Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου μέσω του ktimatologio.gov.gr
27 April 2021
Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΥΠΕΣ για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας και την πρόληψη της διαφθοράς
27 April 2021

Ακριβότερος κατά 2 ευρώ το κιλό ο οβελίας

Αυξημένη κατά δύο ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος η τιμή στο αρνί και το κατσίκι, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις στα λεγόμενα αμνοερίφια σούβλας.
Ήδη τα κρεοπωλεία έχουν αρχίσει την προμήθεια των αμνοεριφίων και δέχονται παραγγελίες από τους καταναλωτές που θα κορυφωθούν τη Μεγάλη Παρασκευή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Βόλου κ. Αντώνης Κανελλόπουλος τόνισε πως «φέτος η τιμή του αμνοεριφίου θα είναι αυξημένη από πέρυσι κατά δύο ευρώ, δηλαδή από δέκα ευρώ κατά μέσο όρο που ήταν πέρυσι, θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα δώδεκα ευρώ με κάποιες αυξομειώσεις. Και το λέμε αυτό, γιατί η τελική τιμή ποικίλλει ανάλογα με το κρεοπωλείο. Η τιμή των δώδεκα ευρώ περίπου θα ισχύει τόσο για το αρνί, όσο και για το κατσίκι».
Τα αίτια της αύξησης
Ο κ. Κανελλόπουλος εξήγησε πως η αύξηση της τιμής οφείλεται σε τρεις λόγους:
«Ο πρώτος λόγος είναι πως φέτος το Πάσχα γιορτάζεται στις αρχές Μαΐου και δεν υπάρχουν τόσα πολλά αμνοερίφια σούβλας. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το Πάσχα των καθολικών που προηγήθηκε εδώ και έναν μήνα και έγιναν αθρόες εξαγωγές. Μάλιστα εξαγωγές έγιναν τόσο προς την Ιταλία, όσο και για πρώτη φορά προς την Κροατία. Και να σημειωθεί ότι επειδή και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία είχαν ελλείψεις σε αμνοερίφια, το βάρος έπεσε στην Ελλάδα που τροφοδότησε τις ανάγκες για το Πάσχα των καθολικών. Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την αύξηση της τιμής των τυροκομικών προϊόντων που εξάγονται στη Βόρεια Ευρώπη, κάτι που είναι θετικό για την Ελλάδα. Βέβαια αυτό έχει ως συνέπεια να σφάζουν οι παραγωγοί τα αρνιά, για να δώσουν το γάλα στο οποίο η τιμή έχει αυξηθεί».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αυτοί οι τρεις λόγοι δεν έχουν σχέση με τους κρεοπώλες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για την αύξηση στην τιμή. Οι κρεοπώλες αντιλαμβανόμενοι την άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών προσπαθούν να συμπιέσουν το κέρδος τους για να είναι ακόμη πιο προσιτή η τιμή στον καταναλωτή».
Ερωτηθείς πού καταγράφονται οι περισσότερες ελλείψεις σε αμνοερίφια ως προς το βάρος, είπε ότι εντοπίζονται στα αρνιά και τα κατσίκια μεταξύ οκτώ και δεκατριών κιλών.
Ο κ. Κανελλόπουλος κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέξουν τα παραδοσιακά κρεοπωλεία της γειτονιάς, όπου θα βρουν φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια σε λογικές τιμές και τα περισσότερα προερχόμενα από την περιφέρεια της Θεσσαλίας.
«Καλούμε τους καταναλωτές να σπεύσουν στα κρεοπωλεία, να κάνουν τις παραγγελίες τους και να μην το αφήσουν για τελευταίες μέρες. Έτσι θα αποφευχθεί και ο συνωστισμός στα κρεοπωλεία που είναι σημαντικός για τις εποχές που ζούμε» ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος.
Ερωτηθείς αν και φέτος θα κυριαρχήσει στις αγορές των καταναλωτών το σπαστό αρνάκι και κατσίκι για να ψηθεί στον φούρνο, απάντησε πως φαίνεται να υπάρχει ζήτηση και για ολόκληρο αμνοερίφιο, αλλά αυτό θα φανεί στο τέλος της εβδομάδας.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: