Στο Ταμείο Ανάκαμψης το δίκτυο ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας
18 April 2023
Μανχάταν: Κατάρρευση κτιρίου- Αναφορές για εγκλωβισμένους
19 April 2023

Ακίνητα: Οι εκλογές βάζουν φρένο στον νέο χάρτη

Ανακόπτει η εκλογική διαδικασία τις τρεις βασικές παρεμβάσεις που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την αλλαγή του τοπίου στα ακίνητα, καθώς το νομοθετικό έργο ολοκληρώθηκε.

Οι αλλαγές, μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν πριν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό, αφού θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία που θα μπορεί να ολοκληρώσει τις μεταβολές στο τοπίο των ακινήτων και να ολοκληρώσει, ανάλογα με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα έχει εγκριθεί από τις κάλπες, τον νέο χάρτη. Έτσι, στο «συρτάρι» μπήκαν για μια ακόμη φορά η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι διορθώσεις στις τιμές ζώνης ορισμένων δήμων, αλλά και η ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των τιμών της αγοράς.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, αμέσως μετά τις δεύτερες -εάν χρειαστούν τελικά- κάλπες του Ιουλίου
αναμένεται να κλείσει το «κεφάλαιο» των αντικειμενικών αξιών που θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου, αφού οι αλλαγές τεθούν σε διαβούλευση, εκτός απροόπτου, το φθινόπωρο μαζί με την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2024, που αναμένεται στο σκέλος των εσόδων να περιλαμβάνουν και τις εκτιμώμενες εισπράξεις από τις ανατροπές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «πάγο» έχουν παραμείνει:

  1. Η επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή καθορισμός των τιμών ζώνης σε 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, δηλαδή περίπου το υπόλοιπο 1,5% της χώρας.

Οι ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές θα αναλάβουν την ολοκλήρωση του έργου στις συγκεκριμένες περιοχές, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των εκτιμητών, καθώς σε πολλές περιοχές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποτυπωθεί η αξία των ακινήτων, αφού όχι μόνο δεν γίνονται πράξεις για να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση, αλλά πρόκειται για περιοχές με πολύ μικρό αριθμό κατοίκων, ακόμα και για ερειπωμένα χωριά.

Πάντως, με βάση τις νέες τιμές ζώνης θα υπολογίζονται αμέσως μετά οι φόροι και τα τέλη που
επιβάλλονται στα ακίνητα, που στην Αττική εντοπίζονται μεταξύ άλλων σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες περιοχές στην Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), στα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), στη Φλώρινα (Αμύνταιο, Άγιος Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).

  1. Ένα ακόμη βήμα αναμένεται ότι θα γίνει μετά τις εκλογές και όσον αφορά την ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της
    ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών.

Επισημαίνεται ότι το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα
αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών σε δήμους της χώρας, που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει και αυτό μετά το καλοκαίρι και με μεγάλες πιθανότητες πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Τιμές χωρίς αναδρομική ισχύ

Η αρμόδια επιτροπή φυσικά συνεχίζει τον έλεγχο των ενστάσεων για το «κούρεμα» των τιμών προκειμένου αμέσως μετά να αναλάβουν οι ιδιώτες εκτιμητές για να προσδιορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες τιμές ζώνης δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και έτσι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα εκκαθάριση του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ανατροπές στον φόρο που καλούνται να πληρώσουν φέτος χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι τον «χορό» των ενστάσεων είχε ανοίξει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μάλιστα ζήτησε μείωση στις τιμές ζώνης κατά 50%, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν και άλλοι δήμοι της Αττικής αλλά και από την υπόλοιπη χώρα.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: