Ρία Ακρίβου: Να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές των παιδιών
20 November 2019
Η χρήση στατινών δεν συνδέεται με απώλεια μνήμης και γνωστική έκπτωση
20 November 2019

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω

Περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων πραγματικά μεγάλης αξίας καθώς βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και την επέκταση του συστήματος σε όλη τη χώρα τον ερχόμενο Μάιο θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος 400-500 εκατ. ευρώ, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στον φόρο ακινήτων.

Η επέκταση του ΕΝΦΙΑ
Η επέκταση της επιβολής του ΕΝΦΙΑ στα εκτός σχεδίου ακίνητα και οικόπεδα αναμένεται να γίνει με το τρίτο κύμα αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να μοιραστούν το λογαριασμό του φόρου καθώς, όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα, ακίνητα μεγάλης αξίας, τα οποία όμως βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, πληρώνουν μικρό ΕΝΦΙΑ.
Για αυτούς τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχονται μεγάλες επιβαρύνσεις.
Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει ότι η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Τα νέα δεδομένα θα προσαρμοστούν στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς η ισχύς των νέων τιμών θα είναι αναδρομική για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων από την αρχή του έτους.
Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών έχει εκτιμήσει ότι το ΑΕΠ θα είναι υψηλότερο κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς.
Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει αφενός στο κλείσιμο της ψαλίδας με τις εμπορικές, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Οι αντικειμενικές αξίες
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων.
Αυξήσεις επίσης αναμένονται και σε αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα. Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.

Comments are closed.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers like this: