αγοράς σε αναδυόμενες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία, καθώς και σε καθιερωμένες στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ.
Η υποβολή στην ΕΕ δίνει το έναυσμα για μια αξιολόγηση διάρκειας ενάμισι έως δύο ετών, η οποία αποτελείται από μια εννεάμηνη αξιολόγηση κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ακολουθούμενη από μια επτάμηνη διαδικασία διαχείρισης κινδύνου, κατά την οποία οι χώρες της ΕΕ ψηφίζουν τελικά με ειδική πλειοψηφία (τουλάχιστον 55% των χωρών που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ) για το αν θα επιτρέψουν το προϊόν.
Η νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Παρίσι, η οποία έχει συγκεντρώσει 65 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές επιχειρηματικού κινδύνου, εργάζεται επίσης πάνω σε άλλα καλλιεργούμενα κρέατα για την αγορά της ΕΕ, μαζί με ανταγωνιστές όπως η ολλανδική Mosa Meat.