Το δεξαμενόπλοιο χρησιμοποιούσε καθορισμένη διαδρομή ναυσιπλοΐας έξω από το λιμάνι Σιλαμάε, που διασχίζει τα ρωσικά χωρικά ύδατα, όπως επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας.
Το «Green Admire» υπό σημαία Λιβερία, μετέφερε σχιστολιθικό πετρέλαιο και είχε τελικό προορισμό το Ρότερνταμ.
Το πλήρωμα του σκάφους είναι ασφαλές, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σταλεί διερμηνέας για να διευκολύνει τη συνεννόηση του κυβερνήτη με τις ρωσικές αρχές.
Είναι απολύτως σύνηθες, τα πλοία που αποπλέουν από το λιμάνι του Σιλάμαε, να διέρχονται από ρωσικά ύδατα, καθώς η διαδρομή θεωρείται ασφαλέστερη για τα μεγάλα πλοία σε σύγκριση με τη διέλευση μεταξύ αβαθών σημείων στα εσθονικά ύδατα.
Το περιστατικό συνέβη τρεις ημέρες μετά την αποστολή αεροσκάφους από τη Ρωσία σε σχέση με την προσπάθεια της Εσθονίας να σταματήσει ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο.
Το Υπουργείο Μεταφορών της Εσθονίας δήλωσε ότι ήταν το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους, και ότι θα κατευθύνει τα πλοία που φτάνουν και αναχωρούν από το Σιλαμάε μέσω των χωρικών υδάτων της χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο συμβάν.
«Το σημερινό περιστατικό δείχνει ότι η Ρωσία συνεχίζει να συμπεριφέρεται απρόβλεπτα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάργκους Τσάκνα στο δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι «έχω επίσης ενημερώσει τους συμμάχους μας για το περιστατικό».