Αίτημα διαμαρτυρίας των κατοίκων της τ.κ. Ριζοβουνίου του Δήμου Μουζακίου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για κατασκευή κυκλικών κόμβων, για την ομαλή λειτουργία της κυκλοφορίας και της ασφάλειας των οχημάτων κατά την είσοδο και έξοδο διατυπώνεται με ανοικτή επιστολή του προέδρου της κοινότητας Γεώργιου Γκερμπεσιώτη.
Στην επιστολή τονίζονται τα ακόλουθα:
Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα, αιρετοί άρχοντες της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και βουλευτές του Νομού μας με την παρούσα επιστολή διαπιστώνεται πως το πρόβλημα που αναφέρεται στο θέμα της δε λύθηκε ποτέ, γιατί προφανώς δεν πάρθηκε ποτέ στα σοβαρά.
Τέσσερις μήνες πέρασαν από την έλευση του καταστροφικού κυκλώνα ΄΄ΙΑΝΟΥ΄΄ και οι κάτοικοί του ακόμα μετρούν τις τεράστιες ζημιές που άφησε πίσω του στις κατοικίες, στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και στον πάγιο εξοπλισμό.
Στις δύσκολες εκείνες ημέρες, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε την κυκλοφορία των οχημάτων στον νέο περιφερειακό δρόμο του χωριού μας, εξαιτίας της κατάληψης του οδοστρώματος, από τον μεγάλο όγκο νερού. Με την πρωτοβουλία του Προεδρείου της τοπικής κοινότητας και έχοντας ως κύριο σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων από διερχόμενα οχήματα, αναγκαστήκαμε να παρακάμψουμε την κυκλοφορία εντός του οικισμού.Το ενδιαφέρον και το φιλότιμο των κατοίκων έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ομαλή ρύθμιση ροής της κυκλοφορίας. Οι κάτοικοι χωρίς να έχουν κάποια επίσημη αρμοδιότητα και χωρίς γνώση στο συγκεκριμένο αντικείμενο ρίσκαραν με ότι αυτό συνεπάγεται να προστατέψουν τους διερχόμενους οδηγούς, αλλά και τους εαυτούς τους. Συγκεκριμένα, η παράκαμψη των διερχομένων οχημάτωνγινόταν από την πρώτη είσοδο του χωριού και για πάνω από 200 περίπου μέτρα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δυστυχώς, δεν έλειψαν τα ατυχήματα. Ευτυχώς, περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές και μόνο. Με άλλα λόγια, οι εθελοντές κάτοικοι πήραν από μόνοι τους τον ρόλο του ΄΄τροχονόμου΄΄. Ένα ρόλο δύσκολο, αλλά και επικίνδυνο. Κι όλα αυτά γιατίκανένας δεν ενδιαφέρθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η Περιφέρεια και η Τροχαία Καρδίτσας για την διευθέτηση και την επίλυση του προβλήματος.
Τότε πραγματικά για πολλοστή φορά, διαπιστώσαμε και ζήσαμε την αδικία σε βάρος των κατοίκων του χωριού. Μια αδικία που έγινε με την κατασκευή του δρόμου ΄΄έκτρωμα΄΄από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μιας και έχει μία και μοναδική έξοδο προς Καρδίτσα. Στο σημείο αυτό, θα αναφέρουμε πως περίπου ένα χρόνο πριν έγινε ατύχημα στην μοναδική έξοδο που έχουμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να μην μπορούν οι κάτοικοι για πολλές ώρες να μετακινηθούν από το χωριό προς Καρδίτσα. Θα τολμήσουμε να χαρακτηρίσουμε πως κατασκευάσατε μια ωραία καινούρια ΄΄ποντικόφακα΄΄. Μόνο που το συγκεκριμένο επονομαζόμενο έργο, σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε ανθρώπους. Δύσκολη και σκληρή η γλώσσα που χρησιμοποιούμε, αλλά πιστέψτε μας είναι πιο δύσκολο και πιο σκληρό να θρηνείς ανθρώπινες ζωές.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι κάτοικοι του Ριζοβουνίου έχουν πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια βαρύτατο φόρο αίματος και αντ’ αυτού εισέπραξαν αυτό το έργο. Βέβαια, τα προβλήματα είναι πολλά και διάφορα. Θα αναφερθούμε εν συντομία σε αυτά.
Θα ξεκινήσουμε με την αναφορά πως το εν λόγω χωριό, ενώ ανήκει στο Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας έχει μία και μοναδική έξοδο προς την πόλη της Καρδίτσας και μάλιστα στο τέλος του χωριού. Το παράλογο είναι πως έχει τρεις εξόδους προς την πόλη των Τρικάλων. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως στις 18/06/2016 έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη μια και μοναδική έξοδο του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, το τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στο ρεύμα εισόδου στον περιφερειακό Κρανέας – Μαγούλας, με αποτέλεσμα η τροχαία να κατευθύνει τα οχήματα από άλλη έξοδο εκτός του περιφερειακού. Σε διαφορετική όμως περίπτωση, που το ατύχημα λάμβανε χώρα από το ρεύμα εξόδου του χωριού, αυτό θα ήταν εντελώς αποκομμένο, μέχρι να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Τα τυχόν προβλήματα που θα προέκυπταν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι αυτονόητα.
Η μοναδική έξοδος από το χωριό προς τον περιφερειακό δρόμο αναγκάζει τους περισσότερους κατοίκους να διανύουν επιπλέον χιλιομετρική απόσταση, κάνοντας κύκλο προκειμένου να φθάσουν στην πόλη της Καρδίτσας.Αυτό σημαίνει περισσότερη απόσταση και κατά συνέπεια μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Ένας σημαντικός λόγος, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις των κατοίκων από το χωριό προς την πόλη με το Αστικό ΚΤΕΛ, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους μεγάλους, το πρόβλημα που προκύπτει είναι τεράστιο. Οι κάτοικοι κατά την άφιξη του Αστικού Λεωφορείου στο χωριό επιβιβάζονται και χωρίς κανένα λόγο κάνουν ένα ταξίδι ΄΄Οδύσσεια΄΄, μιας και πηγαίνουν στα διπλανά χωριά της Κρανέας και των Αγίων Αναργύρων προκειμένου να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους. Αυτό γίνεται, προκειμένου να αποφύγει το Αστικό Λεωφορείο να μπει ξανά στο χωριό και να κάνει κύκλο. Ο χρόνος είναι χρήμα λέει ο σοφός λαός μας και εμείς τον σπαταλούμε, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Δεν θα παραλείψουμε και την ταλαιπωρία των μαθητών, που θα πρέπει να ξυπνάνε πολύ νωρίτερα για να φθάσουν στο σχολείο τους. Δεδομένο, σε μια εποχή που τα παιδιά είναι επιφορτισμένα με ένα δύσκολο καθημερινό πολύωρο πρόγραμμα και πολλές επιπρόσθετες δραστηριότητες.
Ένα άλλο θέμα μείζων σημασίας είναι η διασφάλιση της ασφαλής και γρήγορης μεταφοράς ενός ασθενούς με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της πόλης μας. Κι αυτό είναι φύση αδύνατον, μιας και οι οδηγοί των ασθενοφόρων δεν γνωρίζουν την έξοδο του χωριού και έτσι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ζωή των ανθρώπων.
Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως το Ριζοβούνι είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. Αυτό έχει τρεις παραμέτρους: Πρώτον: υπάρχει συνεχή μετακίνηση των κατοίκων με τα διάφορα αγροτικά μηχανήματα, τα οποία τα περισσότερα από αυτά είναι βαρέα τους περισσότερους μήνες το χρόνο. Αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους διερχομένους. Άλλωστε, η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου έγινε προκειμένου να γλιτώσουμε ανθρώπινες ζωές και όχι να χάνονται τη στιγμή που οι άνθρωποι πάνε στην εργασία τους ανυποψίαστοι. Δεύτερον:είναι γνωστό στους περισσοτέρους πως με την διαπλάτυνση του δρόμου Καρδίτσας – Τρικάλων, θα κατασκευαστεί κλειστός αυτοκινητόδρομος. Το έργο αυτό θα έχει ως συνέπεια τον πλήρη αποκλεισμό, από την μοναδική δίοδο που έχουμε έως τώρα προς τα αγροκτήματά μας (τα οποία ανέρχονται άνω των 1.100 στρ.). Αναμφισβήτητα γεννιούνται εύλογα ερωτήματα, όπως: – Ποιος άραγε δικαιούται να μας αποκόψει από τα χωράφια μας; – Σκεφτήκατε ποια δίοδο θα ακολουθήσουμε, έτσι ώστε να μετακινηθούμε προς τις καλλιέργειές μας, οι οποίες είναι και ο μοναδικός μας πόρος επιβίωσης; Τρίτον: από τον υποτιθέμενο δρόμο, η μοναδική δίοδος που υπάρχει αυτή την στιγμή να φθάσει κάποιος στην περιουσία του είναι μέσα από τους βοσκοτόπους και μάλιστα παρανόμως. Και εδώ προκύπτει η πρόκληση ατυχημάτων με ζώα. Υπάρχει η δικαιολογημένη αγανάκτηση των κτηνοτρόφων, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί σε έντονη αντιπαράθεση μαζί μας δημιουργώντας συχνά μια έκρυθμη κατάσταση. Μια κατάσταση, που δεν αρέσει σε κανέναν. Επίσης, η καταπάτηση και η καταστροφή των βοσκοτόπων δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν, διότι η ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να λείπει ούτε από τους αγρότες ούτε από τους κτηνοτρόφους. Είναι ολοφάνερο, πως έχουμε μπει σε ένα φαύλο κύκλο και κάποια στιγμή πρέπει να βγούμε.
Δεν λείπουν και τα προβλήματα και η ταλαιπωρία στους διάφορους επισκέπτες του χωριού, εφόσον δεν γνωρίζουν την μια και μοναδική έξοδο που υπάρχει.
Αυτά είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν και καλούνται καθημερινά οι κάτοικοι του χωριού να αντιμετωπίσουν. Καθημερινά όμως μπορούν να εμφανιστούν κι άλλα που δεν τα έχουμε καν σκεφτεί ή φανταστεί.
Πάντως κ. Αγοραστέ, στην προεκλογική σας ομιλία αναφερθήκατε στην αδικία που συντελέσατε στο Ριζοβούνι. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει κάποια ενέργειά σας για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε βάρος του Ριζοβουνίου. Πέρασε στην λήθη; Και αν ναι, γιατί είναι το ερώτημα. Για την ακρίβεια, τα ερωτήματα είναι πολλά και δυστυχώς μέχρι στιγμής αναπάντητα.
Τα ερωτήματά μας είναι αυτονόητα και κατανοητά από τον καθένα:
Τα ατυχήματα που έγιναν είναι αναρίθμητα, είναι λογικό να συνεχιστούν για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό ρυθμό;
Τι θα γινόταν σε περίπτωση θανατηφόρου ατυχήματος (εθελοντών κατοίκων σε ρόλο ΄΄τροχονόμου΄΄);
Ο υπάρχων δρόμος έχει παραληφθεί άραγε, επίσημα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας;
Γιατί σε κάθε ατύχημα και όποια έκτακτη ανάγκη που θα προκύπτει, οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν φυλακισμένοι;
Και στο σημείο αυτό ας κάνουμε την ρητορική ερώτηση: Αξίζουν οι κάτοικοι αυτού του μικρού χωριού, το οποίο είναι γεωγραφικά ευνοούμενο, αλλά καταδικασμένο από πολλές απόψεις αυτήν την τιμωρία; Η απάντηση είναι, σαφώς και όχι.
Η οργή των κατοίκων είναι ξεκάθαρο πως ξεχείλισε πλέον. Η υπομονή τους έχει μετατραπεί σε οργή. Το προεδρείο και οι κάτοικοι πλέον θα περάσουν στην δράση, με κάθε νόμιμο δικαίωμα που τους δίνετε. Οι υπεράριθμες υπογραφές των κατοίκων για την αλλαγή της άσχημης αυτής κατάστασης που επικρατεί, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και περιμένουν για την αλλαγή της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επισυνάπτεται και πίνακας με τις υπογραφές των κατοίκων του χωριού και παρακαλούμε να τις πάρετε σοβαρά και υπεύθυνα.
Προτείνεται, λοιπόν, ένας σύγχρονος δρόμος διαφυγής με τα αντίστοιχα ελληνικά ή ευρωπαϊκά πρότυπα. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή τριών (3) κυκλικών κόμβων, όπου θα γίνεται με ασφάλεια η μετακίνηση τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο των οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την προεξόφληση ενός ΄΄μνημείου πεσόντων΄΄, από τα καινούρια ατυχήματα που θα γίνουν. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε, το συγκεκριμένο έργο να συμπεριληφθεί όσο πιο γρήγορα στα έργα της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Καρδίτσας. Σύμφωνα με την αρνητική απάντησή σας σε αίτηση της τ.κ. Ριζοβουνίου με υπ. αρ. πρωτ. 100/11.02.2019 έγγραφό για την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στην είσοδο του Δημοτικού Διαμερίσματος Ριζοβουνίου αναφέρει πως η Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Καρδίτσας, η οποία έχει και τη μελέτη του οδικού άξονα Καρδίτσας – Τρικάλων και πως στο φυσικό αντικείμενο του έργου δημοπράτησής του θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί και το δικό μας προτεινόμενο έργο.
Κύριοι, ο ΄΄κύβος ερρίφθη΄΄ και πρέπει τάχιστα να κινηθείτε σε αυτή την αδικία. Περιμένουμε τις δικές σας ενέργειες, προς αποφυγή όποιων δυσάρεστων καταστάσεων.