Ρωσία: «Κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία
19 February 2023
Meta: Έρχεται η συνδρομητική υπηρεσία πιστοποιημένου χρήστη για Facebook και Instagram
19 February 2023

Αθ. Εξαδάκτυλος από την Καρδίτσα: Επιβολή τέλους στα καπνικά προϊόντα υπέρ υγείας, προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (+Βίντεο)

Την ανάγκη αύξησης των διαθέσιμων πόρων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη πρόληψη, η σημασία των οποίων αναδείχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και με την πανδημία επισήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθ. Εξαδάκτυλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καρδίτσα, όπου το βράδυ του Σαββάτου παραβρέθηκε και στην ετήσια συνεστίαση του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προτείνει και παλιότερα και συνεχίζει να υποστηρίζει την επιβολή ενός ελάχιστου τέλους στα καπνικά προϊόντα- στη λογική ότι το κάπνισμα επιβαρύνει τον οργανισμό και κρύβεται πίσω από πολλές νόσους, η αντιμετώπιση των οποίων στη συνέχεια επιβαρύνει σημαντικά το δημόσιο σύστημα υγείας- που θα χρηματοδοτεί απευθείας τον προϋπολογισμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. « Αν σε κάθε πακέτο καπνικών προιόντων που κοστίζει π.χ. 4 € προσθέταμε 0,01€, αυτομάτως ένα ποσό της τάξης των 15 εκ. € θα είναι διαθέσιμα γι΄ αυτό τον σκοπό. Η κοινωνία είναι ώριμη και μπορεί να το αποδεχθεί, όπως έχει αποδεχθεί τα του αντικαπνιστικού νόμου και τα οφέλη της πρόληψης και είναι ένας τρόπος για την Πολιτεία να βγει από ένα αδιέξοδο που έχει μπει μόνη της εδώ και δέκα χρόνια περίπου όταν ενοποιήθηκαν τα ταμεία και ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ και …εφευρέθηκαν όλες αυτές οι μοναδικές μέθοδοι εξορθολογισμού της δαπάνης που πρακτικά τι λένε: πληρώνω όσο έχω να πληρώνω και όταν δεν έχω να πληρώνω σταματάω να πληρώνω ενώ η κατανάλωση υπηρεσιών υγεία συνεχίζεται και τη ζημιά την πληρώνει αυτός που παρέχει την υπηρεσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση των πόρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσω ενός τέτοιου τέλους θα συνέβαλε και στην απορρόφηση περισσότερων γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο σήμερα δείχνουν απρόθυμοι να προχωρήσουν με αποτέλεσμα να μένουν κενές θέσεις που προκηρύσσονται -την ίδια στιγμή που ο αριθμός των 66.000 γιατρών είναι πολύ μεγάλος για μια χώρα 10 εκατομμυρίων – και στη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού.

Το θέμα της πρόληψης θα απασχολήσει εκτενώς και την προσεχή Σύνοδο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στις 4 Μαρτίου στη Δράμα, θέμα που όπως είπε  Πρόεδρος του ΠΙΣ θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αρ. Σπάνια.

Κωστής Κριτσιάνης

Πηγή: https://www.karditsalive.net/karditsa/topiki-epikerotita/%CE%B1%CE%B8-%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: