Δεν τεκνοποιούν λόγω κλιματικής αποκάλυψης
29 November 2020
Τα Χριστούγεννα κάνουν καλό στη ψυχική υγεία: «Μαξιλάρι» συναισθηματικής ασφάλειας εν μέσω πανδημίας
29 November 2020

Έρωτας, σεξ και πάθη στα χρόνια της πανδημίας

Λένε ότι η ρουτίνα και η καθημερινή τριβή σκοτώνει τον έρωτα. Τι γίνεται τώρα που τα ζευγάρια αναγκάζονται να συνυπάρχουν 24 ώρες το 24ωρο; Αυξάνονται τα διαζύγια και οι τσακωμοί; Μιλήσαμε σχετικά με την ψυχοθεραπεύτρια, Τερέλλα Γεννηματά.

Η πόρτα όλων των σπιτιών της χώρας έκλεισε ξανά, για δεύτερη φορά, στις 7 Νοεμβρίου, όταν εφαρμόστηκε καθεστώς ολικού lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Οι οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης ήταν σαφείς: «Μείνετε στο σπίτι. Αποφύγετε τις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις».

Τι γίνεται με τα ζευγάρια (παντρεμένα ή μη) που καλούνται να συνυπάρξουν πολλές ώρες μαζί, χωρίς άλλες συναναστροφές μέχρι να λήξει η καραντίνα; Πώς επιδρά στη σχέση του ζευγαριού ο εγκλεισμός; Λαμβάνοντας υπόψη κα την προηγούμενη καραντίνα αυξήθηκαν τα διαζύγια; Ποια είναι τα μυστικά για να μην ρουτινιάσει η σχέση αυτή την περίοδο αναγκαστικής συνύπαρξης; Θα έχουμε «Baby Boom»; Στα ερωτήματά μας απαντά η ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια Τερέλλα Γεννηματά μέσω του News 24/7.

Πώς ο εγκλεισμός επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών, λαμβάνοντας υπόψιν και την εμπειρία σας από την πρώτη καραντίνα; Έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων απευθύνονται σε εσάς για επαγγελματική βοήθεια;

Η συνθήκη της καραντίνας επηρεάζει τα ζευγάρια δυνάμει θετικά και αρνητικά. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα, στην ρουτίνα του ζευγαριού (αλλάζουν ο ρυθμοί, οι συνθήκες εργασίας, γονεϊκά θέματα, οι κανόνες συμβίωσης), σε σχέση με το πώς ήταν έως τώρα. Στην καινούρια αυτή συνθήκη λοιπόν έρχονται στην επιφάνεια προϋπάρχοντα ζητήματα και διαπραγματεύσεις στη σχέση του ζευγαριού και έτσι ενδεχομένως να επισπευθούν οι διαδικασίες αναθεώρησης και διαφορετικής νοηματοδότησης της σχέσης.

Ναι, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που απευθύνονται σε εμένα. Το γεγονός ότι τα ζευγάρια και γενικώς οι άνθρωποι επιζητούν τρόπους για να διαχειριστούν και να επιλύσουν τα θέματά τους, που ενδεχομένως να έμεναν χρόνια χωρίς αντιμετώπιση, είναι ευχάριστο.

Ποια τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια κατά την περίοδο της πανδημίας; Και ποιο είδος σχέσεων επηρεάζεται περισσότερο αυτό τον καιρό (μακροχρόνιες σχέσεις, παντρεμένοι κλπ);

Το γεγονός ότι βρίσκονται πολλές ώρες στο ίδιο σπίτι, αυτό από μόνο του αποτελεί μία πρόκληση για τη σχέση. Ξαφνικά λοιπόν τα ζευγάρια βρέθηκαν σε αυτή την καινούρια συνθήκη με ένα καινούριο συνεχές «μαζί», διαφορετικό συγκριτικά με την προηγούμενη κατάταση που βίωναν, από τους πολύ γρήγορους ρυθμούς, όπου οι ρυθμοί ήταν πολύ οξυμμένοι, πολύ γρήγοροι, η φυσική και η συναισθηματική απόσταση ήταν διαφορετική μεταξύ τους.

Δεν υπάρχει μονοδιάστατη απάντηση, όσον αφορά το ποιο είδος σχέσεων επηρεάζεται περισσότερο. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα αυτό το διάστημα είναι αυτά που είχαν πιο συγκρουσιακές προϋπάρχουσες σχέσεις και τα θέματα αυτά ανακύπτουν στην περίοδο της καραντίνας, όπως και αντίστοιχα τα ζευγάρια που ήταν πιο λειτουργικά πριν τη φάση της καραντίνας, ενδεχομένως να αξιοποιήσουν αυτή τη φάση για να απολαύσουν ο ένας τον άλλον, να συμβιώσουν αρμονικότερα και επομένως η κατάσταση να είναι πιο βατή για εκείνους. Το θέμα έγκειται στην ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού και όχι στο status.

Τι συμβουλές θα δίνατε προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο «ομαλά» την πρόκληση της καραντίνας τα ζευγάρια.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό τα ζευγάρια να αναπτύξουν το «μαζί» παράλληλα σεβόμενοι το «εγώ» του καθενός. Είναι σημαντικό να δουν την καραντίνα σαν μία ευκαιρία να περάσουν πιο ευχάριστα, πχ. να μαγειρέψουν μαζί, να δουν μία ταινία, να έχουν περισσότερο σωματική επαφή… να βρεθούν μαζί.

Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό τα ζευγάρια να ενισχύσουν το «μαζί», παράλληλα όμως να επιτρέψουν ο ένας στον άλλο να έχει χρόνο με τον εαυτό του και αυτό να μην αποτελεί μία απειλή για τη σχέση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει ο τρόπος επικοινωνίας, η αναγνώριση των προσωπικών συναισθημάτων και η ανάληψη ευθύνης γι’αυτό που λέγεται. Το συνεχές «κατηγορώ» και η μη ανάληψη ευθύνης μπορεί να αποβεί «τοξικό». Πχ.» Εγώ νιώθω αυτό τον καιρό παραμελημένη/ος» και όχι «Εσύ φταις που με παραμελείς».

Ηλικιωμένο ζευγάρι ανταλλάζει φιλί ενώ ανάμεσά τους υπάρχει πλαστικό, Ισπανία
Ηλικιωμένο ζευγάρι ανταλλάζει φιλί ενώ ανάμεσά τους υπάρχει πλαστικό, Ισπανία  AP

Πιστεύετε πως η καραντίνα θα φέρει το επόμενο «Baby Boom» ή «μαντεύετε» πως θα έχουμε περισσότερα διαζύγια;

Σύμφωνα με τις στατιστικές στην περίοδο του λοκντάουν στην Κίνα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση στην αιτήση διαζυγίων. Για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αρκετά στατιστικά στοιχεία για το τι τελικά έγινε, αυτό όμως που ελπίζω γι’ αυτή την υγειονομική, κοινωνική και προσωπική κρίση που περνάμε είναι να έχουμε περισσότερες γέννες και λιγότερους χωρισμούς. Παρ’όλα αυτά η γέννηση των παιδιών, είτε το διαζύγιο δεν αποτελούν μία πανάκεια και μία υπόσχεση για καλύτερες σχέσεις.

Νομίζω ότι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να βελτιωθούν οι μεταξύ μας σχέσεις και να δοθεί τροφή για σκέψη για διαφορετικούς τρόπους σχετισμού. Να δούμε τον εαυτό μας και τους άλλους με περισσότερη αγάπη και κατανόηση. Δεν είναι το ζητούμενο ο αριθμός των γεννήσεων ή ο αριθμός των διαζυγίων.

Πώς η καραντίνα επηρεάζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού;

Σαφέστατα μας δίνεται η ευκαιρία στις συνθήκες της καραντίνας να έρθουμε πιο κοντά, ακόμα και στην ερωτική μας ζωή και σαφώς στα ζευγάρια δίνεται περισσότερος χρόνος και χώρος για μία «εξωλεκτική» επικοινωνία. Στη συνθήκη του κορονοϊού ζούμε το «social distancing» στις κοινωνικές μας επαφές, έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη διαπροσωπική, συναισθηματική εγγύτητα με περισσότερη επαφή, με αγκαλιές και τρυφερότητα που αυτό μπορεί να καταλήξει σε μία ωραία ερωτική εμπειρία. (;;)

Το μότο είναι: «Έξω social distancing, στο σπίτι μας πιο κοντά».

Τελικά έχουμε κάτι θετικό να πούμε γι’ αυτό το διάστημα ως προς τη σχέση των ζευγαριών;

Σαφώς. Οι κρίσεις, ειδικά και γενικά, είναι μία ευκαιρία να βελτιώσουμε, να αλλάξουμε και να απολαύσουμε τη σχέση μας με το σύντροφό μας, να διαπραγματευτούμε ενδεχομένως θέματα τα οποία αφήσαμε για καιρό στην άκρη. Επίσης είναι και μία ευκαιρία να νοηματοδοτήσουμε διαφορετικά τη σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους και να βγούμε «σοφότεροι» και πιο ασφαλείς από αυτή τη συνθήκη.

Η Τερέλλα Γεννηματά παρέχει υπηρεσίες Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Στα πλαίσια της κλινικής πρακτικής, διεξάγει Συνεδρίες με Οικογένειες και Ζευγάρια.

Πηγή: news247.gr

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: