ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΙΡΣΟΥΣ ΚΑΙ ΦΛΕΒΙΤΙΔΑ
5 April 2021
Ψηφιακό συμπόσιο ΚΕΔΕ και ICC με θέμα: «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στη μετά Covid-19 εποχή»
6 April 2021

Έτοιμα για τα self test τα φαρμακεία

Σε αναμονή των self test για τον COVID-19 βρίσκονται τα φαρμακεία του ν. Καρδίτσας, προκειμένου να ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση στην πρώτη ομάδα πληθυσμού που επιλέχθηκε αποκλειστικά να ξεκινήσει την διαδικασία.

Αναφερόμαστε στους μαθητές των τάξεων του Λυκείου που θα αποφασιστεί (αισίως) να λειτουργήσουν από την Δευτέρα 12 Απριλίου και τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στα σχολεία, ώστε αυτά να ανοίξουν υπό τις ασφαλέστερες δυνατόν συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, απαντώντας σε ερωτήσεις του KarditsaLive.Net, υποστήριξε ότι, με βάση τον προγραμματισμό, τα ατομικά τεστ θα παραληφθούν από τις φαρμακαποθήκες της περιφέρειας αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου. Άμεσα θα ξεκινήσει και η τοποθέτησή τους στα ράφια των φαρμακείων.

Η έναρξη χορήγησης στους πολίτες θεωρείται ότι θα έχει ξεκινήσει το αργότερο την Παρασκευή 9 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση πέραν του να είναι τα τεστ στα φαρμακεία, να έχει να ανοίξει και η πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα γίνεται η διαδικασία χορήγησης.

Τα μέλη της ομάδας του πληθυσμού που θα έχουν δικαίωμα θα δίνουν το ΑΜΚΑ τους και θα επιβεβαιώνεται το δικαίωμα να παραλάβουν τεστ αλλά και η παραλαβή του για την συγκεκριμένη εβδομάδα.

Τα τεστ παρέχονται εντελώς δωρεάν στους πολίτες και προέρχονται από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει την σχετική υποχρέωση σε ότι αφορά στην χώρα μας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Γαγάτσης, τα συγκεκριμένα τεστ σε πρώτη φάση δεν θα πωλούνται. Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο, περίπου 5 ευρώ, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν σχετική πρόβλεψη. Θα διατίθενται δωρεάν μόνο μέσω της πλατφόρμας, ένα την εβδομάδα, για τις κατηγορίες που θα δίνεται το «πράσινο φως» να τα προμηθευτούν.

Σε ότι αφορά τώρα τα φαρμακεία και τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν, ο κ. Γαγάτσης υπογράμμισε πως στην πρώτη φάση του εγχειρήματος δεν θα είναι πρόβλημα. Η πρώτη ομάδα πολιτών που θα παραλάβει τεστ, αριθμεί μέλη που αντιστοιχούν εβδομαδιαίως σε 30 ανά φαρμακείο, κατά μέσο όρο. Μπορεί, δηλαδή, σε κάποια φαρμακεία μικρών οικισμών να εξυπηρετούνται 2-3 άτομα την εβδομάδα.

Πιθανόν προβλήματα να δημιουργηθούν όταν αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Όταν, για παράδειγμα ανοίξει η εστίαση και θα πρέπει να κάνουν τεστ όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή και όταν αρχίσει να μπαίνει στη διαδικασία όλος ο παραγωγικός πληθυσμός.

Εμείς πρόσθεσε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, είμαστε κοντά στον πολίτη και συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή ενεργά στην μάχη κατά της πανδημίας και το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Αρκεί να έχουμε σε επάρκεια στα χέρια μας εγκαίρως τα όσα πρέπει να διαθέσουμε στους πολίτες.

Κάποιο όφελος οικονομικό για τα φαρμακεία δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρξει. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο, ούτε η προτεραιότητά μας, κατέληξε ο κ. Γαγάτσης. Αυτό που ζητήσαμε και έγινε κατανοητό, είναι να μην γίνονται τα τεστ στα φαρμακεία. Όχι για μας που, ούτως ή άλλως έχουμε εμβολιαστεί, αλλά για να μην μετατραπούν σε εστίες μετάδοσης για τους πολίτες.

Αρκετές ακυρώσεις εμβολιασμών

Σε ότι αφορά τώρα στο μέτωπο των εμβολιασμών δεν παρατηρούνται προβλήματα στο κλείσιμο ραντεβού των ηλικιακών ομάδων και των κατηγοριών ευπαθών ομάδων που έχουν δικαίωμα, αλλά καταγράφεται προβληματισμός για το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τόσο πανελλαδικά, όσο και σε τοπικό επίπεδο, μας ενημέρωσε ο κ. Γαγάτσης, παρατηρείται να ακυρώνονται εμβολιασμοί ανθρώπων που διαπιστώνουν ότι θα τους χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca, παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το ενοχοποιούν για οποιαδήποτε παρενέργεια.

Η ακύρωση μπορεί να γίνει μέσω φαρμακείου αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει το χορηγούμενο σκεύασμα. Θα πρέπει ο πολίτης να κλείσει νέο ραντεβού ελπίζοντας, εφόσον έχει επιφυλάξεις, ότι το σύστημα θα τον κατευθύνει σε εμβολιαστικό κέντρο που θα χρησιμοποιεί εμβόλιο άλλης εταιρείας.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: