Η στεναχώρια διαρκεί 240 φορές περισσότερο από άλλα συναισθήματα
18 February 2020
Με έκανες να βλέπω τον πατέρα μου σαν εχθρό. ΕΣΥ, μαμά, τον μισούσες. ΕΓΩ τι έφταιγα; Εξομολόγηση ενός αποξενωμένου παιδιού
18 February 2020

Αιθέρια έλαια και οι χρήσεις τους !

Ακρίβος Αθανάσιος : Αιθέρια έλαια και οι χρήσεις τους !

Τα αιθέρια έλαια είναι εκχυλίσματα από τα φύλλα, τα άνθη, τους καρπούς, το ξύλο, τη φλούδα και τις ρίζες φυτών και δέντρων.

Χρησιμοποιούνται στα αρώματα, τα χειροποίητα σαπούνια, τα άλατα λουτρών, τις λοσιόν και σε προϊόντα φροντίδας προσώπου και σώματος. Τα επιλέγουμε ανάλογα με τις ιδιότητες τους.

Φωτογραφία από το σεμινάριο παρασκευής κεραλοιφών και κρεμών από τον Ακρίβο Αθανάσιο

seminario-paraskeuns-kremas- Akrivos- Athanasios

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά, δηλαδή, εξατμίζονται γρήγορα και φτάνουν μέσω της όσφρησης στα διάφορα κέντρα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να επιδρούν στον ψυχισμό μας και να επηρεάζουν τη διάθεση μας.

Κάθε αιθέριο έλαιο περιέχει τα συστατικά του φυτού σε υψηλή συγκέντρωση, γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται προσοχή κατά τη χρήση τους. Πάντα πρέπει να αναμιγνύονται με βασικό λάδι ή νερό.

Κυριότερες χρήσεις των αιθέριων ελαίων

Όταν ένα αιθέριο έλαιο εφαρμοστεί με απαλό μασάζ σε μια περιοχή, το σώμα μας αποκτά τα οφέλη του ελαίου και των φυτών από τα οποία προέρχεται. Για παράδειγμα, το άγριο τριαντάφυλλο, διορθώνει τη θαμπάδα του προσώπου και αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στο πρόσωπό μας, δίνοντάς του λάμψη.

Το δαφνέλαιο και το ελαιόλαδο, λειτουργούν ως μαλακτικά για τα μαλλιά μας, θρέφοντάς και προστατεύοντάς τα παράλληλα.
Το καστορέλαιο επίσης είναι πια από τα πιο διαδεδομένα αιθέρια έλαια που ζωντανεύουν το χρώμα και την ποιότητα των μαλλιών.

Φωτογραφία από το σεμινάριο παρασκευής κεραλοιφών και κρεμών από τον Ακρίβο Αθανάσιο

seminario-paraskeuns-kremas-Akrivos-Athanasios

Το αμυγδαλέλαιο ενισχύει τη σφριγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας τις ραγάδες, όπως και το argan.

Υπάρχουν αιθέρια έλαια που θρέφουν και ενισχύουν την υγεία των νυχιών μας, όπως το έλαιο από σπόρους σιταριού.

Άλλες χρήσεις για την επιδερμίδα μας είναι:

Μείωση των ρυτίδων : αιθέριο έλαιο λιβάνι.
Ενυδάτωση των ξηρών ποδιών : λεβάντα και καρυδέλαιο.
Φυσικό scrub προσώπου : λεβάντα ή αμυγδαλέλαιο σε συνδυασμό με γιαούρτι ή καστανή ζάχαρη.
Αντιμετώπιση της ακμής : tea tree oil με μέλι.
Φυσικό άρωμα : αιθέριο έλαιο λεβάντας ή βανίλιας.

Η αρωματοθεραπεία, ως εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, βασίζεται στις αρωματικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Στοχεύει τόσο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα ιατρικών παθήσεων, όσο και στην ψυχική τόνωση, αναζωογόνηση και χαλάρωση. Οι θεραπευτικές τους αυτές ιδιότητες απελευθερώνονται μέσω εισπνοών, μέσω διαλυμάτων στο νερό του μπάνιου και συχνά μέσω χαλαρωτικού μασάζ. Αναμφίβολα, τα αρώματά τους είναι αυτά που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή και τη γενικότερη ψυχολογία μας.

Για παράδειγμα, τα αιθέρια έλαια της λεβάντας, του σανταλόξυλου, του χαμομηλιού και του λεμονιού αποδεδειγμένα δημιουργούν σωματική και ψυχική χαλάρωση. Επίσης, η λεβάντα και η μέντα ανακουφίζουν από έντονους πονοκεφάλους, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ανακουφίζει από το βήχα και την καταρροή σε περίπτωση κρυολογήματος, το περγαμόντο, το γκέιπρφρουτ και η μέντα ενισχύουν τη συγκέντρωση μέσα στη μέρα και το έλαιο γερανιού ανακουφίζει από το έντονο άγχος και την αϋπνία.

Επίσης πολλά αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται ως αντιβακτηριδιακά στο καθαρισμό του σπιτιού όπως το λεμόνι, ο ευκάλυπτος, το tea tree oil αλλά και ως εντομοαπωθητικά σε μορφή σπρέι, όπως η μέντα, ο ευκάλυπτος και η σιτρονέλα.

Ακρίβος Αθανάσιος

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: